Hoe kinderen meer laten bewegen? WordFit, inspiratie voor een leven vol goesting en energie / Online vitaliteitscoaching

 

Hey hey,

 

In dit artikel geef ik je concrete tips die kunnen helpen om kids te motiveren om te sporten of meer te bewegen.

Want ja, net als volwassenen zitten zij meer en meer.

 

Allereerst al dit: bewegen betekent zoveel als ‘niet zitten’.

Wetenschappelijk onderzoek (Peddie MC, 2013) toont aan dat de nadelen van het vele zitten kunnen worden gecompenseerd door elk uur je hartslag gedurende twee minuten omhoog te brengen door simpelweg even rond te wandelen. Dit heeft een positiever effect op je algehele gezondheid dan elke dag een halfuur sporten en daarna de rest van de dag neerzitten.

Dat is toch al wel een belangrijk gegeven.

 

Als ouder het voorbeeld geven


Als ouder moeten je durven in eigen boezem te kijken. Beweeg jij als ouder zelf wel (voldoende)? Als je je kinderen jou zelf nooit zien sporten, is het dan niet normaal dat je kinderen ook niet veel doen qua extra lichaamsbeweging.

Geef zelf het goede voorbeeld door elk uur minstens 2 maal bewust op te staan als je aan het zitten bent. Als ouder aan het telewerken en de kinderen die misschien digitaal aan het les volgen zijn. Sta systematisch even recht en zie dat je hartslag even omhoog gaat. Rek je bijvoorbeeld even uit.

Zowel jong als oud(er) gaan hiermee sowieso geholpen zijn.

Denk als ouder eens na wat je zelf als kind graag deed. Dat kan jou helpen om misschein zelf ook (terug) wat meer te bewegen.

Als ouder afkomen met dingen die je kinderen niet hadden verwacht,werkt goed. Denk out of the box. Rolschaatsen, skateborden, steppen, over dingen springen, rollen, hand- of kopstand, dansen...

Stel voor dat je kinderen meedoen. En besef: 

 


‘Zien bewegen doet bewegen.’

 

 

Online challenge


Voor pubers is uitdaging belangrijk. Onder vrienden kan altijd een online challenge worden opgezet in bijvoorbeeld een What’sApp of Zoom-groepje.

Als ouder kan je je kind hierbij aanmoedigen om zelf zo'n challenge op te zetten.

Het onderwerp van de challenge kan heel erg verschillen.

Denk aan een minuut proberen te planken, x-aantal push-ups proberen te doen, te leren een kop- of handstand uit te voeren, ...

Ook bijvoorbeeld de 'Keepy Uppy'-uitdaging waarbij men probeert om een wc-rol hoog te houden met de voeten en dan ook een vriend(in) uitdaagt om hetzelfde te doen is een leuk ideetje.

Ik probeerde het zelf ook eens uit :-) Zie filmpje hieronder.

 

 

 

Motorisch prikkelen


Je kan ook proberen met kleine dingen te starten. Niet direct verwachten dat je kinderen gaan sporten.

Je kan ook je kinderen of tieners hun fijne motoriek te stimuleren.

Ook hier kan je aan uitdagingen denken.

Zoals bijvoorbeeld: 

 

1


De Gebaren-challenge

Dit is een 'filter' die bedacht is door @i.m.noel onder de naam 'Gesture Challenge'.

Als je hem opzoekt op Instagram, kan je door te klikken op het middenste icoontje op zijn profiel (dat gezichtje met 2 plusjes) een 'filter' installeren.

Bedoeling is ook een reeks van 'hand-icoontjes' na te doen.

.Echt een uitdaging...

Maar wel een leuke challenge.

 

2


Dingen met de andere hand doen

Laat ze kleine dingen proberen met hun niet-dominante hand. Als ze rechtshandig zijn, moeten ze proberen taken met hun linkerhand uit te voeren. En natuurlijk omgekeerd.

Denk aan eten met de vork in de andere hand, de muis van hun computer bedienen, hun naam schrijven of hun tanden poetsen.

Dit is trouwens ook een goed trucje om je wilskracht te trainen. Ook ideaal dus voor volwassenen...

 

3


Muntstukken vanop je elleboog proberen vangen

Laat je kind de bovenkant (rug) van zijn of haar hand op de schouder aan dezelfde kant leggen. De elleboog moet naar voren wijzen en de onderkant van de arm naar boven. Vervolgens leg je een muntstuk op de onderarm. Net boven de elleboog. Het idee is om snel je elleboog naast je zij te brengen, zodat de munt de lucht in vliegt. De bedoeling is dan om het muntstuk te kunnen opvangen.

Dit kan je met één muntstuk proberen maar eventueel ook met een stapeltje centen... 

  

 

Bovenstaande dingen kan je als volwassene natuurlijk ook proberen hé

Fré Heylen

 

 

 

Variëren

 

Zoals daarnet al aangegeven bij 'Online challenge' kan het helpen om te variëren in de ‘opdrachten’.

Dit helpt trouwens ook om het vol te houden en om het interessant te houden.

Om voldoende variatie te voorzien kan een coach natuurlijk ook altijd helpen.

Dit geldt trouwens ook voor volwassenen.

 

Een bal


Bij vele kids (en volwassenen) brengt een bal wel ‘iets naar boven’.

Leg er 1 in het zicht. In de hal/gang ofzo. Waar de jassen, scheoenen, mutsen, ... hangen/liggen.

 

 

Spelen i.p.v sporten


Spelen kan echt een onderdeel zijn van een gezonde ontwikkeling en het onderhoud van zowel lichaam als geest. Typisch voor spelen is dat het gaat om een fysieke bezigheid waarbij de activiteit belangrijker is dan het doel. Je kiest er vrijwillig voor en het gaat gepaard met plezier. 

Spelen helpt echt bij het ontstressen omdat je je brein op een andere manier gebruikt. Door te spelen stimuleer je je hersenen waardoor je zowel je cognitieve als je emotionele ontwikkeling stimuleert. Bovendien zou het ook een positief effect hebben op je creativiteit en een uitlaatklep zijn voor negatieve emoties. Ideaal dus.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen een fysieke inspanning als "veel draaglijker" aanzien als men het ervaart als spelen. Probeer dus een activiteit te vinden die niet zozeer gericht is op ‘x-aantal herhalingen’.

Spelen dus…


Maar hoe pak je dit concreet aan?

In bossen heb je hier en daar een Fit-o-meter en tegenwoordig ook Multimovepaden. Deze worden door vele (jongeren en ook volwassenen) vaak als uitdagend en plezierig ervaren.

Fikfakken is ook een vorm van spelen. Het gaat hier om een spelvorm waarbij je aanval en verdediging afwisselt. Ik laat m’n cliënten van die zwemtubes gebruiken. En dan een soort van sabelen.

Ook bokshandschoenen en dan zo’n zwemtubes (of nog professioneler materiaal zoals sttotkussens of een bokszak) kunnen hier soelaas brengen. Al is alles natuurlijk ook wel afhankelijk van het beschikbare budget.

Een andere benaming voor fikfakken is stoeien... Als ze dat mogen doen met hun partner zullen jongeren dat wel graag doen. Geloof me.

 

 

 

(Competitief) doel stellen

 

Je moet jongeren niet per se het competitieve aspect willen meegeven. In sommigen zit dit er nu eenmaal wel in en zal dat er ten gepaste tijden wel uitkomen.

Het draait bij kinderen/jongeren toch meer over het ‘leuk’ vinden. Toen ik Tia Hellebaut interviewde voor m’n Goed in je vel-podcast bevestigde ook zij dit. 

Maar goed, voor sommigen jongeren kan het stellen van doelen wel werken.

En al zeker als je samen naar een doel kan toewerken. 

Verbondenheid is ook wel een waardevol gegeven. Dit is namelijk één van onze 3 psychologische basisbehoeftes. Als we daarin niet bevredigd zijn, voelen we al ons al snel minder goed in ons vel... 

Dus denk eens na over iets wat je samen kan doen.


Je mag me HIER altijd even laten weten aan wat jij denkt of hoe jij het aanpakt, je kids meer aan het bewegen krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

Ook interessant...

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar