Gezonde voeding WordFit.be

 

Hey WordFit'er,

 

Calcium of kalk is een mineraal dat zonder twijfel nodig is voor de opbouw en het onderhoud van onder andere je botten en je gebit. Ook je spieren, organen en bloed hebben belang bij een voldoende hoge dosis calcium in je lichaam. Calcium is dus niet enkel belangrijk voor ons skelet zoals vele mensen denken... 

Skelet Menselijk lichaam WordFit.be online coaching

Het speelt ook een belangrijke rol bij de regulatie van de bloeddruk, bloedstollingsprocessen en de zenuwprikkeloverdracht. Voldoende vitamine D is dan weer van cruciaal belang voor een goede opname van kalk. Daarvoor moet het zonnetje dan weer z'n werk doen... Maar daar ga ik het in dit artikel niet hebben.

We hebben geleerd dat je melk moet drinken om voldoende calcium binnen te krijgen en om zo sterke botten en tanden te krijgen. Melk bevat inderdaad calcium. Maar melk wordt tegenwoordig heel fel bewerkt vooraleer ze in de rekken ligt. Zo wordt rauwe melk gestandaardiseerd, gekookt, gepasteuriseerd of gehomogeniseerd... Hierdoor is de melk ook veel langer houdbaar.

 

Rauwe melk WordFit.be

Afbeelding: Danibal

 

De onbewerkte melk die recht van de koe komt en die het uitgangsproduct voor de zuivelindustrie vormt heeft natuurlijk de hoogste voedingswaarde maar blijft in de ijskast maar 48 uur goed. Een ander effect van al die bewerkingsprocessen is dat de zuurtegraad van de melk verandert.

En laat een te hoge zuurtegraad nu niet bepaald zo goed zijn voor ons lichaam. Waarom niet? Als de zuurtegraad in je lichaam te hoog oploopt gaat je lijf automatisch calcium 'onttrekken' om zo de zuurgraad opnieuw te herstellen. En wat is nu juist het verband met het drinken van melk of het opnemen van andere zuivelproducten?

Doordat melk dezer dagen zo hard wordt bewerkt en de zuurtegraad daardoor verandert heeft het drinken van melk eenzelfde effect. Het is eigenlijk de wereld op z'n kop... Je drinkt melk om voldoende calcium op te nemen maar omdat de melk de zuurtegraad in je lichaam zo omhoog brengt moet er calcium uit je botten worden gehaald om er op die manier voor te zorgen dat de zuurtegraad in evenwicht blijft. Je drinkt dus melk voor sterke botten maar ondertussen heeft het een totaal tegenovergesteld effectDat zou ook kunnen verklaren waarom er het meeste botontkalking is in de landen waar het meeste zuivel gedronken wordt.

Ik verzin dit natuurlijk niet zo maar. Ik baseer me zoals gewoonlijk op betrouwbare wetenschappelijke studies... 

  • De bekendste studie werd uitgevoerd door de Harvard School of Public Health. Het team van Diane Feskanich volgde 77761 verpleegsters gedurende 12 jaar (*). Ze vonden dat vrouwen die twee of meer glazen melk per dag dronken 45% meer kans hadden op heupbreuken t.o.v. van vrouwen die bijna geen melk dronken. Ze vonden ook geen aanwijzingen dat een hogere inname van calcium, uit melk of andere bronnen, het risico op heup- en armbreuken zou verlagen.
  • Een tweede studie, ook geleid door Diane Feskanish concludeerde dat de inname van melk of calcium geen invloed heeft op risico van heupbreuken bij postmenopausale vrouwen (**). Wel bleek dat een voldoende opname van vitamine D het risico verminderde.
  • Een derde studie onderzocht de invloed van de inname van calcium bij mannen op het risico van arm- en heupbreuken (***). Ook hier vonden de wetenschappers geen bewijs voor de beschermde effecten van zuivel. Mannen die veel melk dronken hadden 6% meer kans op armbreuken en 3% minder kans op heupbreuken.

Uit bovenstaande studies blijkt dus dat zuivel een minder goed effect heeft dan ons vaak wordt gezegd.

 

[promo-banner-2]

 

Maar wat dus geen twijfel lijdt is dat calcium wel degelijk belangrijk is voor je lichaam. Maar je hoeft dus niet per se altijd calcium op te nemen door zuivelproducten. Er zijn namelijk nog heel wat andere voedingsmiddelen die je voldoende calcium kunnen geven.

Denk bijvoorbeeld aan volgende alternatieven voor koemelk:

  • Amandelmelk
  • Havermelk
  • Rijstmelk
  • Kokosmelk
  • Geitenmelk

Weet dat in sojamelk er ook calcium zit. Maar dit in een kleinere hoevelheid (slechts 200 mg calcium per liter). Daarom gaan vele producenten van sojamelk nog extra calcium toevoegen aan hun product zodat er ongeveer 1200 mg calcium per liter komt in te zitten. Hierdoor komt de hoeveelheid calcium overeen met de hoeveelheid aanwezig in koemelk.

Andere (natuurlijke) bronnen van calcium zijn:

  • Bonen
  • Broccoli
  • Lijnzaad
  • Amandelen
  • Groene bladgroenten
  • Havermout
  • Sesamzaad
  • Chiazaad
  • Quinoa


Zuivel is dus niet per sé nodig. Al is dit heel verschillende van persoon tot persoon. Soms wordt wel eens beweerd dat het drinken van koemelk negatieve gevolgen zou hebben en bv. eczeem, vermoeidheid, acné, onzuivere huid en buikklachten zou veroorzaken. Maar zoals gezgd: dit is voor iedereen anders! Er zeijn zeker ook voordelen op te noemen van het eten van bijvoorbeeld yoghurt. Daarover kan je HIER meer lezen.

Ik zou dus aanraden om eens voor jezrlf uit te testen of jij al dan niet klachten ervaart door het eten en drinken van zuivelproducten. Weet gewoon dat voldoende variëren met hetgene je eet en drinkt één van de belangrijkste basisprincipes is als het aankomt op gezond eten. Ik heb er in m'n online WordFit-voedingsplan om gezond te leren eten niet voor niets een volledige (de derde van zeven) fase aan gewijd. Weet dus gewoon ook dat er bijvoorbeeld natuurlijke bronnen zijn die je voldoende calcium kunnen geven. Wissel hiermee af! En als jij merkt dat je bijvoorbeeld telkens een opgeblazen gevoel heb nadat je zuivelproducten hebt opgenomen... Dan je misschien eens uittesten wat het met je doet om eens een zuivelloze maand in te plannen. Indien je je dan beter voelt kan het wel een idee zijn voor jou om zoveel als mogelijk zuivel te mijden...

Ik wens je alvast veel succes met de tocht naar een gezond, energiek en dus fit leven! Heb jij het gevoel wel wat ondersteuning te kunnen gebruiken? Bijvoorbeeld om gezond te leren eten? Check dan zeker even onze online coachingsprogramma's. Wie weet begeleid ik ook jou dan binnenkort wel naar jouw doel ;-)

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, oprichter WordFit.be en ook uw fitheidscoach

 

Lees ook:

 

[promo-banner-1]

 

Bronnen:

* American Journal of Public Health: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1380936/

** American Journal of Clinical: http://ajcn.nutrition.org/content/77/2/504.abstract

*** Nutrition, Journal of Nutrition: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9278560

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar