Hey hey,

 

Een goed ontwikkelde bilspier is om meerdere redenen belangrijk:

  • Puur esthetisch. Het is tegenwoordig 'mode' om mooie ronde billen te hebben
  • Als je je loopprestaties wil verbeteren. Hoe sterker je bilspier is hoe groter je je paslengte kan maken en hoe sneller je kan gaan lopen.
  • Ook om je rugklachten aan te pakken. Zeker als je last hebt van je onderrug. Je (grote) bilspier vormt namelijk letterlijk de basis voor je onderrug. 

 
Is de squat dan echt de ideale oefening om je billen te verstevigen? Dit wordt toch vaak beweerd... Het internet staat vol pagina’s die stevige en ronde billen toeschrijven aan het uitvoeren van die ‘Squats’. “Dankzij m’n squats…” of iets dergelijks zie je dan. Voorbeelden genoeg...  

Oefeningen voor strakke billen WordFit

 

Ook veel personal coaches en trainers beweren, net als de fabel dat je bij de squat je knieën niet voorbij je tenen mag brengen, dat een squat dus de ideale oefening is om je billen te verstevigen. Dat klopt dus niet helemaal!

 

Ik schreef eerder al 2 artikels met heel goede oefeningen om een steviger achterwerk te krijgen. Deze vind je hier:

Heupbrug

Heupbrug Billen verstevigen

Ontdek er HIER meer over

High step up

High step up Billen verstevigen

Ontdek er HIER meer over

 

Deze zijn dus, als het aankomt op het verstevigen van de 'gluteus maximus' zoals je grote bilspier in het Latijn wordt genoemd, effectievere oefeningen

Laat het duidelijk zijn... Voor eens en voor altijd: bij het uitvoeren van squats ga je vooral je bovenbenen trainen.

Moet je dan niet squatten?

Zeker wel. De squat is een goede oefening die zeker thuishoort in een goed trainingsprogramma. Ik nam ze dan ook op in de module Bewegen in de online WordFit-academie. Zeker wel...  Want het uitvoeren van een squat zorgt wel voor activiteit en spanning op de grote bilspier en gaat deze dus ook sterker maken. Weet gewoon dat er eigenlijk oefeningen zijn die effectiever zijn om je billen te verstevigen! Denk daarvoor zeker aan de 2 die ik je hierboven meegaf. 

Hieronder toch enkele redenen waarom je toch regelmatig squats kan uitvoeren.

 

  • Het is een functionele beweging


    Eigenlijk gebruik je de squat beweging (kniebuigen) bij zoveel dagelijkse bezigheden. Als je een gewicht van de vloer tilt en als je gaat zitten en opstaat. De squatbeweging is een heel normale beweging waarmee je snel de mist in kan gaan. Veel mensen tillen verkeerd met hun rug in plaats van de beenspieren te gebruiken. Als je jezelf een goede squat aanleert zul je zien dat je misschien op de lange termijn van die vervelende rugpijn af kan komen. Als je leert squatten zul je zien dat dagelijkse bezigheden makkelijker gaan omdat je gemakkelijker een gewicht optilt en makkelijker uit je stoel komt.
     
  • Squatten is goed voor je pezen en stabiliteitsspieren


    Als je squats correct uitvoert ga je je pezen en ligamenten verstevigen. Hierdoor verklein je de kans op het scheuren hiervan. Dit komt sporters die veel draaibewegingen moeten maken en hun knieën belasten ten goede. Squats kunnen dus zeker wel bijdragen aan het verstevigen van onder andere je gewrichtsbanden, in zowel je enkel als je knieën. Bovendien gaat de stabiliteit van je knier er door vergroten.

  • Squats zijn goed voor het hele lichaam


    Velen denken dat squats alleen goed zijn voor je onderlichaam. Dit klopt niet helemaal. Ook je bovenlichaam heeft baat bij een training van je beenspieren. De reden hiervoor is dat door training van je beenspieren er meer testosteron en HGH (menselijk of humaan groeihormoon) worden aangemaakt. Dit zorgt er voor dat je lichaam in een anabole of spieropbouwende staat komt. Hiervan profiteert je hele lichaam.

  • Verhoogt flexibiliteit en evenwicht


    Zowel de flexibiliteit in de beenspieren, alsook je evenwicht gaan door het uitvoeren van squats verbeteren. Zo gaat een diepe squat, als je deze goed uitvoert en er dus voor zorgt dat je rug niet bol komt te staan, de balans van je hele lichaam verhogen.

 

Bovendien is de squat of kniebuiging ook een heel geschikte manier om iets, op een rugvriendelijke manier, vanop de grond op te tillen!

Daar vind je HIER meer info over.

 

 

Daarom geef ik je hieronder nog even mee hoe je een squat correct uitvoert.

 

 

Hopelijk hebben we je weeral wat kunnen inspireren en motiveren met deze info?!

 

Fitte groeten,

Fré

 

 

JE LICHAAM VERSTEVIGEN??

Schrijf je in voor de module Beweging op de WordFit-academie
Registreren

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar