Hey WordFit'er,
Een tekort aan slaap of het slecht slapen is misschien wel de belangrijkste oorzaak waarom mensen zich niet goed in hun vel voelen. Wil je overdag voldoende energie om de dag door te komen en af en toe ook eens een extraatje te doen (wat je dan weer extra energie geeft...) zoals eens een wandeling ofzo? Dan is voldoende en goed slapen echt wel belangrijk! Heel belangrijk zelfs.
Een hele goede tip om makkelijker in te slapen is om bewust het aantal seconden dat je ademt te tellen!
Hoe concreet?
Vier seconden in, één seconde rust, 8 seconden uit, dan een 4-tal seconden rust en opnieuw inademen... Echt bewust tellen en daar op letten. Dan kan je moeilijk met iets anders bezig zijn. En een 'leeg hoofd' gaat je wel helpen om beter in te slapen. Vaak val je gewoon niet in slaap omdat je nog met allerlei dingne in je hoofd zit. "Had ik dit of dat vandaag nu niet beter anders gedaan of gezegd?" of "Ooh, ik mag morgen zeker niet vergeten dit, dit en dat te doen...". Als je echt je 'ademhaling gaat tellen' kan je zo goed als niet anders om enkel daar mee bezig te zijn. Probeer het maar. Het werkt echt wel!
Jezelf overgeven aan de nacht
Wat ook helpt is om je echt 'over te geven aan de nacht'. Dit in plaats van bepaalde dingen nog eens te overlopen... Overgeven en dus niet overlopen!! Ervaar de donker en het 'niets of het onbenullige' op het moment dat je gaat slapen. Je moet niets meer te doen. Alleen te bekomen van al die duizenden prikkels die je die dag hebt ondergaan. Op het moment dat je in je bed kruipt doet alleen nog de ontspanning en slaap ertoe. De gedachte 'Ik geef me over aan de nacht' of 'Overgeven en niet overlopen' kan je helpen om beter in te slapen maar ook om meer rust te vinden in je slaap zelf. Probeer het maar eens uit!
Wakker worden tijdens de nacht
Tijdens je slaap heb je verschillende fases. Je hebt allereerst de inslaapfase. Tijdens deze 'periode van indoezelen' word je je geleidelijk aan steeds minder bewust van de dingen rond je heen en gaan je gedachten meer op dromen gelijken. Dit worden ook wel eens ‘hypnagoge hallucinaties’ genoemd. Tijdens deze periode kan je ook kortdurende en onwillekeurige spiertrekkingen (‘hypnic jerks’) in je benen of armen krijgen.
Daarna treedt een korte periode van lichte slaap op. Deze wordt gevolgd door een langere periode van diepe slaap. Deze concentreert zich vooral bij het begin van je slaap. Of je nu overdag slaapt of 's nachts. De duur van de 'diepe slaap'-periode is over het algemeen bij iedere persoon en tijdens elk slaapmoment vrij constant. Tijdens de diepe slaap is de kans dat je spontaan wakker wordt het kleinst en ben je ook het moeilijkst te wekken. Als je toch wordt gewekt ben je nog een tijdje verward of 'slaapdronken'.
Nadien volgt dan de REM-slaap die gekenmerkt wordt door snelle bewegingen met je oogleden. Vandaar de naam: ‘rapid eye movements’. Als je uit deze fase van je slaap wakker wordt gemaakt, is de kans het grootst dat je je dromen nog herinnerd. Bovendien neemt de spierspanning tijden deze fase het felst af maar kunnen er bij mannen wel erecties optreden.
Wat indien je 's nachts wakker wordt? Kijk niet op de klok!
Dit omdat je dan aan dat korte moment dat je kijkt en de tijd ziet, betekenis geeft aan het eerst nog onbenullige moment waarbij je enkel de donkerte zag, de warmte van je bed voelde en je nog zwaar en loom voelde. Je nieuwsgierigheid naar het uur zet je alleen maar aan om verder te gaan met denken. Zo kan je plots beginnen met het bedenken van gevolgen of het trekken van conclusies. En de nacht is er om te rusten! Niets meer. Zolang je wekker nog niet is gegaan is het slaaptijd. Punt.
Dit geldt trouwens ook als je niet direct kan inslapen. Je kent het wel: al een hele tijd in bed liggen maar nog altijd wakker zijn. Als je dan op je klok ligt te kijken en zie je de minuten (of kwartieren) voorbij schuiven. Dit zorgt erboor dat je telkens negatiever gaat denken. Door de tijd heel bewust te beleven en betekenis te geven aan elk moment gaan je frustaties over het feit dat je niet kan inslapen alleen maar toenemen. Door die ergernis is de kans alleen alleen maar groter dat je het volgende kwartier ook gaat zien... Op die manier hou je in feite je probleem om in te slapen zelf in stand! En dit door frustratie enonrust... Dit laatste zegt het zelf: ON-rust! En het is net het tegenovergestelde van dat wat je wil. Onrust en frustratie zijn sowieso twee gevoelens die je best zoveel mogelijk bant uit je leven...
Eerder gaf ik je al mee dat je best zorgt voor een goede slaapomgeving en het ook is aan te raden je slaap te beschermen. Dat kan je HIER nog eens nalezen.
Ik raad je trouwens aan om, samen met je slaappartner, eens na te gaan of slapen voor jou wel prioritair is? Daarover kan je HIER meer lezen. Neem hiervoor echt maar even de tijd... Het gaat de moite lonen!
Ik wens je een goede en vooral ook herstellende nachtrust toe!!
We houden contact.
Fitte groeten,
Fré Heylen
Lees ook: