Zeekraal?
Zeekraal doet uiteraard direct aan de zee denken... En zeg "zee", bij WordFit denken we dan direct aan vakantie. Heerlijk toch? :-)
Toch vinden vele mensen het nog wat vreemd om zeekraal te verwerken in hun voeding. Weet: hoe meer variëren, hoe beter!
Zeekraal bevat heel wat vitamines en mineralen. Ook de aanwezigheid van jodium is zeker belangrijk. Maar daar gaan we zo dadelijk nog wel wat verder op in...
Zeewier groeit op zoutmoerassen, vlak voor de kust. Die gebieden zijn bij laagtij bereikbaar maar staan bij hoogtij onder water. Deze plaatsen zijn voor andere landbouwgewassen onbruikbaar. Juist omdat de bodem daar 'verzilt' is. Niet verwonderlijk dus dat zeewier een wat zoute smaak heeft. Of eerder zilt, zoals chef-koks zouden zeggen. Dat is dus iets genuanceerder en minder sterk afsmakend.
Deze zeer lekkere plant bestaat uit knapperige, vlezige stengels met zijtakken waarop geen bladeren groeien.
Andere benamingen voor zeekraal zijn hanepoot of zouterik. De Latijne benaming van zeekraal is Salicornia.
Zeekraal is zowel rauw als bereid eetbaar. Rauw zouden we het eerder gebruiken als garnering. Verder in dit artikel gaan we nog iets verder in op de 2 meest geschikte bereidingswijzes van zeekraal.
Waar op letten als je zeekraal koopt?
Kleur?
Rauw is zeekraal donker groen van kleur. Als je het kook wordt het lichter groen. Buiten het seizoen zijn de planten houteriger en heeft een rode tot bruine kleur.
Wanneer kopen?
Eigenlijk kan je zeekraal het ganse jaar door kopen. Alleen is het zo dat zeekraal het goedkoopst is in de periode van begin mei tot eind augustus. Dat komt omdat de zeekraal dan van niet te ver moet worden geïmporteerd. In Nederland is het wel zo dat het op sommige plaatsen niet is toegestaan om de zeekraal te oogsten. Wij eten dus vaak Franse zeekraal. Van september tot eind april ('buiten het seizoen') gaat het dan vaak om geïmporteerde zeekraal. Dan is het vaak zeekraal die afkomstig is van Engeland of Portugal. Of van verder weg... Denk Israël en zelfs Mexico. Dat maakt het uiteraard prijziger...
Vers?
Wanneer je zeekraal koopt, is het belangrijkste ding om op te letten dat de stengels nog wel stevig zijn. Hoe steviger, hoe verser de zeekraal. Normaal zou je ze makkelijk moeten kunnen afbreken met de hand. Qua structuur lijkt de 'bite' wat op die van jonge spinaziestengels.
Hoeveel nodig?
Ongeveer 100 gram per persoon in voldoende.
Bewaren?
Je kan zeekraal ongeveer een 4 tot 5 dagen in de ijskast bewaren.
Puur natuur?
Vroeger beweerde men dat zeekraal sowieso groeit op plaatsen waar de planten geen last zou hebben van onkruid. Dat onkruid zou dan weer onkruidverdelgers of pesticiden met zich mee brengen... Dingen die we liever niet op onze voeding krijgen! In Frankrijk bijvoorbeeld wordt er nog wel zeewier in het wild geoogst. Maar tegenwoordig is het ook gewoon zo dat zeekraal wordt gekweekt. Onder meer met ondersteuning van Aqua-Vlan. Dat is een Europees gesubsidieerd project dat onder andere als doelstelling heeft om, binnen de grensregio Vlaanderen - Nederland, een duurzame teelt van zilte groenten zoals zeekraal te ondersteunen. Via hen weten we bijvoorbeeld dat er in water met een laag zoutgehalte bijvoorbeeld wel sprake kan zijn van een soort bladluizen en dat als de planten te dicht bij elkaar worden gezaait er ook schimmels kunnen optreden. Dit wordt dus de dag van vandaag goed opgevolgd. Tegenwoordig teelt men zeewier dan ook meer en meer onder een afdak. Sowieso is er wel geen kunstmest nodig om zeekraal te laten groeien.
Jodium
Zeekraal bevat heel wat gezonde stoffen. Denk maar aan mineralen als natrium, kalium en magnesium. Maar zeekraal bevat ook vitamine A, B en C. Ook fosfor, zwavel, calcium, ijzer, zink en koper vind je terug in zeekraal.
Maar wat zeekraal toch wel bijzonder (gezond) maakt is de aanwezigheid van jodium. Zeker de dag van vandaag waarin mensen weinig of geen brood meer eten (ook al is dat niet per se ongezond of een dikmaker!) zijn er steeds meer tekorten aan jodium.
Nu zal je je misschien afvragen wat het verband is tussen brood en jodium? Door ons Westers voedingspatroon krijgen we algemeen te weinig jodium binnen. Daarom beslistte onze overheid in 2010 om bakkers de opdracht te geven jodium toe te voegen aan hun brood.
Je hebt jodium onder andere nodig zodat onze witte bloedcellen virussen en bacteriën kunnen weren. Ook is jodium nodig om zware metalen en andere giftige stoffen af te voeren.
Een klein tekort aan jodium kan leiden tot:
- lusteloosheid
- vermoeidheid
- verminderde eetlust
- vertraagde hartslag
- depressiviteit
- verlaagde vruchtbaarheid
- ...
Een groter jodiumtekort kan leiden tot problemen aan de schildklier.
Jodium komt van nature voor in zeewater. Alles wat uit de zee wordt gehaald, bevatten daarom een zeer belangrijke bron van jodium. Denk bijvoorbeeld naast zeewieren aan schaaldieren en vissen uit de zee. Zeekraal bevat dus ook jodium.
Per dag mag een volwassen mens 150 microgram jodium per dag opnemen.
Bereiding van zeekraal
Voorbereiding: schoonmaken
Zeewier moet je bijna niet proper maken. Natuurlijk wel even kort afspoelen onder water. Maar voor de rest vergt dit bijna niet qua voorbereiding. Laten weken in een kom krrantjeswater is trouwens geen goed idee. Zeekraal is namelijk zout water gewend... Die je het toch dan zal het zeesier zowel qua smaak als qua textuur 'verpest' zijn.
Wat wel aangeraden is, is om eventuele verhoute of verharde stukjes aan de onderkant van de stengels eraf te halen. Dit kan met een mes maar evengoed kan je dit afbreken.
Als je dan toch de takjes zeeweier aan het afbreken bent, kan je ineens controleren of er niet te veel draadjes bevat. Die maken het zeewier taai. En dat maakt het naturlijk minder smakelijk. Je kan het een beetje vergelijken met asperges...
Anders dan bij asperges moet (of kan) je de eventuele 'draadjes' niet verwijderen voor het bereiden. Bij zeekraal dan dit wel na de garing. Dit doe je simpelweg door het vlezige gedeelte los te trekken van de stengels.
Twee opties qua bereiding:
Stomen/koken
Dit is vooral een goed idee als je de smaak van zeekraal te zout vindt. Als je de zeekraal kort even stoomt is de smaak al zachter. Ook een twee tot drie minuutjes in kokend water onderdompelen is een oplossing. Alleen gaan er dan wel wat meer voedingsstoffen verloren... Let er wel op dat de zeekraal na deze bereiding zijn stevigheid niet heeft verloren. De 'bite' is net wat het eten van zeekraal aangenaam maakt.
Roerbakken/wokken
Dit is al helemaal super simpel! Wij bij wordFit vinden wokken sowieso een geschikte methode om gezonder te eten Of om meer groenten te eten. Al komt dat in de paraktijk vaak op hetzelfde neer... Je kan zeekraal dus ook gewoon mee verwerken in je wokgerechten. Hieronder geven we je nog een lekker receptje mee waarbij de zeekral gewoon mee de wok inging. Een paar minuten op middelhoog vuur is voldoende.
Filmpje van een gerecht met zeekraal?
Bekijk het hier
Ontdek hier het HEERLIJKE RECEPT
Recept wokgerecht met wortel, tomaat, zoete paprika en... zeekraal
20 minuten
2 personen
Hoofdgerecht
Ingrediënten
- 1 wortel
- 2 tomaten
- 1 zoete paprika
- 1 ajuin
- 1 teentje look
- 200 gram zeekraal
- olijfolie
- peper
- kruiden naar smaak en beschikbaarheid (basilicum, ...)
- vetstof voor de wok (bv. arachideolie)
Bereiding
- Snijd de groenten (ajuin, wortel en halve zoete paprika) fijn.
- De andere halve paprika en tomaten mag je in grote stukken snijden. Die mag je samen met wat olijfolie, peper en zelf gekozen kruiden mixen tot een sausje dat je op het einde toevoegt.
- Plet teentje look.
- Verhit de wok. Wok heet genoeg? Sprenkel enkele druppels water op de bodem. Verdampen ze direcht? Dan is de wok warm genoeg. Voeg een vetstef toe. Ik nam arachideolie.
- Fruit de ajuin aan.
- Voeg geplet teentje look en spek toe.
- Blijf telkens roeren. Roerbakken, weet je wel?!
- Voeg de zeekraal toe.
- Voeg de halve, in fijne stukjes gestukken gesneden, zoete paprika toe.
- Voeg het eerder gemaakte sausje toe.
Smakelijk!!
Fitte groeten,
Fré
Ook interessant...
Ontvang je gratis versie van de
"Lekkere LUNCH-recepten".
Reacties (1)
Reactie toevoegen