Hey hey,
Ik raadt je sowieso aan om als je wil fitter worden zoveel mogelijk te variëren wat betreft je voeding. Dat is niet voor niets één van m'n stokpaardjes als het aankomt op 'Gezond eten'.
Ook het eten van de zogenaamde 'superfoods' kan je dus wel eens integreren in je voedingspatroon.
Ik leg hierbij de nadruk op 'wel eens'...
Superfoods zijn wel degelijk krachtige voedingsmiddelen. Ze kunnen je helpen om voldoende eiwitten, vitaminen, mineralen en essentiële vetten op te nemen. Dat is natuurlijk geweldig.
Maar weet dat ook andere en vaak goedkopere voedingsmiddelen hier ook voor kunnen zorgen. HIER lees je een artikel over goedkopere alternatieven voor superfoods.
Waarom dan dit artikel? Ik wil niet voorbij gaan aan het feit dat die zogenaamde superfoods bijna op elke hoek van de straat lijken op te duiken en bijna als een wondermiddel worden aangeprezen. Als je alles errond moet geloven zou je bijna gek moeten zijn als je geen superfoods opneemt in je dagelijkse voedingsgewoontes. Dit wil ik toch wat kaderen...
Waarom zijn superfoods ineens zo'n hype?
Superfoods zijn veelal voedingsmiddelen die wij, hier in West-Europa, tot voor enkele jaren gewoon niet kenden. En we aten ze dus ook niet... Logisch! Maar vaak werden ze dus wel gewoon al eeuwen lang door allerlei volkeren in andere werelddelen gebruikt. Lang waren grote reizen naar de andere kant van de wereld niet voor iedereen weggelegd en tot een goede 10 jaar geleden bestond ook het internet nog niet. We wisten dus gewoon niet veel af van datgene zich aan de andere kant van de wereld afspeelde. En dus ook niet welke dingen de mensen daar allemaal aten.
Lange tijd was het ook niet zo evident om de voedingsmiddelen van aan de andere kant van de wereld hier te krijgen zodat wij ze ook konden eten. Dus begon men na te denken over hoe ze konden worden verwerkt om ze nadien tot hier te krijgen. Enkele jaren geleden kwam men met het idee om veel van die voeding te laten drogen en dan, al dan niet, te verpulveren tot een soort poeder. Een voorbeeld hiervan is poeder van rauwe cacao. Door de voedingsmiddelen op die manier te verwerken konden ze dus makkelijk worden verpakt en ook tot hier geraken... Bovendien bleef een groot deel van de voedingsstoffen behouden en doordat de voedingsmiddelen werden gedroogd en eventueel tot een poeder werden gemaakt zijn ze vaak ook langer dan een jaar houdbaar.
Als er nieuwe dingen op de markt komen, zijn er altijd wel mensen die daar mogelijkheden in zien en er 'n handeltje van willen maken. Daar is op zich niets mis mee hé.
Welke zaken worden tegenwoordig aanzien als superfoods?
Ik zet er hier enkele voor jou op een rijtje:
- Gojibessen
- Pure chocolade of rauwe cacaopoeder
- Spirulina
- Chlorella
- Chia-zaad
- Acai-bessen
- Kokosolie
- Tarwegras
- ...
Niet alles geloven wat wordt beweerd!
Ik wijs er zo dikwijls op. Allerlei media komen te pas en onpas naar buiten met nieuws dat zogezegd bewezen wordt door één of ander wetenschappelijk onderzoek. Maar vaak basert men zich dan op een onderzoek met ratten. Of soms wel op een onderzoek met mensen waar dan vaak met slechts een 10-tal mensen waarbij dan vaak nog een controlegroep ontbreekt. Onbetrouwbare bronnen dus...
Zo las ik een tijdje terug dat tarwegras of sap ervan zou helpen je bloed te reinigen, zorgt voor een mooiere huid, helpt detoxen, de darmwerking helpt verbeteren en er werd nog wel gegoocheld met enkele andere claims. De meest opvallende vond ik persoonlijk dat er in het desbetreffende artikel (* 1) werd beweerd dat 100 gram tarwegras evenveel voedingsstoffen zou bevatten dan 2, 3 kilo groenten. Ok, toegegeven: er hebben nog niet veel onderzoeken plaats gevonden en is er dus niet zoveel informatie beschikbaar over de exacte voedingswaardes van superfoods en ook tarwegras. Wel heb ik er 2 gevonden (*2 en 3). Daaruit blijkt wel degelijk dat de hoeveelheid mineralen in zo'n klein glasje tarwegrassap wel degelijk een pak lager is dan bij 2, 3 kilo groenten. Ik zet hieronder even de vergelijking neer tussen 30 milliliter tarwegrassap en 300 gram wortelen. Driehonderd gram en dus geen kilo's...
De wortelen bevatten dus meer voedingsstoffen dan het tarwegrassap.
Moet je per se superfoods eten?
Laat me duidelijk stellen dat het eten van superfoods echt geen garantie vormt voor het niet krijgen van 'verschrikkelijke ziektes'. Net als het eten van fruit, verse groenten, noten, gezonde vetten en eiwitten, kruiden en specerijen, ... dat ook niet doet. Maar je kan je wel beter in je vel gaan voelen en gaan bruisen van energie door hetgene je eet. En ik raad altijd aan om zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte producten te eten.
Ik zeg het heel regelmatig: er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen. Dat is wel anders met eetgewoonten... Daar zijn er wel goede en slechte van! Zo wordt je bijvoorbeeld niet dik door het eten van koolhydraten. Wel omdat we te vaak eten om anderen redenen dan honger!
Moraal van het verhaal? Je mag zeker wel eens zogenaamde superfoods eten. Dit kan helpen om meer variatie in je voedingspatroon te brengen. Maar wet dat superfoods geen wondermiddelen zijn en dat je voor vaak goedkopere prijzen heel wat alternatieven hebt om toch de nodige voedingsstofffen binnen te krijgen!
EXTRA:
- Ik schreef eerder al een artikel over de gezondheidsvoordelen van goji-bessen. Dat kan je hier lezen. Ook over rauwe cacao kan je hier een artikel lezen.
- Wil je superfoods bestellen? Dit kan uiteraard in je lokale natuurwinkel of op de markt in je buurt. Makkelijker is via deze weg: Ik heb met WordFit een samenwerking met 'Puur en fit'. Via deze link kan je tal van deze 'superfoods' bestellen. Als je dit doet voor 16u heb je de volgende dag je bestelling al in huis. Dat is natuurlijk gemakkelijk...
Ziezo, ik hoop dat ik je met deze info toch weeral wat wijzer heb kunnen maken?! Gebruik jij regelmatig superfoods? Laat het me onderaan gerust even weten. Alvast bedankt voor je reactie!
Fitte groeten,
Frédéric Heylen, ook uw fitheidscoach
Lees ook:
- Je wordt niet dik van het eten van koolhydraten!
- Goedkopere alternatieven voor superfoods
- Om welke reden eet jij? Honger of toch maar verveling, gezelligheid, angst, ...
- Zijn detoxkuren eigenlijk wel nodig?
- Noten bevatten vetten... Eet ik ze dan beter niet?
- Havermout als onderdeel van een gezonde voeding?!
Bronnen (*):
- http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/105816-de-geneeskrac...
- S.D. Kulkarni a, R. Acharya b, A.G.C. Nair b, N.S. Rajurkar a, A.V.R. Reddy b. Food Chemistry 95 (2006) 699–707 Analytical, Nutritional and Clinical Methods. Determination of elemental concentration profiles in tender wheatgrass (Triticum aestivum L.) using instrumental neutron activation analysis
- Scientific laboratory analysis by Irvine Analytical Laboratories Inc., Irvine, CA, USA
Abonneer je op m'n podcast-kanaal
Goed in je Vel-podcast
Wist jij dat...
- Fitheid de belangrijkste voorspeller is voor een lang leven.
- Ik al sinds 2011 mensen help fitter te worden.
- Alles wat je hier leest wetenschappelijk onderbouwd is.
- Ik al sinds 2015 online cursussen aanbied.
- De vraag voor een boek er al kwam in 2016 maar ik toen weigerde :-)
- Ik vind dat het leven te kort is om je moe en futloos te voelen.
- Mijn belangrijkste drijfveer om fit te blijven is om mijn kleinkinderen nog geboren te zien worden (en hopelijk ook nog met hen te kunnen spelen).
Wil ook jij fitter worden?
Reactie toevoegen