Hey WordFit’er,
In een fitte levensstijl draait het om je goed in je vel voelen en bruisen van energie. Daarvoor is voldoende slapen heel belangrijk! Sommigen hebben sowieso al moeite om 's nachts echt volledig tot rust te komen en 's morgen uitgerust te zijn... Laat staan dat het uur dan nog eens verandert. De impact hiervan is vaak veel groter dan velen denken.
Traditioneel veranderd het uur in Europa op de laatste zondag van de maand maart. Binnenkort dus...
In de nacht van zaterdag op zondag verandert het uur opnieuw van winter- naar zomeruur. Twee uur wordt dan drie uur.
Eén uur minder slapen betekent voor velen toch 15 tot 20% minder slaap dan gewoonlijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit gegeven onze biologische klok serieus kan verstoren...
Velen onder ons hebben één tot 2 dagen nodig om zich hieraan aan te passen. In sommige gevallen kan dit tot wel een week duren.
Welke mensen hebben hier vooral last van?
- degenen die ’s nachts leven omdat ze dan bijvoorbeeld moeten werken
- mensen die gewoonlijk laat in hun bed kruipen
- personen die meestal laat opstaan hebben last van de uurverandering
Oudere mensen, kinderen en mensen met een slaapstoornis hebben vaak meer last dan anderen.
Welke gezondheidsnadelen kan de uurverandering veroorzaken?
Bepaalde bronnen spreken van bepaalde gezondheidsnadelen ten gevolge van de uurverandering. WordFit zet deze even voor je op een rijtje:
- Ooit bIeek uit een Zweeds onderzoek dat de omschakeling van winter- op zomeruur tot meer hartinfarcten zou leiden. Dit meldde de Artsenkrant in 2008. Het aantal hartinfarcten gedurende de eerste zeven dagen na de uurverandering werd vergeleken met die van de weekdagen twee weken ervoor en erna. Wat bleek? Tijdens de eerste drie dagen na de omschakeling van winter- op zomeruur steeg het aantal infarcten met 5%. Volgens de onderzoekers was de meest plausibele uitleg het tekort aan slaap met zijn nadelige werking op het hart- en bloedvatenstelsel.
Ook legden de onderzoekers de nadruk op het feit dat Westerlingen een chronisch slaaptekort hebben: tijdens de 20ste eeuw daalde de gemiddelde duur van de slaap van 9 naar 7,5 uren! Voldoende slapen is nochtans nodig om je fit en vitaal te voelen.
- Andere bronnen, al dan niet wetenschappelijk, gewagen van het verband tussen de uurverandering en slaperigheid, overconsumptie van slaap- en kalmeringsmiddelen. Wat dit qua kosten met zich meebrengt voor de ziekteverzekering... Ook zou dit wel eens grotere gevolgen kunnen hebben voor de verkeers(on)veiligheid dan gedacht... Al is dit eerder een wat meer persoonlijke bekommernis.
7 tips om de omschakeling van winter- naar zomeruur beter te verwerken
Probeer de laatste week voor de uursverandering, deze week dus, ...
- op dinsdag, woensdag en donderdag rond hetzelfde uur te gaan slapen en ook op te staan. Daardoor ga je normaal tegen zaterdag goed uitgerust zijn.
- op vrijdag, zaterdag en zondag een kwartier vroeger naar bed dan normaal.
- op zaterdagochtend een half uur vroeger opstaan dan de dagen ervoor kan ook helpen. Zondag doe je dit een uurtje vroeger.
Daarenboven...
- Gaat een middagdutje tijdens het komende weekend je ook niet bepaald helpen de overgang naar het zomeruur gemakkelijker beter te ‘verteren’.
- Voor kleine kinderen kan het nuttig zijn om de slaapkamer extra te verduisteren.
- Vermijd dezer dagen en tijdens het komnde weekend koffie, alcohol en andere producten die een negatieve invloed hebben op de slaap.
- Neem zeker geen slaappillen.
Hopelijk verteer jij de omschakeling van het uur vlot. Dankzij de zomertijd kunnen we in ieder geval vanaf volgende week 's avonds langer profiteren van het daglicht. Ideaal om ’s avonds een looptochtje of een wandeling te gaan maken…
Extraatje
Voor wie telkens twijfelt of men bij het ingaan van zomer-of wintertijd de klok voor- of achteruit moet zetten, is er een makkelijk ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.
Met WordFit wensen we je een goede nachtrust toe!
En ook volgende week een fitte week... ;-)
Fitte groeten,
Fré Heylen, ook uw fitheidscoach
Reacties (2)
Reactie toevoegen