Hey hey,
Om je gezond, energiek en fit te voelen zijn er vier aspecten belangrijk, deze pas ik steeds toe tijdens het schrijven van mijn blogs als in het coachen van mijn mensen.
De vier aspecten waarover ik het heb zijn:
En natuurlijk ook rust/ontspanning.
In dit artikel meer hierover.
Wat is lichttherapie?
Lichttherapie is een behandeling van lichaam en geest waarbij je gebruik maakt van de helende werking van het licht.
Licht heeft in het algemeen een positieve invloed op onze biologische klok en gezondheid. Maar als ik het heb over lichttherapie dan bedoel ik daar daglichttherapie mee. Deze soort therapie wordt vaak ingezet om klachten van een winterdepressie te voorkomen of verlichten.
De positieve effecten van licht op onze gezondheid zijn dan ook in meerdere wetenschappelijke studies terug te vinden. Zo zorgt licht voor een opgewekt gevoel in de ochtend, voor meer energie en een verbeterde stemming, dit zijn nog maar enkele positieve voorbeelden van lichtterhapie.
Interesse?
Ik vertel je er graag meer over.
Lichttherapie tegen winterdepressie
Tijdens het winterseizoen zien we minder daglicht en krijgen vaak de befaamde winterblues.
Bij zo'n winterblues ben je vaak erg moe, somber, futloos en sneller prikkelbaar. Deze klachten komen steeds vaker voor naarmate het najaar vordert. Deze symptomen onstaan vaak door een tekort aan natuurlijk licht, waardoor je biologische klok vaak ontregeld geraakt.
In de herfst en winter is het sneller donker en word je overdag minder aan licht blootgesteld. hierdoor gaat je lichaam meer slaaphormonen aanmaken namelijk Melatonine en voel je je slaperig.
Herkenbaar??
Lichttherapie helpt tegen deze bepaalde symptomen om het gebrek door zonlicht to compenseren met helder licht dat vergelijkbaar is met zonlicht.
Met een daglichtlamp of lichttherapielamp kan je thuis de symptomen van een winterblues bestrijden. Dat doe je door dagelijks minimaal een half uur voor zo'n lamp te gaan zitten, het liefst in de ochtend.
Tijdens deze sessie kan je perfect multitaksen dus zet je voor de lamp en lees gerust een boek of eet je ontbijt terwijl je in het licht zit. Na ongeveer 1 tot 2 weken voel je je al een stuk fitter en heb je doorheen de dag meer energie. Veel mensen beginnen met lichttherapie als het weer langer donker is, rondom september of oktober.
Lichttherapie voor een verschoven dag- en nachtritme
Lichttherapie is niet alleen voordelig tegen een winterdepressie, maar het kan je ook helpen om een verschoven slaap- en waakrtime weer recht te trekken. Werk je bijvoorbeeld in nachtdiensten en ben je heel vroeg op de avond erg moe.
Dan kun je op dat moment voor de lichttherapielamp gaan zitten. Door het licht voel je wakkerder en alerter en kun je je slaap nog even uitstellen.
Als je juist heel laat te bed bent gegaan en er 's morgens moeilijk uitkunt, kan je best in de ochtend gebruik maken van de lichttherapielamp.
Dan heb je 's morgens meer energie en ben je 's avonds eerder moe.
Heb jij ook moeite met opstaan, dan heb je mogelijks baat bij een wake-up light dat ervoor zorgt dat jij je dag fris begint.
Vitamine D tegen de winterblues
Zonlicht is belangrijk dat kunnen we niet ontkennen: het zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D in de huid. En die vitamine zorgen dan weer voor sterke botten en gezonde tanden.
De aanmaak van vitamine D hangt af van persoon tot persoon, enkele factoren hiervan zijn de leeftijd, de hoeveelheid pigmenten in de huid en hoelang de huid is blootgesteld aan de zon. Een tekort aan vitamine D kan ernstige oorzaken hebben.
Ik som er hieronder een paar op...
Om deze oorzaken te beperken tot een minimum is vitamine D essentieel voor een goede gezondheid.
Hoewel ons lichaam vitamine D zelf kan aanmaken, kunnen er steeds redenen zijn waarom er een tekort kan optreden. Een donkere huid of het gebruik van zonnebrandcrème vermindert het vermogen van ons lichaam om de Uv-B stralen te absorberen die nodig zijn om vitamine D te produceren.
Zo heeft een zonnebrandcrème van factor 30 al een verhindering bij het samenstellen van de vitamine tot wel 95% in ons lichaam. Om de productie van vitamine D te starten moet ons lichaam direct worden blootgesteld aan zonlicht, zonder de bescherming van kleding.
Hierbij roep ik wel op om dit met zorg te doen. Daar direct zonlicht ook heel schaddelijk kan zijn, moeten de heetste zonuren steeds vermeden worden, en ons lichaam mag nooit meer dan 15 minuten onbeschermd van de zon genieten.
Alles wat je moet weten over lichttherapie en vitamine D
Lichttherapie wordt gebruikt door mensen die zich in donkere tijden van het jaar vaak somber en moe voelen.
-
Dit gaat vaak gepaard met symptomen zoals lusteloosheid en meer honger.
-
Daarom heeft deze therapie een positieve invloed op zowel lichaam als geest, dit heeft dan weer in positieve inlvoed op onze biologische klok als op onze gezonheid.
-
Lichttherapie wordt gebruikt om klachten zoals winterdepressie te voorkomen of verlichten. Dit zorgt dan weer voor meer energie en een verbeterde stemming.
Vitamine D zijn essentieel om onze botten sterk en gezond te houden.
-
Vitamine D staat bekend als de "zon vitamine" omdat de zon een belangrijke bron van vitamine D is.
-
De vitamine worden aangemaakt in ons eigen lichaam onder invloed van zonlicht.
-
Een tekort van vitamine D ontstaat vaak door ziekte, zwangerschap, een minder gevarieerd voedingspatroon en een tekort aan daglicht.
Ook interessant...
Reactie toevoegen