Gezond eten betaalbaar houden WordFit Lifecoaching

  

Hey hey,

 

Eén van de redenen waarom heel wat mensen niet gezond eten is omdat ze denken dat gezonde voeding te duur is.

Zo worden factoren als gestegen energieprijzen, de regelgeving van de internationale landbouw en de subsidies daarrond vaak aangehaald in de publieke opinie als redenen waarom gezond eten duurder zou zijn.

Met deze info wil ik je tips meegeven die er voor kunnen zorgen dat je je voeding toch betaalbaar kan houden.

En dit zonder in te boeten op de kwaliteit van je eten.

 



Want vaak is goedkoop voedsel net zo laag van prijs door allerlei ‘vulmiddelen’ die ze bevatten.

Een vulmiddel is een stof die zelf geen smaak of andere functie heeft in een product, behalve te zorgen voor volume. Probleem is dus dat die stoffen heel slecht scoren qua voedingswaarde en dus geen meerwaarde betekenen voor je gezondheid! Waarom ze dan eten?

Ook worden er aan heel veel voedingsproducten geraffineerde suikers en glucose-fructosesiroop toegevoegd. Deze zijn relatief goedkoop qua aankoop en dat speelt voor veel fabrikanten van voedingsmiddelen mee om ze te verwerken in hun producten. Lage productiekost en toch verkopen voor een aanzienlijk bedrag… Winstbejag is het! Maar met het (veelvuldig) eten van deze bewerkte levensmiddelen is jouw gezondheid dus jammer genoeg niet gebaat.

 

Tips die je overal vindt…

De meest eenvoudige tips (en degene die overal te vinden zijn) zoals: "probeer eens een huismerk of zelf het goedkoopste merk dat in de schappen te vinden is" werkt niet altijd...

Helaas houdt het kiezen voor het goedkoopste merk ook in dat vaak ook in dat de inhoud van het pak of potje of blikje niet meer hetzelfde is. Er zijn dan vaak nog voedingsmiddelen aan toegevoegd die niet zo gezond voor je zijn.

Pindakaas bijvoorbeeld wordt dan niet meer gemaakt van pinda's en olie, maar er wordt glucose-fructosesiroop aan toegevoegd. Kaas is geen kaas meer, maar plantaardige eiwitten.

Nu geldt dat niet voor alle voedingsmiddelen, maar het loont soms toch de moeite om de etiketten even te vergelijken. Je kan misschien opteren voor het product met het minst aantal e-nummers

 

 

Welke tips helpen wel?

Er zijn een heleboel manieren waarop je geld kunt besparen op je boodschappen en toch veel gezonder kunt eten; wat tips zijn bijvoorbeeld:

  • Zet alleen die dingen op je boodschappenlijstje die je ook echt gaat opeten.

    Koop niet meer verse producten dan je in die week kan eten. Groenten en fruit die hun beste tijd gehad hebben bevatten veel minder goede voedingsstoffen.

    Wat hierbij kan helpen is om een weekmenu op te stellen. Noteer welke ingrediënten je nodig hebt in welke hoeveelheden en koop enkel wat op je lijstje staat. Ga ook niet winkelen met honger, want uit onderzoek blijkt dat hongerige klanten zich makkelijk laten verleiden tot het kopen van bijvoorbeeld ongezonde snacks en snoep. Vermijd zoveel mogelijk dit soort impulsaankopen.



    Heb je de mogelijkheid om je voedingsproducten online te kopen? Dan is dat alvast een aanrader. In een onlinesupermarkt kom je veel minder in de verleiding om van je boodschappenlijstje af te wijken.

    Eten is om op te eten. Volgens een rapport van de Wereldbank wordt een derde van al het voedsel dat geoogst en geproduceerd wordt, weggegooid. Een Vlaming gooit jaarlijks gemiddeld voor 630 euro voedingsproducten in de vuilnisbak. Door je maaltijden te plannen en enkel daarvoor de nodige ingrediënten te kopen, kun je al een aardige cent besparen.


  • Koop wat meer seizoensgroenten en -fruit.

    Zowel groenten en fruit zijn veel goedkoper én lekkerder wanneer ze ‘in het seizoen zijn’. En ze zijn goedkoper! Bovendien ga je zo ook andere groenten en fruit ontdekken. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de zogeheten 'Vergeten groentes'...



    Dit kan binnen je gezin in het begin misschien op wat weerstand botsen om niet iedereen ze vanaf de eerste keer lekker vindt, maar als je experimenteert slaag je er automatische wek in om een lekkere maaltijd voor jezelf en je gezin te prepareren.

    Je kan overwegen om je te abonneren om een één- of tweewekelijks groenten- en/of fruitpakket bij lokale boeren te kopen. Dit zijn pakketten met een vaste prijs voor streekeigen groenten (ongeacht het seizoen) en vaak biologisch. Zo weet je met zekerheid dat je verse producten krijgt. Bij mij in de buurt (Grobbendonk) is er alvast zo’n initiatief. Meer info hierover vind je HIER. Via het internet vind je ongetwijfeld ook wel een soortgelijk initiatief bij jou in de buurt. 
     

  • Koop groenten en fruit niet voorverpakt maar los.

    Als je je groenten en fruit zelf afweegt betaal je niet voor de verpakkingen, stickers en reclame. Voorverpakte groenten en fruit zijn meestal duurder dan wat je in ‘bulk’ koopt. Vergelijk maar eens de prijs per kilogram. Je betaalt mee voor de verpakking. Bovendien ga je vaak ook nog meer kopen dan je uiteindelijk gaat kunnen opeten. Al kan je van de overschot altijd nog wel soep maken natuurlijk. Doe dit ook als je begint te merken dat bepaalde groenten de eerste tekenen beginnen te vertonen dat ze oud, droog of slap worden. Gebeurd dit met fruit? Een smoothie kan ook wel eens smaken hé.

     
  • Eet geen ‘stuks vlees’.

    Vlees behoort tot de duurste voedingsproducten. Maak meer wok- of  eenpansmaaltijden klaar.



    Daarbij valt het minder op als je voor 4 personen slechts 2 of 3 kipfilets in kleine stukjes snijdt in plaats van voor iedere persoon een kipfilet te voorzien. Ook dit betekent een besparing en de kans dat je klachten krijgt van je gezinsleden is klein. Geloof me. Of bak eens wat meer een eitje in plaats elke keer te opteren voor vlees. Ook door eens wat meer vegetarisch eten kan je besparen.
     
  • Wat jezelf maakt is natuurlijk goedkoper.

    De enige extra kost is natuurlijk je tijd. Probeer om je eten zoveel mogelijk zelf te maken met simpele ingrediënten. In plaats van muesli te kopen kan je dit perfect zelf maken. In plaats van soep uit een blik of pakje te eten, kijk wat je in je koelkast hebt liggen en maak er soep van. Nogmaals: gebruik overschotjes van groenten ook daarvoor. En één keer in de week soep in plaats van een warme maaltijd met vlees is een goedkoop en gezond alternatief.

    Zelf je brood bakken is ook een kostenbesparende maatregel. Dat lijkt op het eerste zicht misschien moeilijk maar is het eigenlijk niet. Bloem kost tussen de 35 en 45 cent per kilo, volkorenmeel minder dan een euro. Wanneer je zelf je een simpel brood bakt, betaal je rond de 65 cent per brood. Brood met pitjes, zaden en vlokken zijn iets duurder maar kan je ook gemakkelijk maken voor minder dan een euro. En je weet tenmisnte wat er allemaal inzit. Ook niet onbelangrijk. Als je dan brood hebt gemaakt of toch gekocht, probeer dit dan zo lang mogelijk vers te houden. Zeker als je het zelf hebt gemaakt en er geen conserveermiddelen hebt aan toegevoegd is dit wel belangrijk natuurlijk. Brood blijkt het meest weggegooide voedingsproduct te zijn. Koop een broodtrommel om je brood zo lang mogelijk vers te houden. Ook een dichtgeknoopte plastic zak kan hiervoor perfect  dienst doen. Ook kan je brood invriezen. Doe dat steeds in kleine porties, dan blijft het langer vers. Gebruik een diepvrieszak waar je de lucht zo veel mogelijk uit verwijdert.

    Maar ook een tapenade van zongedroogde tomaten of hummus kan je makkelijk zelf maken. Twee lekkere 'smeersels'...

     
  • Koop ingevroren fruit en groenten.



    Als je geen tijd hebt om meermaals per week te winkelen, moet je geen verse groenten kopen voor zeven dagen. De kans dat een gedeelte tegen het einde van de week niet meer bruikbaar of toch zeker minder lekker zal zijn is natuurlijk bestaande. Een optie is om voor de tweede helft van de weekte opteren voor diepvriesgroenten. Deze bevatten over het algemeen nog evenveel goede en gezonde stoffen omdat ze direct na het oogsten worden ingevroren. En zo vermijd je weeral dat je minder vers geworden groenten moet weggooien.
     
  • Zelfde kost voor peuters en kleuters



    Voorverpakte peutermaaltijden en andere voedingsmiddelen voor deze doelgroep zijn vaak overbodige luxe. Vaak kunnen deze ‘kleine mensjes’ gerust mee eten wat de pot schaft. Fijn gesneden of gepureerd en best misschien wat minder gekruid. HIER vind je ook nog wat tips om kinderen gezond te laten eten...
     
  • Gebruik restjes. 

    Is er overschot van de warme maaltijd die je 's avonds bereid hebt, gebruik die dan bij je lunch de volgende dag. In plaats van een broodje te kopen op je werk, heb jij een zelfgemaakte lunch. Meestal gezonder, met minder calorieën en altijd goedkoper.

     
  • Eet kleinere porties.

    De mens eet de dag van vandaag vaak gewoon te veel. Niet voor niets is de 2e fase uit het WordFit-voedingsplan de 'Portiebeperking-fase'... Overeten is echt één van de meest ongezonde dingen die je kan doen en een belangrijke oorzaak van heel wat hedendaagse welvaartsziektes. Probeer eens wat minder te eten per maaltijd! Dat is altijd goedkoper en dus ook gezonder. Een trucje dat hiervoor zeker kan werken is om kleinere borden te gebruiken. 

     
  • Eentje kopen, eentje gratis…

    Heb je datgene je er gratis bijkrijgt eigenlijk wel nodig? Om het te laten slecht worden en uiteindelijk weg te gooien moet je het ook niet doen hé. Alleen als je het aangeboden product heel regelmatig gebruikt en het goed kan bewaren, zijn dit soort acties interessant voor jou.

     
  • Koop een hele kip.

    Kip is een bron van natuurlijke eiwitten en hoort dus zeker thuis in een gezonde manier van eten. Maar de goedkoopste kip is een kip in één stuk. Wanneer je een kipfilet, billen of kippenborsten apart koopt, betaal je altijd meer.
     
  • Eet meer peulvruchten.



    Peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten, behoren tot de goedkoopste voedingsproducten die je kan vinden in de supermarkt. Ze bevatten weinig calorieën en veel vezels, vitamines en mineralen. En bovendien kan je ze ook wel eens gebruiken als vleesvervanger. En van kikkererwten kan je zelf hummus maken. Ideaal als dip...


Ziezo, hiermee hoop ik je weeral wat extra te hebben geholpen op weg naar een gezondere manier van eten. Succes ermee! Heb je zelf nog tips? Laat ze me hieronder gerust weten. Op die manier draag jij bij tot mij persoonlijke missie en de reden waarom ik ooit begon met WordFit, namelijk om iedeeen fit te laten worden ;-).

 

Groetjes,

Frédéric Heylen, uw fitheidscoach

 

 

Lees ook:

 

 

Lekkere LUNCH-recepten

Ontvang je gratis versie van de
"Lekkere LUNCH-recepten".

 

 

Ook interessant...

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar