Waarom zaden eten? Ze bevatten heel wat gezonde stoffen. En dat is op zich niet zo vreemd als je iets verder nadenkt.
Een zaad is namelijk een uitgegroeid zaadbeginsel of zaadknop waaruit een nieuwe plant kan groeien. Daarvoor zijn er natuurlijk heel wat waardevolle voedingsstoffen aanwezig in zo'n klein zaadje.
Lijnzaad bijvoorbeeld bevat omega 3-vetzuren waarvan we vaak denken dat je dit enkel uit vette vis kan halen. Maar ook vind je in zaden heel wat andere nuttige stoffen die bijdragen aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Zaden bevatten vitamines, vezels, koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee. Lees er hier meer over.
Je hebt heel wat verschillende soorten zaden: pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad,… Algemeen gezien bevatten zaden volgende stoffen met bijhorende voordelen voor je gezondheid:
- vele gezonde vetten waardoor je sneller een voldaan gevoel hebt
- eiwitten die door de aanwezigheid van aminozuren de groei en herstel van cellen bevorderen
- mineralen en vitaminen (vit. B en E, calcium en magnesium, ...)
- heel wat vezels waardoor voedingsstoffen geleidelijker in je bloed wordt opgenomen en beter verteerd worden
- ...
Hierbij geef ik je een overzichtje van enkele soorten zaad met hun bijhorende gezondheidsvoordelen:
Lijnzaad
- bevat omega 3-vetzuren, die goed zijn voor cholesterol, hart, celgroei en hersenfunctie
- bevat natuurlijke slijmstoffen die een antiseptische werking hebben en als glijmiddel op de darmwand dienst doen
Chiazaad
- bevat eiwitten, meervoudig onverzadigde (lees, gezonde) vetten, vezels maar ook calcium en magnesium
- zou een positieve invloed hebben op de werking van je darmen, hart en bloedvaten
- door een langzame opname zorgt het niet voor hoge pieken in je bloedsuikerspiegel
Sesamzaad
- zijn uitzonderlijk rijk aan calcium, nl.1125 milligram per 100 g. Vergelijkend: bij kaas 1086, sojaboon 227, amandelen 230 en één liter volle melk 1180. Dit is goed voor o.a onze beenderen.
- bevat lecithine (die je ook terugvind in soja) waarin bepaalde aminozuren (zoals inositol, choline en methionine) aanwezig zijn die zelden terug te vinden zijn in plantaardig voedsel. Dit bepaalt mee je cholesterolgehalte.
- bevat ook ijzer, magnesium en fosfor (zelfs 20x meer dan in meeste vissoorten)
- stimuleert de lever en gal
Pompoenpitten
- bevatten hoogwaardige voedingsstoffen, veel vitaminen en mineralen
- zijn rijk aan zink
- hebben positief effect op de mannelijke vruchtbaarheid
- zouden kans op aandoeningen van de prostaat verkleinen
- werken urineproductie bevorderend (makkelijker afvalstoffen afscheiden)
Zonnebloempitten
- zijn rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren
- bevatten magnesium (helpt tegen vermoeidheid, spierpijnen,…), selenium en vitamine E
- vermindert risico's op hart-en vaatziekten en zelfs kanker
- bevat anti-oxidanten: helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen in ons lichaam
Maanzaad
- bevat calcium, ijzer, onverzadigde vetten en vezels
Je ziet: er kunnen heel wat voordelen gehaald worden uit het eten van zaden.
TIP: Ga naar de natuurwinkel. Koop verschillende soorten zaden en meng deze in een grote, afsluitbare pot. Mix dan af en toe bijvoorbeeld enkele lepels bij je ontbijt. Maar ook op slaatjes kunnen zaden perfect om ze een extra touch te geven...
Laat het smaken!
Fitte groeten,
Frédéric Heylen, uw fitheidscoach
Lees ook:
- Noten bevatten toch vetten... Mag ik deze dan niet eten?
- Recept: pannekoek van 2 eieren en 'n banaan. Heerlijk simpel en lekker!
- Gewicht verliezen? Het schrappen van koolhydraten is niet de oplossing!
- Recept Chiazaadpudding
Heb je het GRATIS WordFit EBOOK met 14 verrassende ontbijtideeën nog niet? Downlaoad het HIER.
Ook interessant...
Ontvang je gratis versie van de
"Lekkere LUNCH-recepten".
Reactie toevoegen