belang van goed slapen WordFit.be

Hey hey, 

 

Als je je gezond en energiek wil voelen zijn zowel gezonde en gevarieerde voeding als voldoende bewegen belangrijk.

Daar vertel ik je ongetwijfeld niets nieuws mee...

Maar in die fitte levensstijl is ook rust en ontspanning super belangrijk. En dat lijken we vaak over het hoofd te zien. Te vergeten. 
Onder die 'rust en ontspanning' valt uiteraard ook 'goed en voldoende slapen'.


In dit artikel geef ik je enkele zaken mee die je hopelijk gaan doen inzien hoe belangrijk slaap voor je is.

Slaap is echt te belangrijk om het aan het toeval over te laten. Op zich is het dus een goed idee om effectief eens stil te staan bij je slaapgewoontes en -patroon. Nog te veel mensen zien slapen als een noodzakelijk kwaad. Omdat het moet...

Een veelvoorkomende misvatting bij mensen (ik hoor het nog zo vaak in een gesprek bij het persoonlijk begeleiden van mensen die komaf willen maken met hun oude levensstijl) is dat je wel went aan te weinig slaap. Dat is dus totale onzin hé.

 

 

Je went nooit aan te wenig slaap!

Te weinig slapen is gewoonweg roofbouw plegen op je lichaam. En jammer genoeg chronische roofbouw...

Dat betekent dat je er blijvend schade van gaat ondervinden. 

Van te weinig slapen heb je dus altijd last. Daarom is het dus zo belangrijk om van slapen een prioriteit te maken.

Alleen lijken vele mensen dit niet echt te begrijpen. Ze beseffen niet dat ze last hebben van allerlei lichamelijke klachten en dat dit een gevolg is van een slaapachterstand.

Een ander woord voor slaapachterstand is trouwens slaapschuld. Zowel het woord achterstand als schuld hebben een negatieve bijklank. Misschien iets om over na te denken...

 

Van de gevolgen van een slaapschuld of -achterstand ben je je niet altijd bewust. Daarom is het wel waardevol deze te herkennen.

Ervaar jij overdag één of meerdere zaken:

 

1


Hazenslaapjes (tot 10 seconden)

2

 

Concentratieverlies

3


Je ogen moeilijk kunnen open houden

4


Even 'de tijd kwijt zijn'

 

Dit zijn allemaal dingen die wijzen op indoezelen of indommelen.

Het zijn eigenlijk allemaal gevolgen van je slaapschuld die overdag beetje bij beetje tevoorschijn komt.

Je lost je slaapschuld in kleine stukjes in. Maar bij de bank je schuld elke maand met 50€ inlossen brengt ook niet echt zoden aan de dijk... Je schiet er niet veel mee op.


Verder in dit artikel geef ik je nog enkele zaken mee die je wel gaan helpen je slaaptekort makkelijker weg te werken.

 

Andere redenen van indoezelen

 

Redenen van dat indoezelen kunnen naast een opgebouwd tekort aan slaap ook nog andere dingen zijn.

Beantwoord daarom voor jezelf eens even volgende vragen.

  • Is er misschien een medicijn dat ik neem dat het indoezelen kan verklaren? Vraag dit even na bij je huisarts en/of apotheker (wij werken hiervoor altijd samen met Apotheek-Online.be)

  • Heb ik te eenzijdig werk?

  • Heb ik voldoende pauze?

 

Hoe indoezelen tegengaan?

 
Imdommelen kan je tegengaan door onderstaande zaken toe te passen:

  • Jezelf even blootstellen aan fel licht kan helpen. Het tegengestelde geldt ook hé. Wil je goed en vast slapen is licht dus eigenlijk uit den boze. Zelfs het kleinste nachtlampje (zelfs een waaklampje van je TV of computer) kan zelfs al voldoende zijn om je nachtrust  en je biologische klok te verstoren.

  • Even een pauze nemen en daarin even actief bezig zijn. zorg er gewoon voor dat je hartslag even de hoogte wordt ingejaagd, zonder dat je daarbij moet beginnen zweten...

  • Ook frisse lucht kan helpen.

 

Je kan misschien de 2 laatste tips combineren door naar buiten te gaan en daar even (2 minuutjes zijn voldoende) wat op te springen, enkele oefeningetjes te doen of een paar meter over en weer te lopen, op en af een trap springen, ... De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Als je dus van slapen een prioriteit maakt en je slaaptekort weg gaat werken ga je, bij wijze van spreken, 10 jaar jonger worden. Of je toch zeker zo voelen...

Al zijn er ook echt wetenschappelijke bewijzen die in die richting wijzen. Zo hebben onderzoeken aangetoond dat goed slapen direct verband heeft met een verminderde kans op overgewicht. De kans dat je dus te veel gaat wegen wordt dus kleiner. Interessant, lijkt me?! Zeker als je weet dat ook de kans op buikvet afneemt. (bron/wetenschappelijk onderzoek: zie hier). Ook afwijkingen in je metabolisme of stofwisseling nemen af door voldoende te slapen.

 

En dan geef ik je, zoals gezegd, hieronder nog enkele tips mee die je je beter gaan doen slapen.

 

1. Zorg voor een goede slaapomgeving

 

  • Zoals hierboven al aangegevens is het belangrijk om te slapen in volledige duisternis. Zorg er dus voor dat je kamer goed geblindeerd is. Dit kan onder andere door het gebruiken van voldoende dikke gordijnen. Zelfs standby lichtjes van elektronische apparatuur kunnen je slaapkwaliteit al beïnvloeden. Een weklicht vormt hierop wel een uitzondering!

  • Plaats geen TV in je slaapkamer. Sommige beweren dat ze hierdoor tot rust komen en daardoor makkelijker in slaap geraken. Niets is minder waar! Door de immens veel bewegende beelden en daarmee samenhangend duizenden prikkels die je hersenen te verwerken krijgen, ga je juist minder goed inslapen.

  • Vermijd irritante geluiden zoals een ventilator of airco. Probeer dus zoveel als kan in een volledig stille omgeving te slapen.


Om de hierboven punten in de praktijk om te zetten kan het gebruik van een slaapmasker en/of oordopjes helpen.

 

2. Bescherm je slaap

 

  • Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt tijdens je slaap. Zeker voor mensen die 's nachts moeten werken is dit super belangrijk. Zorg ervoor dat je vrienden en/of kennissen weten dat je van en tot een bepaald uur slaapt. Als je ze laat weten wanneer je slaapt kunnen ze je niet storen.

  • Zet je mobiele telefoon in de speciaal daarvoor voorziene slaapstand.

  • Zet niet te laat nog afspraken in je agenda. De kans dat je dan op tijd in je bed geraakt en dus 's morgens uitgerust gaat zijn is veel kleiner.

  • Laat opblijven voor een bepaald TV-programma is ook niet het beste idee. Bijna iedereen heeft de dag van vandaag digitale TV waarmee je dingen kan opnemen. Is het echt zo belangrijk dat je om geen geld ter wereld wil missen? Plan het opnemen van het programma dan gewoon in. Al lijkt de kans dat een TV programma belangrijker is dan je eigen gezondheid me klein...

 

 

Voldoende slaap...


Wat is voldoende slapen? Dat is voor iedereen anders

Probeer wel zeker tussen de 6 en 10 uur per nacht te slapen.

 

Heb je zeven uur geslapen en ben je 's morgens niet uitgerust? Ga dan systematisch vroeger naar bed zodat je je meer dan 7 uur kan slapen en lichaam dus meer rust kan bieden. Begin hier met gewoon een kwartiertje... 

 

Ik kan je echt alleen maar aanraden van slaap een prioriteit te maken. Hopelijk helpt dit artikel jou daar al bij?

Kan je nog een extra stimulans gebruiken? En ineens een 'controlemiddel' voor jezelf om na te gaan of slapen voor jou een prioriteit is?

Stuur me dan even een mailtje naar fre@wordfit.be of vul het contactformulier in.

Ik ontwikkelde namelijk een invuldocument  met de naam 'Doe het met je partner'. De bedoeling hiervan is, zoals de naam het zegt, dat je dit samen invult met de persoon met wie jij de lakens deelt.

Is de lijst rechts langer dan links? Dan is slapen voor jou niet prioritair en weet je wat je te doen staat... Geef je slaap dan maar wat extra aandacht. Kan ik je alleen maar aanraden.

Benieuwd? Mail me (fre@wordfit.be) of vul het contactformulier even in. Dan stuur ik je dit documentje toe. 

 

Uitgeruste groeten,

Frédéric Heylen (ook uw fitheidscoach)

 

 

 

 

Ook interessant...

 

 

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar