zelf sportdranken maken WordFit.be

Hey WordFit'er,

 

Ik had deze info eigenlijk even goed kunnen posten in het bloggedeelte rond voeding. Uiteindelijk geef ik je onderaan dit artikel mee hoe je zelf je eigen sportdranken kan gaan bereiden. Maar doordat deze info vooral van pas gaat komen voor mensen die regelmatig sporten, zet ik het hier toch maar in het gedeelte van de WordFit-blog rond Bewegen.

 

 

 

Voor je aan de slag gaat met het zelf bereiden van je sportdranken is het natuurlijk wel belangrijk te weten welke soorten er zijn en wat nu maakt of het al dan niet een goede sportdrank is.

Neem dus onderstaande info zeker maar even door... Veel leesplezier! 

  

Energiedrankjes omdat je moe bent...?

 

Reclamespotjes willen ons doen geloven dat sportdrankjes echte wondermiddelen zijn. "Ben je gewoon moe of voel je je leeg door het leveren van een fysieke inspanning? Drink een sport- of energiedrank en je bent er weer helemaal bovenop…" Dat wordt vaak beweerd.

Bij WordFit blijven we erbij dat de beste remedie tegen vermoeidheid is om te gaan slapen... 

 

Sportdranken of gewoon water?

 

Ook willen we je nog meegeven dat het nut van sportdranken, als je op recreatief niveau sport, wetenschappelijk eigenlijk helemaal niet bewezen is.

Wat wel bewezen is, is dat het ongelooflijk belangrijk is om voldoende te drinken als je gaat sporten. Wat drinken? Gewoon water! Uit een flesje of gewoon kraantjeswater. Dat laatste is zeker ook OK.

 

Wanneer sportdranken wel van pas kunnen komen?

 

Sportdranken zijn enkel nodig bij intensieve inspanningen die langer dan een uur duren!

Welke sportdrank drink je?


Er is natuurlijk heel wat verschil tussen al de sportdranken die op de markt zijn...

Je hebt dorstlessers, energiedranken en ook eiwit- of recuperatiedrankjes.

 

Even verduidelijken…

 

Dorstlessers


Deze vullen het vocht dat je hebt verloren bij het sporten weer aan. Ze bevatten, in vergelijking met energiedranken, minder (energiegevende) koolhydraten. Maar voor de duidelijkheid: ook deze bevatten wel degelijk glucose of suikers. Daarnaast bevatten ze ook natrium. Dit zorgt ervoor dat het vocht goed wordt opgenomen door je lichaam. Naast het helpen de balans tussen het vocht binnen en buiten de cellen te handhaven, gaat het er ook voor zorgen dat je makkelijker vocht gaat vasthouden. Ideaal dus bij het sporten…

Energiedranken


Dit soort sportdranken levert zowel vocht als koolhydraten. Om je meer energie te bezorgen bevatten deze meer suikers dan dorstlessers. Door dit soort drankjes te drinken houd je de hoeveelheid glucose in je bloed op peil tijdens het sporten. Laat suikers nu eenmaal de eerste keuze zijn van je lichaam als het aankomt op het leveren van energie. Toch wel belangrijk tijdens het sporten… Dit soort drankjes kunnen nuttig zijn bij lange duurprestaties.

Eiwitdranken


Dit soort drankjes wordt ook wel eens recuperatiedranken genoemd. Dit komt doordat eiwitten bijdragen tot de opbouw en het herstel van spieren. Soms worden ze ook al wel eens gebruikt tijdens het sporten. Dit soort dranken worden zowel gebruikt door kracht- als uithoudingssporters. Weet wel dat je in principe al voldoende eiwitten kan opnemen door een gezond en gevarieerd voedingspatroon. In principe zijn eiwitpoeders/supplementen niet nodig!

Etiket nalezen en uittesten

 

Aan te raden is sowieso om het etiket van de sportdranken eens na te lezen. Zo krijg je een beter zicht wat er allemaal in zit. Ook raad ik je echt aan om zelf wat te experimenteren. Sommige mensen hun lichaam reageert niet zo goed om suiker- of eiwitrijke dranken.

Zie het drinken van sportdranken maar ook het eten van energierepen als een deel van je training. Zodat je, als je als eens zou meedoen aan een wedstrijd, niet voor verrassingen komt te staan…

 

Wat is nu een goede sportdrank?

 

  • Een goede sportdrank lest de dorst en compenseert het vochtverlies dat je verliest bij het sporten. Op die manier vermijd je uitdroging. 

  • Bij voorkeur heeft een sportdrank een lekkere smaak. Al lees je bij het laatste puntje dat dit niet altijd realistisch is... Indien het echt geen lekkere smaak stijgt het risico dat je er tijdens het sporten te weinig van drinkt. Houd er ook rekening mee dat sommigen de smaak ervan anders ervaren tijdens een fysieke inspanning dan tijdens een rustmoment. 

  • Een sportdrank moet goed verteerbaar zijn. Daarom dat ik je hierboven al aanraadde om er tijdens je trainingen mee te experimenteren. Indien er (te)veel suikers inzitten is het voor je lichaam vaak moeilijker om het verteerd te krijgen.

  • In de meeste gevallen neem je een sportdrank om extra energie te krijgen. Daarvoor is het dus wel belangrijk dat er voldoende suikers inzitten. In een dorstlesser zit tot 60 gram suiker per liter. Bij energiedranken is dit 80 tot zelfs 120 gram per liter.

  • Als je intensief gaat sporten ga je ook zweten. Je hebt ongetwijfeld al wel eens gemerkt dat zweet zout smaakt. Dat is het beste bewijs dat je dus ook wel wat zout verliest. Ook dit kan best worden gecompenseerd. Een goede sportdrank bevat daarom ook wat natrium.

  • Een goede recuperatiedrank bevat naast de aminozuren ( = bouwsteen van eiwitten) iso-leucine en valine ook leucine. Dit laatste heeft een herstellend en een opbouwend effect. Nadelen zijn wel dat deze stof redelijk duur is waardoor heel wat producenten dit weglaten uit hun recuperatiedranken en dat de aanwezigheid ervan het drankje geen lekkere smaak geeft. Weet dat een recuperatiedrank eigenlijk nooit echt (heel) lekker kan zijn!

 

EXTRA: Bij twee van de hierboven staande puntjes haal ik aan dat het belangrijk is om niet te dehydrateren tijdens het sporten.  

Hoe zelf controleren of je al dan niet teveel vocht verliest bij het sporten?

Ontdek het hier

Je sportdranken zelf maken


Allereerst wil ik je nogmaals meegeven dat je door gewoon water te drinken tijdens het sporten al een heel eind komt. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat sportdranken bij recreatieve sporters er niet noodzakelijk voor zorgen dat hun prestaties daardoor verbeteren.

Wil je toch zelf sportdranken maken?

Dan kan dit perfect. Hier geven we je enkele recepten mee.

 

Recept dorstlesser 1

      Voeg vijftig gram sacharose of fijne suiker toe aan een liter water

      Voeg er ook wat citroensap aan toe. Dit om de smaak te verbeteren.

      Eventueel meng je er nog één tot 2 gram zout doorheen.

Recept dorstlesser 2

      Je lost 75 gram maltodextrine op in een liter water. Dit koop je bij de apotheek. Bijvoorbeeld online bij Apotheek-Online.be...

      Doe er wat citroensap bij.

      Eventueel kan je ook hier nog één of twee gram zout toevoegen.

 Recept dorstlesser 3

      Koop glucose bij de apotheek en los daarvan vijftig gram op in één liter water.

      Ook hier kan je voor de smaak wat druppels citroensap toevoegen.

      Voeg eventueel één tot twee gram zout toe.

Recept energiedrank 1

      Voeg aan een liter water honderd gram vruchtensiroop (bv. van het merk Roosvicee waarvan de naam afkomstig is van Rozenbottel Vitamine C) toe.

      Ook hier kan je nog één of twee gram zout toevoegen.

Recept energiedrank 2

      Maak een halve liter vers fruitsap van appelsienen of appels.

      Meng dit met een halve liter water.

      Voeg één tot twee gram zout toe.


Voor het bereiden van recuperatiedranken zijn er heel wat eiwitrijke poeders op de markt die je kan mengen met water of melk. Weet dat je ook altijd extra natuurlijke eiwitten kan opnemen. Ook deze gaan ervoor zorgen dat je spieren makkelijker herstellen na het leveren van een zware sportinspanning.

 

Ziezo, hopelijk heb ik je weer wat kunnen informeren?! Op naar een gezonde, energieke en dus fitte levensstijl...

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen, ook uw fitheidscoach

 

 

 

 

 

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar