Havermout gezond? WordFit.be

 

Hey WordFit'er,

 

Havermout... Tegenwoordig zie je het overal opduiken. Is het nu wel echt zo gezond als wordt beweerd? Ontdek het hier!

Havermout als onderdeel van een gezonde voeding WordFit.be online coaching

Allereerst even meegeven dat havermout gemaakt is van haverDat is een graansoort die 'n 7000 jaar voor Christus al geteeld werd. Er bestaat een verschil tussen naakte en gewone haver. Bij die eerste soort blijft het kaf niet rond de korrel zitten als deze rijp is. Dat is bij gewone haver wel het geval. Afhaneklijk van welke soort moeten de haverkorrels dus eerst worden gepeld. Sowieso worden ze eerst gewassen om daarna te worden verhit en geplet om zo tot de havermoutvlokken te komen zoals jij ze waarschijnlijk kent. Al kan je ook wel nog hele haverkorrels kopen. Die vind je dikwijls onder de benaming 'Langkokende havermout'. 

 

Laten we even de voedingswaarde van havermout onder de loep nemen... Honderd gram havermout bevat:

  • 380 kcal
  • 13,1 gram eiwit
  • 62 gram koolhydraten waarvan slechts 4.5 gram suiker
  • 7 gram vet waarvan slechts 1 gram verzadigd vet
  • 7,5 gram vezels 


Wat valt hierbij op?

Een portie havermout bevat best wel wat calorieën. De grote hoeveelheid aan vezels gaat zeker wel een positieve invloed hebben op je darmwerking. Beide factoren zorgen er natuurlijk ook voor dat het toevoegen van havermout aan je gerecht leidt tot een langdurig voldaan gevoel.  Zo kan het eten van havermout bij je ontbijt er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een heel stuk van de voormiddag doorkomt zonder opnieuw honger te krijgen.

Maar ook als tussendoortje kan je zeker wel eens wat havermout nemen. Omdat variëren en met niets overdrijven zo belangrijk is in een gezond voedingspatroon zou ik wel aanraden om niet zowel 's morgens als ook als tussendoortje havermout te eten. Of je moest heel de dag heel actief bezig zijn. Dan vormt dit minder een probleem... Houd gewoon altijd in gedachte dat je best een evenwicht vindt tussen wat je opneemt en wat je verbruikt. En als je wil afvallen moet je meer verbruiken dan je opneemt!

 

Havermout glutenvrij?

Niet dat dit per se moet hé. Ik doe niet mee aan de trend om plots op alle gluten te gaan schieten. Het is een hype om glutenvrij te eten terwijl er slechts een heel klein percentage van de bevolking in België (ongeveer 0,5%) ook echt glutenintolerant is.

Maar haver is van nature dus wel glutenvrij. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld gerst, rogge of tarwe. Wel is het zo dat soms al tijdens de teelt en/of de oogst maar ook bij de verdere verwerking van de haver het wel in contact komt met andere granen die wel gluten bevatten. Heb jij dus echt last van coeliakie dan is het aangeraden om echt op zoek te gaan naar gecertificeerde glutenvrije haver. Die kan je herkennen door het glutenvrij logo, zoals je hieronder ziet afgebeeld, op de verpakking.

Logo glutenvrije voeding WordFit.be Gezond leren eten

 

Hoe je havermout bereiden?

Havermout bereiden Gezond leren eten door online coaching van WordFit.be

Of je havermout best eerst kookt of niet, of je dit best doet in melk of water en hoe je je havermout kan 'pimpen', kan je HIER lezen.

 

Conclusie

Moet we havermout nu voorstellen als een echt superfood? Neen, dat is ook weer niet nodig. Ok, het heeft zeker heel wat positieve eigenschappen. Maar dat hebben voedingsmiddelen zoals groenten bijvoorbeeld ook. Maar al bij al is havermout zeker wel een gezond voedingsmiddel. Je kan het dus zeker wel eens alsonderdeel voor je ontbijt nemen. Of bijvoorbeeld eens als tussendoortje. 

Koekjes van havermout WordFit.be

Culinair gezien kan je natuurlijk wel heel wat kanten op met havermout. Dat maakt het wel interessant om te gebruiken in de keuken. Zo kan je er gewoon havermoutpap mee maken. Maar kan je het ook bijvoorbeeld verwerken in koekjes of er een soort van hamburgers mee maken

 

Eet jij regelmatig havermout? Laat het hieronder even weten in een reactie ;-)

 

Fitte groeten, 

Frédéric Heylen (ook uw fitheidscoach)

 

 

Lees ook:

 

[promo-banner-1]

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar