Hey hey,
Heb jij het gevoel dat je altijd honger hebt, zelfs wanneer je net gegeten hebt?
Word jij daar, net als vele mensen, een beetje chagrijnig van?
Neem dan snel even deze tips door.
Tip 1: Kies voor verzadigende voedingsmiddelen
Verzadigd zijn kan je omschrijven als het gevoel hebben van 'vol zitten' en geen goesting meer hebben om te eten. Het zal je misschien verbazen maar dit heeft vaak te maken met wat je eet. Meer nog dan met hoeveel je eet.
Verschillende voedingsmiddelen beïnvloeden je verzadiging anders en wetenschappers hebben een verzadigingsindex ontwikkelt om te bepalen hoe verzadigd je raakt na het eten van bepaald voedsel.
De top zes 'maagvullers' zijn:
- eieren
- witte aardappel
- havermout
- bonen
- vis
- soepen op basis van bouillon (kip en groente)
Tip 2: Eet meer eiwitten
Onderzoek heeft uitgewezen dat eiwitten de meest verzadigende voedingstof voor je buik is. Boven vetten en koolhydraten.
Bovendien geven eiwitten je stofwisseling een boost. Meer dan elke andere voedingstof dan ook.
Wanneer je snel weer honger hebt na het eten kan het zijn dat je maaltijd te veel koolhydraten en niet genoeg eiwitten bevatte. Denk bijvoorbeeld aan een groot bord pasta...
Eiwitten vind je vooral terug in:
Een goede tip is om minstens één van deze voedingsmiddelen in je maaltijden te verwerken.
Tip 3: Slaap meer
Zowel de hoeveelheid, als de kwaliteit van de slaap die je dagelijks krijgt spelen een belangrijke rol bij het reguleren van het hormoon ghreline. Dit wordt ook wel eens het 'hongerhormoon' genoemd.
Ghreline wordt gemaakt door je maag en verhoogt je eetlust. Dus hoe hoger je ghreline-niveau is, hoe meer je wilt eten.
Onderzoek blijft uitwijzen dat slaapgebrek bijdraagt aan honger- en gewichtstoename doordat je lichaam meer ghreline aanmaakt wanneer je minder slaapt.
Tip 4: Eet meer vezels
Vezels versterken het gevoel van 'vol zitten'.
Daarnaast vertragen ze het verteerproces in je maag en verlengen ze als het ware de spijsvertering. Hierdoor voorkomt het eten van vezels dat je gaat hunkeren naar suiker en je geen last krijgt van 'dipjes'.
Je kan meer vezels eten door veel fruit, groenten, bonen en peulvruchten in je dieet op te nemen. Producten als wit brood, rijst en pasta bevatten juist heel weinig vezels en deze kan je dan ook beter laten staan.
Tip 5: Vul je bord met extra groenten
Groenten en salades zitten niet alleen boordevol vezels, ze hebben ook een hoog watergehalte waardoor je ze weinig extra calorieën aan je maaltijd toevoegen.
Door je maaltijd te beginnen met een salade of een kom groentesoep raak je sneller verzadigd.
Hierdoor is de kans groter dat je 's avonds niet op plundertocht naar de koelkast gaat. Wil je trouwens 's avonds toch nog iets eten? Ontdek dan HIER gezonde avondsnacks.
Als afsluitende tip kunnen we dit nog meegeven:
Zorg dat je geen dingen in huis hebt waar je van kan blijven eten. Deze tip klinkt zo logisch maar wordt lang niet altijd opgevolgd.
Doe je boodschappen wanneer je geen honger hebt. Dan is het makkelijker om geen chips, koekjes, chocolade, etc te kopen. Als je het niet in huis haalt, kun je het ook niet opeten.
Eet overdag op regelmatige tijden. Wat ook helpt het hongergevoel ’s avonds tegen te gaan is het eten op vaste tijden. Je lichaam weet dan wanneer het voedsel kan verwachten.
Bedenk een afleiding. Als je trek hebt in iets lekkers, ga dan iets doen dat totaal niets met eten te maken heeft. Ga bijvoorbeeld buiten een stukje lopen of ga met je hobby aan de gang, of neem een uitgebreid bad (met kaarsjes en al erbij ;)
Doe iets actiefs of afleidend zodat de goesting om te eten voorbij gaat.
Ook nog interessant...
Ontvang je gratis versie van de
"Lekkere LUNCH-recepten".
Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".
Reactie toevoegen