Hey WordFit'er,
Enkele jaren geleden hadden we nog nooit gehoord van superfoods! Nu zijn ze super populair. Ook ik gaf al wel eens info over gojibessen of chiazaad. Dit voornamelijk omdat ik ervan overtuigd ben dat je best zoveel mogelijk varieert met hetgene je eet. En dan kunnen ook die dingen waarvan onze voorouders nog nooit hadden gehoord en die in het verleden vooral gebruikt werden in andere windstreken op deze planeet ook wel hun plaats hebben in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Niet per se omdat ik deze zaden, bessen of poedertjes wonderbaarlijke eigenschappen toedicht. Er zijn andere voedingsmiddelen die evenveel antioxidanten, vitamines of mineralen bevatten. Zeker weten! Hier wil je even laten stilstaan bij het feit dat onze ‘normale’ soorten groenten en fruit ook heel wat voordelen voor je gezondheid kunnen opleveren. En wat is trouwens ‘normaal’? Kikkererwten bijvoorbeeld zijn heel rijk aan eiwitten, vezels, ijzer en nog heel wat zaken die goed zijn voor je lichaam. Maar eet jij ze dikwijls? Of kiwi’s. Wij vinden ze de dag van vandaag heel gewoon. Maar ook dat is niet altijd het geval geweest hé.
Ik wil je hierbij 5 zogenaamde superfoods meegeven en een mogelijk alternatief hiervoor. Vaak zijn deze alternatieven ook nog eens een stuk goedkoper. Laat het alvast smaken!
- Gojibessen
Gojibessen worden al gedurende eeuwen gebruikt in de Chinese geneeskunde om tal van medische problemen op te lossen. Ze bevatten heel wat vitamines en mineralen. Maar zeker ook heel wat antioxidanten. Deze zouden bijdragen aan de vertraging van het verouderingsproces en helpen schadelijke afvalstoffen (vrije radicalen) in je lichaam te bestrijden. Zeker interessant.
Het alternatief: bosbessen. Deze zijn niet alleen goedkoper dan gojibessen. Ze bevatten zelfs een hoger aantal antioxidanten dan gojibessen. Nóg interessanter dus! Abrikozen kunnen ook dienen als vervangers. Deze beschermen je lichaam tegen schadelijke afvalstoffen en ze zijn ook nog eens goed voor je gezichtsvermogen en extra weerstand! Een kommetje yoghurt met bosbessen en abrikozen is dus zeker een gezonde keuze. - Quinoa
Quinoa zie je tegenwoordig ook overal opduiken. Ik zelf maakte het ook klaar tijdens 'Komen Eten' waarvan je hierboven de foto ziet (met de 'Powerkip'). Het bevat heel wat gezonde stofjes zoals foliumzuur, ijzer,vitamine B, calcium, eiwitten, vezels en magnesium. Quinoa wordt vaak gegeten in een maaltijdsalade of als vervanging van rijst. Je kan er trouwens ook pannenkoekjes van bakken. HIER vind je wel een lekker recept met quinoa: gerookte zalm met een kruidenkaasvulling en daarbij dus de quinoa.
Het alternatief: linzen zijn aanzienlijk goedkoper en bevatten relatief meer eiwitten en ijzer. Het graanproduct bulgur bevat meer vezels dan quinoa. Ook kikkererwten vormen een goed alternatief. Deze zijn ook rijk aan eiwitten, vezels, ijzer, magnesium en vitamine B-6 . Tip: deze peulvruchten en granen zijn heel lekker om in een maaltijdsalade te verwerken.
- Chiazaad
Chiazaad is een plantaardige bron van eiwitten, omega-3-vetzuren en vezels. Chiazaad heeft een beetje een nootachtige smaak. Je kan er pudding van maken (zie foto) maar ook gewoon onder je yoghurt of havermout mengen. Je kan chiazaadjes bijvoorbeeld ook malen en door de bloem mengen als je gaat bakken. Je kan er vele kanten mee op!
Het alternatief: Lijnzaad bevat dezelfde voedzame stoffen, werkt cholesterolverlagend, zou daarnaast ook beschermen tegen huid- en prostaatkanker, leverziekten en depressies. Jekan dus even goed lijnzaad eten. Of beide…
- Granaatappels
Granaatappels bevatten polyfenolen. Dit stofje zou de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Een granaatappel bevat frisse zachtzoete zaden die je ofwel zo kan eten als bijvoorbeeld tussendoortje maar ook perfect kan mengen onder je yoghurt. Of bijvoorbeeld eens onder een smoothie mengen kan natuurlijk ook!
Het alternatief: In plaats van granaatappels of granaatappelsap te kiezen kan je even goed gaan voor een tas van je favoriete thee. In elke theesoort zitten namelijk polyfenolen. Een ander alternatief zijn cranberries. Maar ook aardbeien, rode druiven, peterselie en artisjokken zijn goede vervangers voor granaatappels.
- Acaibessen
Acaibessen bevatten anthocyanen. Dit zijn plantaardige kleurstoffen die een ontstekingsremmende en antioxiderende werking zouden hebben en ziektes, zoals hart- en vaatziekten en kanker, tegengaan. Omdat de besjes uit Zuid-Amerika worden geïmporteerd hangt er vaak wel een minder prettig prijskaartje aan vast. Ook deze besjes kan je in combinatie met je yoghurt eten of toegevoegen aan een smoothie.
Alternatieven: bosbessen (blueberries of blauwe bessen), rode druiven en zwarte bonen. Deze bevatten dezelfde antioxiderende stoffen.
Andere betaalbare ‘superfoods’ zijn: rode kool, bananen, citrusvruchten, kiwi’s, zoete aardappel, havermout, pompoen, tomaten en avocado’s.
Het is je eigen keuze hoe ver je meegaat in de hype van ‘superfoods’
Van mij mag je gerust wel eens superfoods toevoegen aan je voeding maar weet gewoon dat er ook goedkopere alternatieven zijn die ook heel wat gezondheidsvoordelen opleveren. Heel wat fruit- en groentesoorten! Ik heb je in het verleden al vaak meegegeven dat ik je aanraad om zoveel mogelijk af te wisselen en daarbij vooral te kiezen voor natuurlijke, onbewerkte producten. En gezond eten hoeft dus helemaal niet duur te zijn! Smakelijk eten!!
[promo-banner-1]
Fitte groeten,
Frédéric Heylen, uw fitheidscoach
Lees ook:
- Zijn superfoods echt zo super?
- Ontbijt-tip: smoothie van banaan, sojamelk, havermout en noten
- Noten bevatten toch vetten... Eet ik ze dan best niet?
- In 8 stappen naar krokante frietjes van zoete aardappel
- Gezond eten betaalbaar houden
- Hoe een buikademhaling aanleren? En waarom?
- Zijn squats de ideale oefening om je billen te verstevigen?
Heb jij het GRATIS WordFit EBOOK met 14 verrassende ontbijtideeën al? Indien nog niet, downlaoad het HIER.
Abonneer je op m'n podcast-kanaal
Goed in je Vel-podcast
Wist jij dat...
- Fitheid de belangrijkste voorspeller is voor een lang leven.
- Ik al sinds 2011 mensen help fitter te worden.
- Alles wat je hier leest wetenschappelijk onderbouwd is.
- Ik al sinds 2015 online cursussen aanbied.
- De vraag voor een boek er al kwam in 2016 maar ik toen weigerde :-)
- Ik vind dat het leven te kort is om je moe en futloos te voelen.
- Mijn belangrijkste drijfveer om fit te blijven is om mijn kleinkinderen nog geboren te zien worden (en hopelijk ook nog met hen te kunnen spelen).
Wil ook jij fitter worden?
Reactie toevoegen