Bewegen om fit te worden WordFit.be online coaching

 

Hey WordFit'er,

 

Naast het feit dat ik heel wat wetenschappelijke artikels lees en deze probeer te 'vertalen' naar begrijpbare mensentaal, bots ik af en toe ook wel eens op een ander interessant artikel. In dit geval één uit Runnerslife. Onderaan vind je trouwens ook een link naar het oorspronkelijke artikel.

Waarom dit artikel? Over lopen doen nog steeds heel wat fabeltjes de ronde. Hoewel onderzoek vele ervan naar de prullenbak verwijzen blijven sommige toch steeds terugkeren. En als er nu één ding is dat me stoort... Al die onwaarheden als het aankomt op fit worden en alles wat daarme gepaard gaat.

Vermits het oorspronkelijk Engelstalig artikel was heb ik deze keer het oorspronkelijke artikel ook effectief echt vertaald. Daarnaast heb ik er zelf ook nog een extra fabel aan toegevoegd en geef ik enkele links mee naar andere, door mij geschreven, artikels.

Hier gaan we...

 

1. Lopen is slecht voor je knieën

Niet waar

Lopen slecht voor je knieën? Fit to Run WordFit.be

Er is geen bewijs dat je knieën te lijden hebben van hardlopen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat lopen goed kan zijn voor je gewrichten omdat het je spieren en botten versterkt. Met WordFit geloven we wel dat specifieke spierverstevigende oefeningen, speciaal voor lopers, je loopprestaties sowieso ten goede gaan komen. Niet voor niets ontwikkelden we daarom ook het online ‘Fit to Run’-programma aan. Omdat, naast die versterkende oefeningen, een correct bewegingspatroon en degelijk onderbouwde opwarming je natuurlijk wel gaan helpen om beter te lopen. En om minder snel geblesseerd te raken...

 

2. Lopers moeten elke dag stretchen 

Gedeeltelijk waar

Wel of niet stretchen? Fit to Run WordFit.be

 

Rekken en strekken is goed voor het flexibel houden van je spieren en gewrichten. Er is echter geen bewijs dat het blessures voorkomt of zorgt voor meer snelheid. Dus raadt ik je aan om de keuze om wel of niet te stretchen en ook het tijdstip waarop je dit doet (voor en/of na het lopen) persoonlijk te bekijken en ook zo toe te passen. Ervaar jij dat je ermee geholpen bent? Dan moet je dat zeker blijven doen!

Wat wel een feit is, is dat zeker wel geholpen bent met een gefundeerde opwarming waarbij je je ganse lichaam (alsook je centrale znuwstelsel) voorbereid op de niet te onderschatten impact van lopen op je lichaam. Beginnen kan je daarbij bijvoorbeeld doen met het mobiliseren van je enkel. Alleen al maar omdat je dan de kans op een blessure aan je scheenbeen serieus verkleint...

 

3. Pasta voor de training is goed voor de prestaties

Gedeeltelijk waar

Pasta eten om beter te lopen? Fit to Run van WordFit.be

Het eten van pasta voegt koolhydraten en calorieën (wat gelijkstaat aan energie die je binnenkrijgt) toe aan je voeding. De invloed hiervan bij korte loopjes is minimaal. Loop je langere afstanden zoals bijvoorbeeld een marathon kan het eten van pasta’s wel helpen. Het is dan zelfs aangeraden om koolhydraten te beginnen ‘loaden’ zoals wel eens wordt gezegd in de vakliteratuur. Op die manier ga je glycogeen in je spieren opslaan. Dit kan je helpen bij het afwerken van lange afstanden. HIER vind je trouwens een heel artikel geweid aan wat je best kan eten tijdens de laatste dagen voor een serieuze sportinspanning.

Tot nu toe werd wel aangenomen dat vooral de 'witte' varianten van de koolhydraten hiervoor effectief waren. Maar... Er vond een onderzoek plaats, weliswaar maar met 10 testpersonen waaruit blijkt dat dit niet altijd per se het geval is. Daarover kan je HIER wat meer lezen. 

 

4. Lopen op blote voeten verminderd de kans op blessures

Gedeeltelijk waar

Het is niet bewezen dat het lopen op blote voeten de kans op blessures verminderd. De laatste jaren is er wel de trend van ‘barefoot-running’. Hierbij loop je wel degelijk echt op blote voeten of op schoenen met minimale zolen. Het is echter zoals met alles: als je te snel te veel wilt gaat het vaak verkeerd. Dus ook hier geldt: bouw dit rustig op en overdrijf niet! Ga je plots altijd en voor langere afstanden blootvoets lopen ga je uiteraard wel de kans op blessures vergroten.

Voetboog versterken Fit to Run WordFit.be

Wat sowieso helpt als je beter wil gaan lopen maar zeker ook als je dit blootsvoets wil gaan doen is het versterken van je voetboog. Dat is trouwens ook de reden waarom touwtjespringen een onderdeel kan uitmaken van een goede loopopwarming.

 

5. Drink tijdens het lopen zo dikwijls als kan water 

Niet waar

Water drinken tijdens het lopen? Fit to run WordFit.be

Het fabeltje bestaat dat je best zo veel als mogelijk drinkt tijdens het lopen. Hierbij wordt vaak gezegd dat als je dorst hebt je al zou uitgedroogd zijn. Medici stellen dat dit niet waar is. Wel zou een tekort aan vocht je prestaties negatief beïnvloeden. Ook hierover schreef ik eerder al een artikel. Dat kan je HIER lezen.

 

6. Sportdrankjes helpen recreatieve lopers beter te lopen.

Niet waar

Helpen sportdranken nu wel of niet? WordFit.be Fit to Run

Deze fabel stond niet in het oorspronkelijk artikel van Runnerslife maar hierover schreef ik eerder al een artikel en dus wilde ik je dit zeker niet onthouden. Volgens vele studies helpen sportdrankjes duursporters beter presteren. Vooral producten die bovenop de snel opneembare koolhydraten ook eiwitten bevatten zouden resultaten opleveren omdat deze naast energie leveren ook je spierherstel zouden bevorderen. Maar dit klopt dus niet! Wil je hierover meer weten? Dan kan je er HIER altijd meer over lezen.

 

Ziezo, hopelijk heb je iets aan deze info? Laat het me gerust onderaan dit artikel weten door even te reageren.

 

Fitte groeten, 

Fré Heylen (ook uw fitheidscoach)

 

 

Lees ook:

 

[promo-banner-1]

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar