Hey WordFit'er,
De crosstrainer (of elliptische trainer) is, sinds zijn uitvinding in 1995, voor vele mensen uitgegroeid tot een populair toestel om te trainen. De elliptische beweging imiteert de menselijke manier van lopen. In de fitness zie je er dan ook vaak heel wat mensen op staan. En ook heel wat mensen kopen een crosstrainer aan om er thuis op te kunnen trainen. Dat is niet abnormaal vermits het trainen op een crosstrainer toch wel wat voordelen met zich meebrengt. Ik som er hier enkele voor je op:
- Het is weinig belastend voor de knieën. Er is niet telkens een landing zoals op een loopband omdat de voet maar beperkt loskomt van voetsteun.
- Daarnaast zijn zowel je armen en benen in beweging. Hierdoor beweren sommigen dat je er zelfs meer calorieën mee verbrand dan door te gaan lopen of te trainen op een hometrainer.
Trainen op een crosstrainer is dus gewrichtsvriendelijk en daarom wordt het ook vaak aangeraden voor het aanpakken van verschillende klachten.
Ook voor mensen met rugpijn.
Maar...
Janice Moreside, assistent-professor aan de Dalhousie University maar ook een fysiotherapeute, merkte dat er patiënten waren waarbij de rugklachten verergerden door het gebruik maken van de crosstrainer.
Daardoor besloot zij dit toch verder te onderzoeken.
Uiteindelijk kwam ze tot de conclusie dat het toch wellicht niet voor iedereen geschikt is. Dit onderzoek maakte deel uit van een groter onderzoek waarbij de rol van de heup bij rugpijn werd nagegaan. Ondertussen werd al duidelijk dat dit wel degelijk het geval is. De resultaten van dit onderzoek werden voorgesteld op het Canadese congres voor de fysiotherapie in 2010.
Hoe ging het onderzoek exact in zijn werk?
Een groep van 43 jonge mannen gingen op snelheid van eigen keuze aan de slag op een crosstrainer. Vervolgens werd de snelheid met 30 procent verhoogd. Met behulp van een VICON-analyse werd de houding tijdens de beweging geanalyseerd.
Daarnaast werden ook nog de activiteit van de grote bilspier en de heupmobiliteit in kaart gebracht. De beweeganalyse van de crosstrainer werd vergeleken met activiteit op een loopband.
Resultaten?
De VICON-analyse liet duidelijk zien dat de proefpersonen op de crosstrainer verder naar voren gebogen stonden. Dit is meer belastend voor de wervelkolom. Daarover kan je trouwens HIER meer lezen.
Bovendien is er ook meer rotatie in de wervelkolom. Uit eerder uitgevoerde biomechanische experimenten leidde men reeds af dat het buigen en draaien (zoals bij vele buikspieroefeningen het geval is), de afname in grootte van de kern van de tussenwervelschijven (=degeneratie) bevordert.
Bovendien was er minder strekking in de heup vergeleken met wandelen en dus ook minder activiteit van de grote bilspier. Deze bevindingen bleven consistent bij een aangepaste handpositie en snelheid. Veel van deze beweegpatronen kwamen samen met een gebrekkige heupmobiliteit.
Conclusie
De crosstrainer kan zeker een prettige manier zijn om je uithouding te trainen. Wel moet je er rekening mee houden dat het gelijktijdig flexie (=buiging) en rotatie teweegbrengt. Dat zijn (vanuit biomechanisch standpunt bekeken) ongunstige bewegingen bij rugpijn. Het effect wordt vooral versterkt als er sprake is van een beperkte heupmobiliteit.
Als de klachten toenemen, dan is het aan te raden om meteen te stoppen en over te gaan op stevig wandelen. Als je gaat wandelen kan je ook je conditie trainen! Maar kan je bovendien ook de neutrale krommingen in je wervelkolom aanhouden en je heup een volledige training geven. Over het feit of je je conditie kan verbeteren met wandelen schreven we eerder ook al een artikel. Dat kan je HIER lezen.
Heb jij rugpijn en wil je dit aanpakken? WordFit kan je hierbij helpen. We ontwikkelden speciaal voor jou het Weg met die Rugpijn-programma. Meer info hierover lees je HIER.
Fitte groeten,
Frédéric Heylen (oprichter WordFit en ook uw #fitheidscoach)
Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".
Reactie toevoegen