Hey daar,
In dit artikel deel ik het recept van zelfgemaakte hummus.
Deze puree van kikkererwten, oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten en boordevol eiwitten en vezels, is eigenlijk super makkelijk te bereiden.
Daarnaast geef ik je ook nog mee:
- of hummus al dan niet gezond is
- met wat je hummus zo al kan combineren
Hummus gezond?
In de koelvakken van supermarkten vinden we tegenwoordig meer en meer soorten hummus. Pikant, curry, ... Allerlei kleurtjes en smaken.
Alleen is het zo dat sommige kant en klare bereidingen wel wat meer suiker, olie en ook zout bevatten dan de varianten die je zelf maakt. Daarmee halen de potjes hummus die je koopt in de winkel het gezonde karakter van hummus eigenlijk toch wat onderuit.
Hummus bevat, naast eiwitten en vezels, ook ijzer, folaat, fosfor en vitamine B. Deze combinatie maakt dat hummus ideaal is voor vegetariërs en vegans. Omdat zij geen vlees eten lopen ze het 'risico' dat zij deze voedingsstoffen niet onvoldoende binnenkrijgen via hun voeding.
Hummus bevat allemaal natuurlijke ingrediënten. Ze voeden je lichaam. Dat is ideaal. Maar... Zeker de olie en de tahini zijn redelijk energierijk. Zoals voor alles geldt: je kan er niet onbeperkt van eten. Jezelf overeten, van wat dan ook, is één van de meest ongezonde dingen die je kan doen.
Hummus mag dan wel bestaan uit natuurlijke producten, dat wil nog niet zeggen dat het je helpt afvallen. Dat is sowieso een kwestie van de energiebalans. Een negatieve...
Eigenlijk is vooral zelfgemaakte hummus gezond.
Ideaal is dus om gewoon zelf wat kikkererwten te kopen en aan de slag te gaan met onderstaand recept.
De kant en klare hummus-bereidingen kan je wel eens kopen maar zoals voor de meeste voedingsmiddelen geldt: als je het zelf maakt weet je tenminste wat er exact inzit en is het toch meestal gezonder.
Daarnaast speelt ook hetgene met wat je de hummus eet mee of het al dan niet gezond is. Over die combinaties kan je onder het recept trouwens nog wat meer lezen.
Recept hummus
15 minuten
Bijgerecht
Ingrediënten
-
gedroogde kikkererwten (ganse doos) of reeds geweekte uit blik (+- 400 gram; neem er dus maar 2)
-
1 à 2 eetlepels tahin-pasta* (ook wel tahini of tachina genoemd)
-
2 eetlepels olijfolie
-
1 goede theelepel gemalen komijn (poedervorm)
-
1 teentje look of een goede theelepel knoflookpoeder
-
1 mespunt cayennepeper
-
1 limoen of citroen
-
Paprikapoeder
-
peper en zout
*= een dikke pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes. Tahin is in steeds meer supermarkten te verkrijgen.
Bereiding
- Laat de droge kikkererwten 1 nacht in water weken.
- Kook ze minstens 5u tot ze heel zacht zijn (of gebruik die uit blik).
- Laat ze uitlekken en doe ze in een keukenmachine. Hak de kikkerwten voldoende fijn todat er een echte smeuïge pasta ontstaat. Soms blijft er aan de wand van de ‘blender’ wat restjes van de kikkererwten hangen. open de keukenmachine, schraap ze eraf zodat ook deze fijngemalen worden.
- Voeg de tahin-pasta, olijfolie, komijnpoeder, knoflookpoeder, cayennepeper en zwarte peper naar smaak toe.
- Pers de limoen over dit geheel uit en zet de ‘blender’ nog even terug op.
- Proef en voeg naar eigen goesting zout of peper toe.
- Schep de hummus in een leuk schaaltje. Vaak wordt er over hummus nog wat olijfolie overheen gegoten.
- Voor een mooie afwerking er nog wat paprikapoeder overheen. Of wat peterselie en enkele kikkererwten kunnen natuurlijk ook...
Opdienen met...
Hummus wordt in de Arabische keuken, voornamelijk het Midden-Oosten, West-Afrika en Turkije, vooral gegeten met wat wij hier "Turks brood" noemen. Je kan hummus perfect gebruiken als spread en dus op brood smeren. En neen, brood is niet per se een dimaker.
Op de foto zie je hummus op een geroosterd stuk WordFit-brood met erop een stuk gegrilde halloumi-kaas en groene asperges. Erbij een slaatje van jonge spinazieblaadjes, radijs en walnoten.
Als aperitiefhapje kan je bijvoorbeeld broodstengels geven bij de hummus.
Meest gezonde optie is natuurlijk dat je hummus eet met fijngesneden knabbelgroentjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kerstomaatjes, paprika, komkommer, wortel of kleine bloemkoolroosjes.
Als afwerking kan je altijd nog een krokante topping bovenop de hummus doen. Denk aan een paar hele kikkererwten, granaatappelpitjes of fijngehakte noten.
Bonus
Omdat het nu eenmaal super belangrijk is om zoveel mogelijk te variëren in een gezond voedingspatroon heb ik ook al hummus gemaakt van iets anders dan kikkererwten.
Wil jij het receptje hiervan? Stuur me even een mailtje naar fre@wordfit.be en ik bezorg je dit receptje.
Ontvang je gratis versie van de
"Lekkere LUNCH-recepten".
Ook interessant...
Is dit herkenbaar?
- Heb jij wel eens het gevoel te weinig energie te hebben?
- Ben je 's morgens niet uitgerust?
- Heb je geregeld last van je nek, schouders en/of onderrug?
- Heb je na het eten regelmatig een opgeblazen gevoel?
- Ervaar je toch wel af en toe wat stress?
- Heb je zelden een moment voor jezelf?
Dan heb ik goed nieuws voor je...
Ik kan je hier bij helpen!
Ik zie super mooie verhalen ontstaan, mensen helemaal openbloeien, als ze toegang hebben tot de info van de (Basis)Modules in de WordFit-academie, in combinatie met een inspiratiegesprek met mij.
Als jij je nu inschrijft voor 'The Basics' ( = modules rond ademhaling en hoe je correct staat/zit) geef ik je nu een mooie bonus. Dan krijg je dit gesprek met mij er gratis bij. Normale waarde bedraagt 120€. Sowieso win-win dus.
Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".
Reactie toevoegen