Hey WordFit'er,
Dat slapen één van de meest onderschatte aspecten in een gezonde, energieke en dus fitte levensstijl is, vermelden we met WordFit al vele malen. Dit verzinnen we natuurlijk niet zomaar. De laatste jaren tonen meer en meer onderzoeken het belang van slapen voor de volksgezondheid aan.
En toch wordt een goede nachtrust nog te vaak aan het toeval overgelaten. Het belang ervan wordt echt nog veel te vaak onderschat...
“Slapen is het meest onderschatte aspect in een fitte levensstijl!„
Frédéric Heylen
Hoe ging het onderzoek in z'n werk?
In het kader van de 'General Health Questionnaire' vulden in totaal 30 594 personen een zelfreportagelijst in. Dit gedurende 2 periodes van 2 jaar. De eerste maal tussen 2009 en 2011. De tweede bevraging vond plaats tussen 2012 en 2014. Zesenvijftig procent van de deelnemers aan het onderzoek waren vrouwen. Hun gemiddelde leeftijd bedroeg 47,1 jaar en hadden een gemiddeld BMI van 26,3. Vierenveertig en een half procent van de deelnemers had een voltijdse baan. Bij de deelnemers aan dit wetenschappelijk onderzoek, dat gevoerd werd door de universiteit van Warwick, werd gepeild naar 3 zaken:
- de hoeveelheid slaap per nacht
- de slaapkwaliteit
- het al dan niet gebruiken van slaapmedicatie
Wat betreft de hoeveelheid slaap per nacht gaf de meerderheid (77%) aan tussen de 6 en 8 uur per nacht te slapen.
De kwaliteit van hun slapen konden ze quoteren met 'Very bad', 'Fairly bad', 'Fairly good' of 'Very good'. De resultaten waren respectievelijk 3,8%, 18,2%, 53,8 en 24,3%. Meer dan 78% van de ondervraagden gaf dus aan redelijk of zeer goed te slapen.
Op basis van de resultaten konden dokteren en psychologen, onder leiding van hoofdonderzoekster Nicola Tang, afleiden hoe goed een persoon in zijn vel zit. Men concludeerde dat de score van mensen die goed slapen met twee punten verbeterde. Men concludeerde dat een goede nachtrust je zowel mentaal als fysiek beter doet voelen.
Je goed voelen...
Bij WordFit draait het allemaal om je goed in je vel voelen en bruisen van energie. Daarvoor kan je dus elke week meedoen met de lotto en hopen dat je eens bij de gelukkigen bent. Maar laat ons eerlijk zijn: die kans is natuurlijk niet zo groot. Dan is het makkelijker je te focussen op je nachtrust. Daarop heb je wel zelf invloed...
Enkele tips om beter te slapen
Hieronder geven we je enkele actiepunten mee waardoor jij slapen meer prioritair kan gaan maken. En je je dus gewoon beter kan gaan voelen.
Zorg voor een goede slaapomgeving
- Zie dat je kamer helemaal geblindeerd kan worden.
- Zorg dat er geen lichtjes aanwezig zijn. Zelfs het kleine lampje van een TV kan al een reden zijn van 'minder goed slapen'.
- Beperk zaken die geluid maken. Denk aan airco, ventilator, …
- Maak eventueel gebruik van een slaapmasker en/of oordopjes.
- Zorg voor een temperatuur op je kamer tussen 16 en 18°C.
- Slaap je onder synthetisch beddegoed? Natuurlijke stoffen kunnen er voor zorgen dat je beter slaapt.
- Heb je een kwaliteitsvolle matras?
Wees je bewust van bepaalde stimuli
Wist je dat cafeïne tot 8 uur na opname nog effect heeft? Ook bepaalde mediacatie heeft een stimulerd effect. Net als er bepaalde pilletjes zijn die je naturlijke 24-uursritme verstoren. Raadpleeg hiervoor eventueel even je arts.
Maak slapen prioritair!
Blijf niet per se wakker om een bepaald TV-programma te zien. De dag van vandaag kan je perfect gebruik maken van een digicorder en je favoriete programma dat laat wordt uitgezonden op een ander moment bekijken. Kies er voor bewust voor om afspraken niet te laat in te plannen. Wat geldt voor de momenten waarop je eet, geldt evenzeer voor je slaap. Regelmaat is een heel belangrijk gegeven. Probeer dus zoveel als mogelijk op hetzlefde tijdstip in je bed te kruipen en eenzelfde aantal uren in je bed te kunnen liggen. Zet ook zeker je telefoon in slaapstand.
Doe dutjes!
De dag vandaag leven we heel erg in een prestatiemaatschappij... Altijd maar moeten, moeten en nog eens moeten... Als je zegt dat je overdag even een dutje hebt gedaan wordt je misschien raar aangekeken. Trek je daar niets van aan. Minder bezig zijn met wat anderen van je denken is ook een stuk 'mindset' dat je kan helpen je beter in je vel te voelen.
Als je moe bent en in de gelegenheid bent om te slapen, doe dit dan. Beperk je 'powernaps' wel tot maximum 45 minuten. Anders raak je al in je diepe slaap en bestaat de kans dat je minder fris wakker wordt dan ervoor. Is dit het geval? Beperk de duur van je dutjes dan tot maximum 30 minuten. Ook aan te raden is om niet nog na 15u een powernap te doen. Wnat dan zou het zo maar kunnen zijn dat je 's avonds niet meer goed kan inslapen...
Extra
Ben je benieuwd naar de negatieve gevolgen van een tekort aan slaap? HIER kan je er een eerder geschreven blogartikel over lezen.
Met WordFit geven we ook regelmatig infosessies binnen bedrijven. Onder andere over het belang van slaap.
Heb je hiervoor interesse? Stuur dan even een mailtje naar info@wordfit.be.
Voor wat kies jij? Elke week meedoen met de lotto en hopen dat je je daardoor beter gaat voelen? Of toch maar kiezen om wat meer aandacht te besteden aan je slaap? Aan jou de keuze ;-)
Fitte groeten,
Frédéric Heylen (ook uw fitheidscoach)
Reactie toevoegen