Recept chiazaadpudding Gezonder eten voor meer energie WordFit

 

Hey WordFit'er,

 

Chiazaadpudding is makkelijk om af en toe eens snel tussendoor te maken.

Je kan het altijd in een potje in de ijskast bewaren.

En dan eten als ontbijt of als tussendoortje bijvoorbeeld...

 

 

We geven je eerst wat informatie over de zaadjes waarmee deze chiazaadpudding wordt gemaakt.

 

Chiazaad gezond? + recept

Al lang gebruikt in Midden-Amerika

Chiazaden zijn voor jou misschien nog onbekend? Dit in tegenstelling tot de bevolking in Midden-Amerika. Daar worden ze al duizenden jaren gebruikt in de keuken. Zo aten de Azteken en de Maya’s ze al. Ze vormden hun geheim voor energie, uithoudingsvermogen en om het hongergevoel tegen te gaan wanneer ze geen tijd hadden om voedsel te zoeken of wanneer voedsel moeilijk te vinden was. Zo word er wel eens beweerd dat met ze met ongeveer een handjevol chiazaden zo goed als een hele dag voort konden.

Chiazaad bevat heel wat gezonde voedingsstoffen

De meest opvallende kenmerken van chiazaad zijn de grote aanwezigheid van meervoudig onverzadigde (lees, gezonde) vetten, vezels en eiwitten. Ook bevat chiazaad heel wat calcium en magnesium.


Gezondheidsvoordelen?

Zoals met alles raadt WordFit je aan zoveel mogelijk te variëren. Deze chiazaden kunnen dus zeker wel eens in je voedingspatroon worden opgenomen. Maar zoals met alles: overdrijf er niet mee. Het kan gewoon een aanvulling zijn op een gezonde, gevarieerde voeding.

Er worden hier en daar wel wat gezondheidsvoordelen aan chiazaden toegeschreven. WordFit staat altijd kritisch tegenover de onderzoeken en geleverde bewijzen hiernaar maar toch wil ik er enkele voor jou op een rijtje zetten.

  • Chiazaad zou goed zijn voor je darmen. Door de zeer hoge hoeveelheid vezels in chiazaad worden je ingewanden en met name de darmen zeer goed gereinigd. De gelei-achtige structuur van chiazaad, als je ze oplost in een vloeistof, zou ook een beschermend laagje in je darmen aanleggen.
  • Ook zou het eten van chiazaden een goede invloed hebben op je hart en bloedvaten. Bepaalde onderzoeken tonen aan dat chiazaad de bloeddruk helpt verlagen en ontstekingsremmend zou werken. Sowieso zijn de omega-3 vetzuren zijn natuurlijk zeer goed om je cholesterol te verlagen en daardoor ernstige problemen met hart- en bloedvaten te vermijden.
  • Chiazaad wordt langzaam verteerd en opgenomen. Dit zorgt er weer voor dat het hormoon insuline geleidelijk afgegeven wordt waardoor je bloedsuikerspiegel veel minder pieken en dalen laat zien. Veel minder last van hongeraanvallen dus. Ideaal!

 

Nog wat extra info

Het zijn kleine zaadjes die ook zeer lang houdbaar zijn. Maar hoe gebruik je chiazaad dan, hoor ik je vragen? Chiazaad heeft niet echt een uitgesproken smaak dus je kan je het eigenlijk best in veel dingen verwerken. ZO kan je ze ook over een slaatje doen of door je soep mengen.

Je kunt ze ook door je havermout ontbijt mengen of in een smoothie verwerken. Wat je ook kan doen is de chiazaadjes even laten weken in een vloeistof. Als je chiazaad laat trekken in bijvoorbeeld water wordt het een soort van gel of pudding… Hoor je me komen? Zo kom ik bij het recept van mijn chiazaad-pudding. Want je kan de chiazaadjes even goed oplossen in melk. Probeer ook hier zoveel mogelijk te variëren. Neem eens gewone koe-melk maar evengoed eens soja-, amandel, rijst of een nog andere soort melk.

 

OPGEPAST: Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het zaad heeft een bloedverdunnende werking en mensen die bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicijnen gebruiken kunnen ze dan ook beter niet eten. Dit geldt ook voor mensen met een te te lage bloeddruk.

 

 

Hoe chizaad-pudding bereiden?

Het is dus heel simpel. Je doet ’s avonds wat chiazaad in een kommetje en doet er melk overheen. Ik koos in dit geval voor soja-melk met een banaan-smaakje. Dit geheel gewoon een nachtje laten trekken in de ijskast en klaar! Dan er wat fruit bij snijden. Ik koos een appel, wat mango (beide gesneden in kleine blokjes) en wat frambozen. Tot slot nog wat noten erbij en klaar... Klaar om te smullen! Probeer het zeker maar eens uit en laat het je smaken!

 

Waar chiazaad kopen?

Vroeger moest je hiervoor naar de bio- of natuurwinkel in de buurt. Tegnwoordig gewoon te koop in de meeste supermarkten.

Of je kan ze natuurlijk ook online bestellen. Kan ook...

 

 

Laat het je smaken!

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen, uw fitheidscoach

 

 

Lees ook:

 

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

 

 

Ook interessant...

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar