Pastinaak bereiden

 

Hey hey,

 

Met WordFit proberen we vergeten groentes opnieuw onder de aandacht te brengen. Telkens met een bijhorend receptje! Op die manier kunnen deze ‘vergeten groentes’ misschien opnieuw een plaatsje krijgen in jouw voedingsgewoontes… Want zoals je weet: variëren blijft nu eenmaal één van de belangrijkste peilers in een gezonde manier van eten


Pastinaak is een groente uit de wortel-familie, die ook wel eens witte wortel wordt genoemd. Uiteraard door zijn witte, beetje geel-achtige kleur. Voordat de aardappel zijn intrede deed in Europa was de pastinaak één van de belangrijkste voedingsmiddelen. Maar doorheen de tijd werd deze steeds minder gebruikt.



Hoe smaakt een pastinaak?

Het heeft een beetje zoete smaak maar is ook wel redelijk pittig! Ook kan je er een beetje anijssmaak in terugvinden. Heel lekker om in heel wat gerechten te verwerken.



Is pastinaak gezond?

Pastinaak bevat vele vitaminen en mineralen. Voorbeelden hiervan zijn vitamine C, B11 en K, caroteen, mangaan en koper.
Leuk is dat de pastinaak redelijk zoet smaakt maar toch weinig calorieën bevat (voor 100 gram minder dan 90kCal). Desondanks bevat deze groente wel wat koolhydraten en vezels. Hierdoor kan je er best wel wat energie uit halen maar zonder al te grote schommelingen in je bloedsuiker-waardes (die dipjes, honger en vreetbuien met zich meebrengen). Ideaal dus voor mensen die wat kilootjes willen kwijtraken en om je fit te gaan voelen!
Bijkomstig voordeel is dat je een pastinaak in de koelkast ongeveer een week kan bewaren. Wel moet je dan de harde, stevige exemplaren zonder (al te veel) bruine plekken.


Hoe bereiden?

Je kan van pastinaak een lekkere smeuïge puree maken. Eventueel voeg je erbij nog een andere groente. Zo maakte ik het al pastinaak-wortel puree. Maar wat bijvoorbeeld ook lekker is pastinaak gecombineerd met zoete paprika (zoals op onderstaande foto met zalmfilet). Hierbij is het niet nodig om ook aardappelen toe te voegen omdat de pastinaak al een bindende (en dus dikmakende) eigenschap heeft.

Hieronder beschrijf ik het recept van de pastinaak-wortelpuree. Dit is voor 4 personen.

Ik nam 3 pastinaken en 5 wortelen. Als ze als ze echt klein of dun zijn neem je er nog een paar extra. Schil en snij ze in fijne stukjes.
Snij 1/2 ajuin zeer fijn en bak deze even aan.  Voeg dan de pastinaak en wortel toe en laat deze stoven tot alle groentes zacht zijn.  Pureer ze met 1 ei en een beetje room. Ik koos er ook nog voor om een beetje graanmosterd aan toe te voegen. Ongeveer een 2-tal koffielepels. Maar dit is natuurlijk een beetje persoonlijke smaak en goesting. De hoeveelheid room die je toevoegt hangt af van de hoeveelheid groenten. Zorg ervoor dat de puree lekker smeuïg is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ook een goede TIP is het maken van frietjes van pastinaak (meer info hierover vind je hier). Ook dit is telkens een voltreffer!

 

Ook past het perfect in een stoofpotje of soep. Al testte ik dit zelf nog niet. Als je pastinaak roostert zou het een wat hazelnoot-achtige smaak hebben. Maar ook dit probeerde ik nog niet eerder uit.

Wel maakte ik al eerder een heerlijke pastinaaksalade met dadels en yoghurt. Wil je ook dit receptje? Stuur me even een mailtje naar fre@wordfit.be en ik stuur je dit toe.

Je merkt het: je kan vele kanten uit met pastinaak. Stoven, stomen of drogen tot groentechips,… Het is allemaal mogelijk!

 

 

Laat het je smaken!

 

 

 

 

 

 

Ook interessant...

 

 

Nog andere recepten?

ONTDEK ZE HIER

 

 

40 tips voor een fitter leven

Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar