Koolraap WordFit.be Gezond leren eten via online coaching

Hey hey,

 

In dit blogbericht breng ik weer een vergeten groente onder de aandacht... Namelijk: koolraap.

En je krijgt er ineens ook een lekker en gezond recept met koolraap bij. Op deze manier kan ook jij deze ‘vergeten groente’ misschien wel een klaarmaken?! Weet dat variëren met datgene je eet nu eenmaal één van de belangrijkste peilers is als het aankomt op 'gezond eten'.

Laat het smaken zou ik zeggen... 


Dit blogartikel gaat wel degelijk over de koolraap en dus niet over knolraapjes. Ze gelijken qua kleur wel op elkaar maar knolraapjes zijn kleiner dan een koolraap en meestal te koop in een bussel (rechts op afbeelding).

 

 

Wat is het verschil tussen koolraap en knolraapjes? WordFit.be

Knolraapjes (rechts) worden in het voorjaar geteeld en zullen dus wel het onderwerp uitmaken van een toekomstig blogbericht... Ergens in de loop van het komende voorjaar ;-). De koolraap daarentegen is verkrijgbaar van oktober tot maart. Een echte wintergroente... Daarom dat ik deze nu bespreek. Ideetje om binnenkort eens klaar te maken?

Vroeger kwam je geregeld koolraap tegen op borden van inwoners uit onze contreien. De dag van vandaag behoort deze koolgroente tot de vergeten groenten. Net als de andere, die ik afgelopen week besprak (pastinaak, ...) is deze niet overal zo gemakkelijk meer te vinden. Dat is jammer want koolraap heeft een lekkere zachte en zoete smaak. Deze neigt meer naar de smaak van koolsoorten.

Het is één van de weinige kolen die onder de grond groeien. Hieronder daarover meer. Bovendien is het ook rijk aan vitamine C. Bovendien zorgt deze caloriearme groente ook voor een goede vochtafdrijving. De koolraap is net zo veelzijdig als een aardappel en kan op verschillende manieren gegeten worden zoals gepureerd, gebakken, gefrituurd of gestoomd.

 

Algemene info over de koolraap


De Latijnse naam van de koolraap is Brassica Napus en behoord tot de kruisbloemenfamilie.

We eten de wortel van deze plant en die groeit dus onder de grond. Dit in tegenstelling tot de andere koolsoorten die allemaal boven de grond groeien.

Vroeger werd koolraap niet alleen verbouwd voor menselijke consumptie maar het werd ook gebruikt voor het voeden van het vee.

Tegenwoordig worden koolrapen niet zo veel meer gegeten en daardoor worden ze dus ook minder geteeld. Een echte vergeten groente dus...

 

Hoe koolraap bereiden?


Bij aankoop moet de koolraap stevig aanvoelen. Oudere exemplaren gaan rimpelen en worden kurkachtig zacht van binnen. De koolraap is dan minder lekker om te eten.

Om de koolraap schoon te maken, moet eerst de harde bovenkant worden weggesneden, dit gedeelte is meestal houterig. Onder deze rode, gele of groenige ruwe schil zit hard oranje-geel vruchtvlees. Dit kunt u schillen en in plakken, blokjes of repen snijden en verwerken. Dit oranje-geel kleurig vlees kan gekookt, gestoomd of gestoofd worden en heeft een zachte en bijzonder aromatische zoete smaak.

De zachte smaak van de koolraap komt het best tot zijn recht als je de groente simpel stooft. Dit kan in bijvoorbeeld wat kokosvet. Dit duurt ongeveer een twintigtal minuten. Ook is koolraap lekker in een puree (al dan niet met aardappelen).

Je kan ook de creatieve kant opgaan en ze opvullen. Bijvoorbeeld met een tapenade van zongedroogde tomaten, wat fetakaas, ...  Ook kan je, net zoals ik je aanraadde om te doen met de pastinaak, er frietjes van maken. Dit kan in de wok met wat arachideolie en er vooraf bijvoorbeeld wat paprikapoeder en/of curcuma opdoen. Heerlijk lekker en gezond.

Ook is koolraap lekker in combinatie met verse kruiden zoals salie, oregano of tijm.

 

 

Zelf koolrapen kweken


Het is eigenlijk best makkelijk om zelf koolrapen te telen. Koolraap gedijt het best op een lichte kleigrond maar kan eigenlijk in alle grondsoorten worden geteeld.

Koolrapen worden begin juni gezaaid in de volle grond. Eerder zaaien is niet verstandig omdat dit de knollen een houterige smaak geeft.

Houd een plantafstand aan van 50 x 40 centimeter, dan hebben de rapen voldoende ruimte voor een goede ontwikkeling.

Na het zaaien kunnen de koolrapen 6 tot 8 weken later worden uitgeplant.

Na opkomst moet het teveel aan planten weggehaald worden. Te diep geplante planten geven namelijk een minder mooie knolvorm.

Zorg er ook voor dat de grond vochtig blijft. Bemest de knollen niet te veel, ze gaan dan te snel groeien en dit zorgt voor ‘holle knoppen’. Teveel stikstof veroorzaakt een minder goede smaak. Koolrapen zijn ook gevoelig voor een gebrek aan borium, ze krijgen dan een kurkachtige huid, binnenin ontstaan glazige plekken en de koolrapen kunnen gaan rotten.

In oktober of november worden de knollen geoogst

De knollen kunnen in een koele omgeving tot zes maanden bewaard worden.

 

Recept Lasagne van aardappel, koolraap en gerookte zalm

Recept Lasagne van aardappel, koolraap en gerookte zalm

60 minuten

4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten

 

  • 1 koolraap

  • 400 gram gerookte zalm

  • 600 gram aardappels

  • 2 blikjes tomatenblokjes

  • oregano

  • peper en zout

  • wat geraspte kaas / klontje boter

 

Bereiding

 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.

  • Maak de koolraap schoon en snijd het geel kleurige vruchtvlees in dunne plakken en kook dit in ruim kokend water in 10 minuten beetgaar.

  • Schil de aardappels en snijd ze in even dikke plakjes als de koolraap. Kook de aardappelen ook in ruim kokend water in 10 minuten beetgaar.

  • Vet een ovenschaal in en beleg de bodem met een laagje tomatenblokjes. Leg hier een laagje koolraap op, daarna een laag met gerookte zalm en dan een laagje met aardappelplakjes.

  • Voeg naar eigen smaak de kruiden (peper, oregano en eventueel snufje zout)

  • Begin daarna weer opnieuw met een laagje tomatenblokjes, koolraap, gerookte zalm en aardappelen. Blijf dit doen tot alle ingrediënten op zijn, maar eindig wel met een laagje aardappels. Leg hierop eventueel wat geraspte kaas of een klontje boter.

  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet het 30 minuten in de oven.

  • Haal dan de folie eraf en zet het nog 10 minuten terug in de oven.

 

 

En dan smullen maar...

Van een heerlijk lekkere, gezonde en voedzame lasagne met aardappel, koolraap en gerookte zalm.

 

 

 

 

Nog vergeten groenten:

 

 

 

Lekkere LUNCH-recepten

Ontvang je gratis versie van de
"Lekkere LUNCH-recepten".

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer RECEPTEN?

Ontdek ze hier

 

 

 

Ook interessant...

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar