Dat je makkelijk gewicht bijkomt door het drinken van frisdranken, daarover bestaat geen twijfel (1). Het is natuurlijk zo dat er in dat soort drankjes heel veel calorieën zitten. Helpt het kiezen voor light-varianten dan als je wil afvallen? Daar bestaat nogal wat discussie over… Dat is de reden waarom we daar in dit artikel iets dieper op ingaan.
Drink je beter light frisdranken als je wil afvallen??
Steeds populairder
De producenten van frisdranken kwamen doorheen de jaren met light-varianten. Coca-Cola was de eerste. Zij kwamen in 1982 met hun ‘Diet Coke’. Dit bleek een geslaagde zet want er werden de laatste decennia steeds meer light varianten gedronken en dus verkocht. In 2000 was 18 procent van alle frisdrankconsumptie in de vorm van lightproducten. In 2008 was dit al gestegen tot 31 procent.
De fabrikanten van frisdranken speelden met het uitbrengen van light-varianten in op de steeds hogere cijfers van overgewicht.
Nochtans is afvallen in theorie niet zo moeilijk. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, val je af.
Het vervangen van suikerhoudende dranken zoals frisdrank maar bijvoorbeeld ook energiedranken door light-vatianten kan dus zeker helpen om minder caloriëen op te nemen.
Toch zijn er heel wat mensen die beweren dat kunstmatige zoetstoffen je eetlust juist zouden stimuleren en dat je daardoor je gewicht zou toenemen. Maar klopt dit wel?
Wat de wetenschap zegt…
Er zijn heel wat onderzoeken gedaan die het verband tussen het opnemen van kunstmatige zoetstoffen en en de al dan niet afname van het lichaamsgewicht nagingen.
Uit studies waarbij er werd gekeken naar bepaalde verbanden (die uiteindelijk wel werden gecorrigeerd door een x-aantal verstorende factoren), bleek niet dat er een verband is tussen kunstmatige zoetstoffen en een afname in lichaamsgewicht (2, 3). In een bepaald onderzoek werd er zelfs een verband gevonden tussen kunstmatige zoetstoffen en een toename van het BMI (2). Op basis hiervan zou je dus kunnen concluderen dat kunstmatige zoetstoffen de eetlust stimuleren.
Een nadeel van dergelijke observationele studies is echter dat er alleen naar verbanden wordt gekeken en niet naar oorzaken. Ook vond er geen aanpassing van het voedingspatroon plaats. Er werd alleen geobserveerd. Probleem van deze observationele onderzoeken is dat, ondanks het feit dat er wel correcties voor verstorende factoren werden toegepast, de resultaten nooit een volledig en juist beeld weergeven.
Het is juist aannemelijk dat mensen die te zwaar zijn gebruik maken van producten met kunstmatige zoetstoffen om gewicht te verliezen. Het is dan ook verwonderlijk dat mensen die kunstmatige zoetstoffen gebruiken een hogere BMI blijken te hebben. Hierbij is dus sprake van een ‘reverse causality’ en geeft dus niet meer duidelijkheid.
Gelukkig zijn er ook interventiestudies gedaan rond dit onderwerp. Dit soort wetenschappelijke onderzoeken hebben minder last van verstorende factoren en ‘reverse causality’ waardoor ze over het algemeen meer betrouwbaar zijn.
In plaats van enkel naar verbanden te kijken, wordt er wordt er ook gekeken naar oorzaken. Deelnemers worden niet alleen geobserveerd, er vindt ook een interventie plaats. Er is sprake van een experiment.
Wat als je de ene groep enkel suikerhoudende varianten geeft en de andere enkel light varianten?
Een voorbeeld van zo’n onderzoek is er één waarbij de ene groep bijvoorbeeld een jaar lang enkel suikerhoudende drank te drinken krijgt en de andere groep light-varianten. Na een jaar wordt er dan gekeken of er een verschil is qua lichaamsgewicht tussen de twee groepen.
Dit soort studies laat zien dat het vervangen van suiker door kunstmatige zoetstoffen leidt tot een gering gewichtsverlies (+- 1 kg) (2, 3). Dat het gewichtsverlies relatief klein is, is te verklaren doordat er later op de dag een gedeeltelijke compensatie optrad bij de onderzochte personen.
Light frisdranken om af te vallen?
De meest betrouwbare studies laten zien dat het vervangen van suikerhoudende dranken door light dranken tot gewichtsverlies leidt.
Betekent dit nu dat light dranken de oplossing zijn voor de grote mate van overgewicht bij velen? Neen. Dat leidt ons te ver.
Het effect is namelijk relatief klein. Daarnaast zullen uiteraard ook andere aanpassingen aan het voedingspatroon nodig zijn.
Sowieso is het zo dat frisdranken, of je nu de light- of de gewone variant neemt, niet goed zijn voor je tanden. De zuren erin tasten nu eenmaal je tandglazuur aan.
Met WordFit raden we sowieo aan het meerendeel van de tijd te kiezen voor water. Eventueel kan je wel thee, koffie of zelfs eens een (light)frisdrank drinken.
Maar zoals dat geldt voor de meeste dingen, geldt ook hier: probeer met niet te overdrijven. Alles met mate… En variëren ;-)
Op zoek naar inspiratie voor je ontbijten?
Download dan zeker hieronder even ons GRATIS EBOOK
Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".
Reactie toevoegen