De mensen van campz.be, een online outdoor-shop, schreven een artikel over de meest extreme ultramarathons op onze planeet. Ze vroegen ons om wat tips mee te geven om mensen op weg te helpen hun loopprestaies te verbeteren. Ze kwamen bij WordFit terecht omdat wij, d.m.v. ons online Fit to Run-programma, natuurlijk al heel wat mensen hebben geholpen om beter te lopen.
Al moet ik zeggen dat we al wel mensen naar een marathon hebben begeleid maar nog niet naar afstanden groter dan 42 kilometer en 195 meter... Daarenboven liep ikzelf ook nog maar één maal een marathon, namelijk deze van Instanbul in, ik denk, 2013. Hieronder zie je hiervan trouwens een foto. Genomen net na de finish.
Maar goed, als ze ons om advies vragen helpen wij met WordFi uiteraard heel graag!
Ons advies
Allereerst is het een dunne lijn tussen veel trainen en je lichaam toch voldoende rust gunnen. Ik zie nog heel wat mensen die zich voorbereiden op bijvoorbeeld een marathon, die vijf of zes maal per week lopen… Wat zij vergeten is dat je lichaam laten recupereren ook uitermate belangrijk is. De beste resultaten worden, op recreatief vlak, bekomen door twee maal per week specifieke spierverstevigende oefeningen voor lopers uit te voeren (die wij bundelen in ons online Fit to Run-programma) en daarnaast nog twee maal gaan lopen. Eén lange duurloop en één maal een intervalloop. Wel is het dus zo dat het hierbij gaat over recreatieve lopers. Zij die tevreden zijn om de marathon af te haspelen in een tijd tussen, laat ons zeggen, drie en vier uur.”
Toch zien we bij lopers nog heel wat blessures aan het scheenbeen… Een goede opwarming waarbij je ook je enkelgewricht goed mobiliseert en de spieren rond dat gewricht activeert, kunnen al een deel van de oplossing betekenen.
Daarnaast is het zo dat je best aan de slag gaat met het verstevigen van je bilspier(en). De grote bilspier gaat ervoor kunnen zorgen dat je paslengte groter wordt. Hierdoor kun je sneller lopen.
Maar zeker ook je buitenste bilspier is belangrijk, om er voor te zorgen dat als je één been opheft (wat je altijd doet bij het lopen) je aan de andere kant van je bekken niet ‘doorzakt’. Ook dit brengt extra druk op je knie, en daardoor je onderbeen, met zich mee.
Beginnen doen we bij het begeleiden van lopers altijd met de ademhaling. Als je in rust correct en rustiger leert ademen, houd je een inspanning ook langer vol. Een rustigere ademhaling gaat namelijk samen met een lagere hartslag. En dat is natuurlijk interessant... Als je eenzelfde fysieke activiteit kan afwerken aan een lagere hartslag. Let wel op dat het aanpassen van je ademhalingspatroon gemiddeld 100 dagen kan duren!
Daarnaast is een goede uitrusting uiteraard van groot belang. Goede loopschoenen, een ademende hardloopbroek en een hardloopshirt kun je eenvoudig en voordelig vinden op campz.be ;-)
Wat is een ultramarathon?
Een ultramarathon is een loopwedstrijd over een afstand van meer dan 42,195 km, de lengte van een marathon. Sowieso zijn de meeste ultramarathons langer dan 50 kilometer. Meestal gaat het zelfs over afstanden van 100km of meer.
Bij de ultramarathons bestaat er nog een verschil tussen afstandslopen en tijdslopen. Bij de zogenaamde afstandslopen maakt de tijd waarin je de te lopen afstand afhaspelt niet uit. Bij tijdslopen moet je de afstand binnen een bepaalde tijdspanne afwerken.
Sommige ultramarathons bieden de mogelijkeheid aan de deelnemers om onderweg te stoppen en te kamperen. Bij andere moet je in principe non-stop blijven lopen. Dit maakt het uiteraard alleen nog maar vermoeiender en moeilijker.
Ook typisch is dat er bij ultramarathons onderweg geen bevoorradingen zijn. De ultralopers moeten dus hun eigen proviant meenemen. Dit betekent meer gewicht om mee te zeulen, wat het er natuurlijk ook niet makkelijker op maakt...
Nog een laatste aspect dat ultramarathons vaak zo zwaar maakt zijn de omstandigheden. Zowel qua weer en ondergrond worden de lopers vaak onderworpen aan heel wat uitdagingen.
De meest extreme ultramarathons
De warmste...
Naam: Badwater Ultramarathon
Waar: Badwater, United States
Wanneer: september
Afstand: 217 kilometer
Tijdslimiet: 60 uur
Hoogtemeters: 2548 meter
Waarom? Het gaat bij deze ultrmarathon niet alleen over het afleggen van die kilomters en hoogtemeters... Maar dit bij temperaturen die kunnen oplopen tot 54 °C in Death Valley en non-stop hardlopen van het diepste punt in de Verenigde Staten bergop naar de voet van het hoogste punt in de Verenigde Staten. Daarbij kan het met de harde wind soms aanvoelen alsof je continu een haardroger op je gericht hebt. Iets voor jou?
Meer informatie? Klik hier
Foto: ©Chris Kostman, badwater.com©AdventureCORPS
De koudste...
Naam: 6633 Arctic Ultra
Waar: Tuktoyaktuk, Canada
Wanneer: maart
Afstand: 193 of 563 kilometer
Tijdslimiet: 72 – 192 uur
Hoogtemeters: 0 meter
Waarom? Als je hitte niet zo goed aankunt, maar kou geen probleem is, dan is er de 6633 Arctic Ultra in het noorden van Canada. Let wel op, dit is misschien wel de zwaarste race ter wereld! Meer dan 550 km door een van de meest mensonvriendelijke omgevingen die er op onze planeet bestaan, met temperaturen die kunnen dalen tot -40°C, dikke pakken sneeuw en een ijzig harde wind. Bovendien zijn er geen hulpmiddelen en moet je je eigen eten en drinken meenemen. Het zal je niet verbazen dat sinds de race begon in 2007, slechts 19 van de 100 deelnemers de finishlijn gehaald heeft.
Meer informatie? Klik hier
Foto: ©6633 Arctic Ultra
De droogste...
Naam: Marathon Des Sables
Waar: Woestijn van Zuid-Marokko
Wanneer: april
Afstand: 254 kilometer
Tijdslimiet: verschilt per etappe
Hoogtemeters: rond de 900 meter
Waarom? Deze langlopende ultramarathon wordt in 2018 alweer voor de 33e keer gehouden. Een monsterlijke race door de snikhete Sahara, waarbij je in zeven dagen een afstand van ongeveer zes marathons aflegt. Waar de temperatuur overdag nog boven de 40 graden kan stijgen, daalt het s’ nachts tot wel 5 graden – je moet dus op alles voorbereid zijn. Daarnaast moet je ook nog eens je eigen rugzak met voeding en slaapspullen meenemen. Een onmisbare race dus voor de echte die-hards. Let wel op dat je voor deze run diep in je portemonnee moet grijpen.
Meer informatie? Klik hier
Foto: ©AlexisBerg /marathondessables.com
De meest spirituele...
Naam: Ultra Trail Mt Fuji
Waar: Mount Fuji, Japan
Wanneer: september
Afstand: 168 kilometer
Tijdslimiet: 46 uur
Hoogtemeters: 9500 meter
Waarom? Deze ultra marathon omcirkelt de voor Japanners in spiritueel opzicht belangrijke berg Fuji, een eeuwenoud pelgrimsoord. Deze uitdagende non-stop race loopt via bos- en wandelpaden, waar de moeilijkheidsgraad snel toeneemt wanneer de weersomstandigheden veranderen en de temperaturen dalen. Maar dit is ook een van de meest prachtige ultra marathons; je rent langs de 5 Fuji meren en bovendien valt deze ultra middenin het kersenbloesem seizoen.
Meer informatie? Klik hier
Foto: ©ultratrailmtfuji.com
De goedkoopste...
Naam: Barkley Marathon
Waar: Head State Park, Tenessee
Wanneer: april
Afstand: 130 kilometer
Tijdslimiet: 60 uur
Hoogtemeters: 120000 meter
Waarom? Het kost maar $1.60 om mee te doen aan deze race. Daar staat tegenover dat sinds 1986 slechts 18 mensen de finishlijn gehaald hebben. Er is geen pad aangegeven, de gehele race is off-trail en er zijn geen hulpstations aanwezig onderweg. 5 rondjes door het park met een aantal hoogtemeters equivalent aan 2 keer de Mount Everest beklimmen.
Meer informatie? Klik hier
Foto: Staff Photo by Dan Henry / The Chattanooga Times Free Press
De hoogste...
Naam: Everest Trail Race
Waar: Himalaya gebergte, Nepal
Wanneer: november
Afstand: 153 kilometer
Tijdslimiet: 6 dagen
Hoogtemeters: 25000 meter
Waarom? De renners volgen de paden van dorp tot dorp in de Sherpa regio Solukhumbu. Omdat er altijd het gevaar van uitputting en acute hoogteziekte dreigt, is de race verdeeld in etappes met overnachtingen. De moordende stijgingen en afdalingen onder deze omstandigheden gecombineerd met de lage temperaturen maken van deze ultra marathon een bijzondere uitdaging.
Meer informatie? Klik hier
Foto: ©Everest Trail Race
De meest ongerepte...
Naam: Vibram Hong Kong 100
Waar: Hong Kong
Wanneer: januari
Afstand: 100 kilometer
Tijdslimiet: 30 uur
Hoogtemeters: 4500 meter
Waarom? Deze ultra laat je het mooiste van het Hong Kong schierilenad zien; ongerepte stranden, oerbossen en stijle bergen. De meeste delen van het parcours liggen zo afgelegen, dat de organisatie het afraad deze race als onervaren renner te doen. Voor vele ultra marathon lopers is het juist deze afgelegenheid die de race aantrekkelijk maakt.
Meer informatie? Klik hier
Foto: ©RunSociety
De sociaalste...
Naam: Leadville Trail 100
Waar: Leadville, Colorado, United States
Wanneer: augustus
Afstand: 100 kilometer
Tijdslimiet: 30 uur
Hoogtemeters: 4800 meter
Waarom? Oprichter Kenneth Chlouber richtte deze ultra marathon op om Leadville op de kaart te zetten en de stad in economisch moeilijke tijden van extra inkomen te voorzien. Dit is ook de eerste ultra waar de eerder besproken Tarahumara renners hun krachten met Westerse rennen maten. Je rent in deze ultra marathon door het hart van de Rocky Mountains, en beklimt Hope Pass op een hoogte van 3850 meter. Minder dan 50% van de lopers haalt de finish.
Meer informatie? Klik hier
Foto: ©Karah Levely-Rinaldi
De meest historische...
Naam: Spartathlon
Waar: van Athene naar Sparta, Griekenland
Wanneer: september
Afstand: 250 kilometer
Tijdslimiet: 36 uur
Hoogtemeters: 1200 meter
Waarom? Pheidippides, een Atheense boodschapper in de oudheid, rende de afstand in een dag, zodat Athene aan Sparta hulp kon vragen tegen een dreigende oorlog vanuit Azië. Op sommige delen van de afstand heeft de mens na 2500 jaar nog steeds geen invloed gehad; zo is er geen pad over de bergen. De elementen spelen je parten tijdens deze waar het vaak regent en er sterke wind staat, bovendien daalt de temperatuur tot 4 graden in de bergen. Daar tegenover staan het prachtige landschap en de gastvrijeheid van de Grieken.
Meer informatie? Klik hier
Map: racery.com
De saaiste...
Naam: Self-Transcendence 3100 Mile Race
Waar: New York City, Amerika
Wanneer: juni – augustus
Afstand: 4988 kilometer
Tijdslimiet: 52 dagen
Hoogtemeters: 0 meter
Waarom? Om deze race te voltooien loop je gemiddeld 100 rondjes per dag om hetzelfde gebouwenblok in Queens. Er komt geen einde aan en dat is precies waar de oprichter Sri Chinmoy naartoe wilde; dat je het grootste obstakel tijdens het hardlopen overwint: de geest.
Meer informatie? Klik hier
Foto: srichinmoybio.co.uk
Ook dichter bij de deur?
In België en Nederland
Indian Summer Ultra
Waar: Drenthe, Nederland
Wanneer: Oktober
Afstand: 60, 102 of 127 kilometer
Tijdslimiet: 18 uur
Hoogtemeters: 529 meter
Waarom? De mooiste ultra marathon van Nederland! je loopt door het karakteristieke Drenthse landschap, over heide, vennen, bossen en uitgestrekte vlaktes. Bovendien is het deelnemersaantal te overzien, 142 in 2016, waardoor het een fijn kleinschalig event is. Tel daar nog de enthousiaste vrijwilligers bij op en je zou bijna vergeten dat je nog 127 kilometer te gaan hebt.
Meer informatie? Klik hier
Foto: Hein Schouwenaars
Dodentocht
Waar: Bornem, België
Wanneer: augustus
Afstand: 100 kilometer
Tijdslimiet: maximaal 24 uur
Hoogtemeters: 550 meter
Waarom? Officieel is de dodentocht een wandeltocht van 24 uur; er wordt dan ook geen klassement opgemaakt. De ultra lopers weten dit event te vinden vanwege het over algemeen rustige en veilige parcours, die leidt langs de scheldedijken, schilderachtige dorpjes en de Duvel en Palm brouwerijen. De uitdaging zit hem in de afstand, de lange kasseistroken, smalle paadjes en hier en daar onverlichte wegen; een mooi afwisselend parcours.
Meer informatie? Klik hier
Foto: Joris Herregods GvA
Crêtes de Spa
Waar: Spa, België
Wanneer: maart
Afstand: 56,9 km
Tijdslimiet:
Hoogtemeters: 2096 meter
Waarom? Voor vele Formule 1-rijders is het parcours van Spa-Francorchamps het mooiste ter wereld. Dit is natuurlijk niet zo maar... Het is door het glooiende parcours en de uitgestrekte, prachtige natuur van de Belgische Ardennen. Deze loopwedstrijd was in 2017 aan haar 40e editie toe en heeft dus een rijke geschiedenis. De aankomst ligt aan het magnifieke kasteel van La Fraineuse. Natuur en een sprookjesachtig decor gecombineerd... Ideaal, toch?
Meer informatie? Klik hier
Foto: Sport.be
Ook interessant...
“Ik zou het Fit to Run-programma zeker aanbevelen! Aan zowel beginnende als ervaren lopers.„
Reactie toevoegen