Hey WordFit'er,
Je ziet hem tegenwoordig meer en meer in het straatbeeld, de elektrische fiets of e-bike.
Het is een fiets die aangedreven wordt door een elektromotor, al dan niet in combinatie met spierkracht. De hulpmotor biedt ondersteuning tot 25 km/uur. Wil je toch sneller gaan, dan kan je zelf extra bijtrappen.
Is fietsen met de e-bike gezond?
Je moet sowieso minder inspanning doen als je met een e-bike rijdt dan met een gewone fiets.
Helpt de e-bike dan om fit en gezond te worden?
Uit onderzoek blijkt van wel! (Universiteit van Colorado Boulder)
20 testpersonen met een inactieve levensstijl moesten minstens drie maal per week de elektrische fiets naar hun werk nemen. Daarbij droegen ze een hartslagmeter en GPS-monitor. Verschillende parameters van gezondheid en fitheid werden zowel voor als na het experiment gemeten. Na vier weken bleken de bloedsuikerwaarden en het spiervermogen significant verbeterd. Ook de vetmassa en bloeddruk waren positief geëvolueerd, maar het onderzoek was waarschijnlijk te kort om daar harde uitspraken over te doen.
Een verbetering van deze lichamelijke parameters zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes!
E-bike maakt fysiek actief zijn laagdrempeliger
Is fietsen moeilijk omdat je al wat op leeftijd bent of omdat je medische klachten hebt? Dan is de e-bike een aanrader om toch in beweging te blijven! Je knie- en heupgewrichten worden ontlast en je gezondheid en fitheid krijgen een boost.
Ook voor mensen die meer dan 10 kilometer woon-werkverkeer afleggen, is de e-bike een uitstekend alternatief voor de auto. Je geraakt waarschijnlijk sneller op je werk omdat je niet in de file staat. En je werkt aan je conditie, zonder dat je ervan gaat zweten. Win-win! Bovendien geven veel bedrijven een fietsvergoeding, nóg een win ;-) Ten slotte komt de e-bike ook het milieu ten goede, aangezien hij nauwelijks CO2 of andere vervuilende stoffen uitstoot.
De gewone fiets heeft nog steeds de voorkeur!
Let wel: Als het fysiek mogelijk is voor jou, dan kies je wel beter voor een gewone fiets.
De officiële aanbeveling voor volwassenen is om 150 minuten per week matig actief te zijn (zoals stevig wandelen, fietsen of zwemmen). Matig intensief bewegen levert je meer gezondheidsvoordeel op dan licht intensieve activiteiten, zowel fysiek als mentaal. Het verbrandt ook meer calorieën, wat kan helpen als je wil afvallen (in combinatie met gezonde voeding!).
Ook interessant...
Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".
Reactie toevoegen