Hey WordFit'er,

 

De zomer is nu echt achter de rug. Het wordt vroeger donker en de temperaturen gaan vanaf nu alleen nog maar zakken…  Als je dan regelmatig loopt wordt het moeilijker om nog regelmatig te gaan lopen. Althans, het vraagt wat meer zelfdiscipline. Maar de echte diehard lopers onder de WordFit-volgers blijven gewoon doorlopen tijdens de wintermaanden. Zij laten zich niet ontmoedigen door het vroegere intreden van de duisternis, vochtiger weer of koude. Toch wil WordFit enkele tips meegeven om, als hardloper, de wintermaanden goed door te komen.

 

1.Denk na over waar je naartoe loopt

Het verstandigst is om een toertje te lopen dat je heel goed kent. Aan te raden is dat dit parcours goed verlicht is. Zo beperk je de kans om te struikelen over een opstapje of je te laten verrassen  door een put in de weg.

Wil je een lange afstand lopen? Kies er dan voor om meerdere kleinere rondjes te lopen in de buurt van je vertrekplaats. Zo ben je sneller thuis indien het weer plots omslaat.

 

2. Draag fluorescerende kledij of lichtjes

Doordat het vroeger donker is en het ook ’s ochtends nog lang donker is, bestaat de kans dat je moet gaan lopen als dde uisternis al is ingetreden. Als je dan donkere loopkledij draagt, ben je vaak onzichtbaar voor autobestuurders. Het is dus heel belangrijk om goed zichtbaar te zijn als je de baan op gaat! Er zijn de dag van vandaag heel wat lampjes voor lopers op de markt. In allerlei soorten en vormen… Maar ook verlichting voor fietsers kan je als loper gebruiken.

Bijkomend draag je ook best een fluo hesje of kledij met fluorescerende stroken in verwerkt. De meeste producenten van sportkledij hebben er zo in hun gamma. In alle prijsklasses…

Wees zelf ook alert voor wandelaars, andere lopers en/of fietsers die zonder verlichting of reflecterende kledij op pad zijn. Niets zo vervelend als je hartslag de hoogte te voelen inschieten door het schrikken van iemand die plots uit het donker verschijnt. Om dan nog maar te zwijgen over botsingen…

  

3. Kleed je naar de weersomstandigheden

Dat het te koud of te nat is, is een slecht excuus om niet te gaan lopen. Nog te vaak verschuilen we ons als mens achter excuses om niet te hoeven bewegen… Je kan je altijd kleden naargelang de weersomstandigheden.

Regent het, dan draag je best geen kledij uit katoen. Deze nemen namelijk veel vocht op en hierdoor bestaat de kans dat je het snel koud krijgt. Een betere optie is te kiezen voor loopkleren die vervaardigd zijn uit kunststofvezels, omdat deze je zweet ook sneller afvoeren.

Als je meerdere, dunne laagjes boven elkaar draagt, ontstaat er een isolerend effect. De buitenste laag zou eigenlijk verdamping van zweet moeten doorlaten en tegelijkertijd wind en regen moeten ‘buitenhouden’. Kleed je wel niet te dik aan want eens je aan het lopen bent kan je het al snel warm krijgen.

Je hoofd is een plek via dewelke je veel lichaamswarmte kan verliezen. Daarom is het aan te raden een muts te dragen als het heel koud is. Heb je snel koude handen? Kies er dan voor om handschoenen aan te trekken.


4. Staat er wind?

Wees je ervan bewust dat indien er veel wind staat, dit je lichaamstemperatuur snel kan doen afnemen. En dit verbetert er niet op als je bezweet bent. Een goede tip is daarom om te proberen de heenweg tegen de wind in te lopen zodat je als je terugkomt ‘wind mee’ hebt. Als je hebt gezweet en je moet ‘windop’ lopen, bestaat het risico dat je te hard afkoelt. Nooit leuk…

 

5. Zet je muziek zachter

Sommige mensen lopen graag met muziek in hun oren. Beginnende lopers misschien met Evy Gruyaert op de achtergrond…  Als je dit echt nodig hebt om een goede training af te werken, zet dan best je muziek een beetje zachter. Best is dat je de andere weggebruikers nog hoort. Het is namelijk zo dat door de duisternis je zicht minder goed is en dan kan je gehoor je helpen in tespelen op de verkeerssituatie.

 

[promo-banner-1]

 

 
6. Loop met anderen

Sommige mensen hebben bang om in de donker te gaan lopen uit schrik dat er hen iets overkomt. Zorg er in dat geval dan voor dat je iemand hebt om samen mee te gaan lopen. Dit kan een vaste looppartner zijn maar er zijn ook heel wat loopgroepen of atletiekverenigingen waarbij je je kan aansluiten. 

Sowieso is het sociale aspect van lopen interessant. Als jij eens geen zin hebt kan de andere je toch overtuigen te gaan lopen. Sociale controle… En terwijl kan je wat bijbabbelen. Als je tijdens het lopen nog luidop kan babbelen, weet je ineens dat je niet ‘in het rood’ aan het gaan bent.

 

 

 

7. Opgepast: slipgevaar!

Heeft het net gesneeuwd en is de sneeuw nog vers? Dan is er meestal geen probleem om hierop te lopen. Maar het wordt wel gevaarlijker als er ijsvlekken zijn of de sneeuw er al langer ligt en dus is aangevroren. Dan is de kans op uitglijden veel groter. Als je zo valt is de kans op blessures vaak groot.

Mogelijke oplossingen zijn om aangepaste schoenen (met extra profiel onderaan) te dragen, kleinere passen te zetten en/of je snelheid te verlagen. Op een loopband lopen is natuurlijk ook nog een mogelijkheid…

 

8. Natte schoenen?

Als je loopschoen nat zijn geworden kan je deze beter niet laten drogen bij de verwarming. Hierdoor raken ze vaak sneller beschadigd. Beter is om er krantenpapier in te steken zodat dit het water kan opslorpen. Het kan wel zijn dat je dit enkele malen moet herhalen. Ook kan het helpen om 2 paar loopschoenen te hebben. Is het ene paar nat? Dan neem je het andere, … 


9. Koortsig? Beter niet lopen.

Voel je je je grieperig? Als je koorts hebt of je bent kortademig, je hoest of hebt spierpijn, is het slimmer om niet te lopen. Ga je dan toch lopen? Dan bestaat het gevaar op overtraining en ga je minder snel herstellen. Als je je terug genezen en dus fit voelt, kan je opnieuw gaan lopen.

TIP: neem voor elke dag dat je bent ziek geweest 2 dagen rust!

Heb je klachten ‘boven de nek’? Bijvoorbeeld keel- of oorpijn of ben je een beetje verkouden (snotvalling)? Dan kan je gerust nog op een rustig tempo gaan joggen.


10. Stel jezelf een doel

Gaan lopen als het zonnetje schijnt is natuurlijk leuk. WordFit kan daarom zeker begrijpen dat je motivatie op een lager peil staat als het buiten koud en vochtig is. Ook het sneller donker worden draagt vaak niet bij om regelmatig te gaan lopen. Wat kan helpen? Schrijf je al in voor een loopwedstrijd die plaatsvindt in het voorjaar. Op die manier ga je sowieso gemotiveerder zijn om toch regelmatig een toertje te gaan lopen.

 

Ik wens je alvast een sportieve winter toe!

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, ook uw fitheidscoach

  

Redactionele info: Deze informatie maakt deel uit van het 'Fit-to-Run'-programma van WordFit. Wil ook jij beter en sneller leren lopen? De kans op blessures verkleinen? Dat kan! Hier vind je meer informatie over ons uniek uitgewerkte programma voor lopers.

 

Lees ook

 

 

 

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar