Hey WordFit'er,
Elke dag gaan er meer dan 1 miljoen 250 duizend slaap- en kalmeerpilletjes over de toonbank van Belgische apotheken. De federale overheid wil hier iets aan doen en komen met een campagne.
Hieronder zie je het filmpje dat ze lanceren.
Te veel is nooit goed
Medicijnen om beter te slapen kunnen noodzakelijk zijn. In sommige gevallen tenminste. Maar dan ook wel in minimale dosis en tijdens een korte periode. Maar daar knelt het schoentje vaak...
Vele mensen raken wat gewoon aan het gebruik. Noem het verslaafd of niet, maar toch... Zij die hebben af te rekenen met angsten, stress of slaapproblemen maken vaak gedurende een langere tijd gebruik van deze slaapmiddelen.
Benzodiazepines die je in de meeste gevallen terugvindt in slaap- of kalmeringsmiddelen hebben wel wat bijwerkingen.
Een teveel kan ook heel wat negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk aan:
- cognitieve problemen
- risico op vallen
- sufheid tijdens de dag
- gewenning en zelfs afhankelijkheid
- ...
“"Slaapmiddelen zijn potentieel verslavend en komen de slaapstructuur niet ten goede"„
Stephan Claes, psychiater KU Leuven
Alternatieven
Hieronder overlopen we de andere oplossingen die de overheid meegeeft.
1. Gezonde voeding
Het aanpassen van je voedingspatroon waarbij je meer natuurlijke, kleurrijke en onbewerkte producten eet gaat je sowieso meer voedingsstoffen geven. Als je meer vocht, vitmaines, mineralen, vezels en dergelijke binnen krijgt, is het normaal dat je je beter gaat voelen.
Belangrijk is om te proberen jezelf voeding te geven. Dit in plaats van vulling. Hetgene je eet moet je neergie geven! Als je na je eten een eenrgiedip krijgt is het meestal niet OK...
2. Bewegen
Als je de juiste dingen eet krijg je daarvan ook energie. Die kan je dan weer gebruiken om te gaan bewegen. En als je meer beweegt, ga je automatisch beter slapen.
Let wel dat bewegen voor het slapengaan niet altijd het best idee is. Zeker als je niet echt mega fit bent stijgt je hartslag serieus door het leveren van een fysieke inspanning. Als je deze dan niet snel genoeg naar beneden krijgt heeft dit een negatief effect op het inslapen en je nachtrust.
3. Ontspannen
Bijvoorbeeld op je ademhaling lette, vlak voor je gaat slapen, kan je helpen beter in te slapen. Goed naar je buik inademen en dan bewust laaaang uitademen. Het ideale patroon is 4 seconden inademen en 6 seconden uitademen. Dat is namelijk ook het ademahlingritme dat je aanneemt als je goed verzondekn bent in dromenland.
Door goed en rustig te ademen zakt je hartslag sowieso. Je wordt rustiger! Daarnaast helpt het focussen op je ademhaling je om niet te veel na te denken over datgene er die dag is gebeurd. Of wat er morgen ng allemaal staat te gebeuren...
4. Je laten bijstaan
Dat kunnen we met WordFit natuurlijk alleen maar toejuichen. Wij begeleidde in het verleden al heel wat mensen naar een elvensstijl waarbij ze zich beter in hun vel voelen en bruisen van energie. En daarin speelt ook rust en ontspanning een uitermate belangrijke rol.
We geven regelmatig workshops in bedrijven rond zaken als slaap en ademahling. Ook helpen we mensen hierbij via persoonlijke coaching. Daarnaast hebben we natuurlijk ook een online Relaxatie-programma om mentaal tot rust te leren komen.
Het nemen van geneesmiddelen neemt de oorzaak van het probleem niet weg.
Reactie toevoegen