Hieronder zetten we enkele gezonde kookmethodes voor je op een rijtje.
Gietijzeren pannen
Gietijzeren pannen zijn behoorlijk zwaar maar erin koken is gezond. De geëmailleerde exemplaren (= bedekt met een soort glazuurlaagje) houden warmte heel goed vast, verspreiden deze langzaam en verdelen de hitte op een gelijkmatige manier. Bovendien optimaliseren ze het vrijkomen van smaken en aroma’s. Een gelijkmatige warmteverdeling tussen de pan en het deksel zorgt voor een constante vochtigheidsgraad. De pannen waren zeker in het verleden niet goedkoop maar tegenwoordig zijn ook goedkopere exemplaren verkrijgbaar en die ook heel lang meegaan.
De nopjes in de het deksel zorgen ervoor dat het opstijgende vocht opnieuw neerdaalt op het gerecht en zich vermengt met het natuurlijke sap van het gerecht. Door dit trage besprenkelproces wordt bijvoorbeeld vlees ongelooflijk mals. Ook de smaak en voedingsstoffen blijven optimaal behouden.
Stomen
Stomen is een super gezonde bereidingswijze waarbij voedingsmiddelen gaar worden door de damp van kokend water of bouillon. Je hebt de keuze tussen:
- stoomkokers
- een metalen stoommandje dat je in een gewone kookpot zet.
De eerste zijn vaak redelijk groot en bovendien soms moeilijk afwasbaar.
Bij de 2e vorm doe je een bodempje water in de pan, het mandje erin en daarin alle groenten, aardappelen of vis.
Het grote voordeel van stomen is dat smaak, geur en kleur, vitamines en mineralen veel beter behouden blijven en er geen vet nodig is.
Super gezond dus!
Het is wel belangrijk dat je deksel goed op je kookpot past zodat de stoom in de pot blijft en niet verdwijnt.
Het stoomvocht kan je nadien nog hergebruiken bij het bereiden van soepen of sausen.
Pocheren
Dit is ook een vaak vergeten maar zeer gezonde bereidingswijze waarbij rauwe voedingsmiddelen in een vloeistof onder het kookpunt (tussen 70 en 90°C) worden gegaard.
Ingrediënten die geschikt zijn om te pocheren zijn o.a:
- eieren
- vis
- (fijngesneden) vlees of gevogelte
- paddestoelen
- bladgroenten
- aspergepunten
Pocheren versterkt de eigenlijke smaak van voedsel. Voor meer smaak kan je eventueel nog wat extra zaken toevoegen aan het pocheervocht. Denk aan: groenten, look, kruiden, specerijen of zelfs citrusschil.
Garen in de oven
Ook het bereiden van je eten in de oven heeft heel wat voordelen.
- Zo worden gerechten gelijkmatig en geleidelijk gaar.
- Groot voordeel: Je kan het gerecht al van tevoren deels klaarmaken en later de 'finishintg touch' geven.
- De voedingsstoffen blijven grotendeels bewaard.
Extra tip. Gebruik het bakvocht als saus. De geur- en smaakstoffen van de ingrediënten blijven voor een groot deel bewaard. Het bakproces voegt nog eens extra geur- en smaakstoffen toe.
Enige minpuntje... Je eten bereiden in de oven kan ervoor zorgen dat de voeding uitdroogt of zelfs verbrandt. Vooral dit laatste is natuurlijk allesbehalve gezond...
SuperTIP: gebruik een Römertopf.
Dit betekent in het Duits letterlijk Romeinse pot en betaat uit 2 op elkaar passende schalen uit aardewerk.
Als je de Römertopf gebruikt, hoef je om je vlees of vis te bakken geen vet of olie te gebruiken. Het is juist vet dat te fel verhit wordt dat niet gezond is.
Vergeet wel niet voordat je de Römertopf de eerste maal gebruikt goed af te borstelen zodat de laatste kleine restjes kleipoeder verwijderd worden. Tegenwoordig is de binnenkant vaak geglazuurd waardoor dit niet langer nodig is en je deze ook makkelijker dan uitwassen.
Minder gezond...
Minder gezonde manieren om je eten te bereiden zijn dan weer:
- frituren
- grillen
- braden
- BBQ-en
Bij deze kookmethodes gaan er bepaalde ongezonde stoffen zoals acroleïne, vrije radicalen en aromatische koolwaterstoffen ontstaan. Zoveel mogelijk vermijden dus… We schreven trouwens ook al eerder een artikel om het barbecuen zo gezond mogelijk te maken. Lees het HIER.
En wat met je voeding koken in water? Daardoor gaan er heel wat vitamines verloren. Zij kunnen namelijk niet zo goed tegen hitte. Bovendien worden er heel vitamines afgegeven aan het water waarin je de groentes kookt en vaak wordt dit nadien gewoon weggegoten. Groenten stomen is eigenlijk een beter idee...
Ook interessant...
Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".
Ben jij op zoek naar…?
- Een overzicht dat mythes weerlegt en je correcte info in verband met gezond eten geeft?
- Eenvoudige instructies die je makkelijk kan integreren in je dagelijkse leven?
- Een plan waarbij je ook leert om te gaan met mindere momenten? Niemand zegt dat jij het altijd perfect hoeft te doen…
- Een proces waarbij je in 7 fases van 10 dagen je gewoontes leert aanpassen en zo leert gezond te eten ?
- Iemand waarbij je terecht kan met je vragen?
- Een systeem waardoor je gemotiveerd blijft en ook effectief aan de slag blijft met de info die je meekrijgt?
Dan is het online WordFit-voedingsplan hetgene jij zoekt!
Hieronder vind je meer info:
Reactie toevoegen