Hey hey,
Om je gezond, energiek en fit te voelen zijn er vier aspecten belangrijk, deze pas ik steeds toe tijdens het schrijven van mijn blogs alsook in het coachen van mijn klanten.
De vier aspecten waarover ik het heb zijn:
En natuurlijk ook voeding.
In dit artikel vertel ik je meer over de nieuwe voedingsaanbevelingen en wat dit voor jou betekent.
Hoe komen we op de nieuwe aanbevelingen?
Voeding en gezondheid staan al jaar en dag nauw met elkaar verbonden en de relatie tussen deze twee is complex.
Daarom hebben we in België de Hoge Gezonheidsraad die reeds sinds 1997 voedingsaanbevelingen deelt om ons (de Belgische bevolking) te helpen om een gezond en evenwichtig voedingspatroon aan te nemen. Deze voedingsaanbevelingen worden omgezet in de huidige 'Food Based Dietary Guidelines'.
Allereerst wordt door experts een inventaris opgesteld van de belangrijkste gezondheidsproblemen die in België met voeding een verband houden. de lijst die hieruit tot stand komt wordt opgemaakt in een volgorde van belang, startende met die voedingsmiddelen waarvan een tekort of een teveel de grootste impact heeft op onze gezondheid.
De betrokken voedingsmiddelen worden hierna in groepen opgedeeld, de gebruikelijke consumptie ervan door de Belgische bevolking werd samengevat op basis van resultaten van de voedselconsumptiepeiling die in 2014 in België werd uitgevoerd.
Rekening houdend met al het voorgaande werd er ook gekeken naar de belangrijkste gezondheidsproblemen die met voeding in verband worden gebracht, zoals kanker, hartziekten, en diabetes.
Deze aanbevelingen richten zich in de eerste plaats tot de volwassen bevolking.
Als laatste eindigt dit advies met enkele kernboodschappen waar je het meeste aandacht aan zou moeten geven om je gezondheid te bevorderen.
De 5 kernboodschappen
Op basis van de bovengenoemde elementen heeft de Hoge Gezondheidsraad 5 kernbooschappen vastgelegd waar we het meeste aandacht aan zouden 'moeten' schenken.
Vervolgens mag je wekelijks maximaal 300 gram rood vlees en 30 gram bewerkt vlees consumeren.
Wat melk betreft wordt een inname van 250 tot 500 ml per dag aanbevolen.
Ook werd er nog beslist door de Hoge Gezondheidsraad dat er meer onderzoek nodig is tussen de relatie gezondheid en plantaardige dranken om zo de exacte aanbevlingen te kunnen formuleren.
Enkele aanvullende praktische voedingsaanbevelingen
Wat te onthouden van nieuwe voedingsrichtlijnen?
Uit het wetenschappelijk onderzoek kunnen we afleiden dat de nieuwe voedingsadviezen opgesteld zijn met de hoeveelheden die je dagelijks zou moeten consumeren.
Dit wil echter niet zeggen dat je vanaf nu je voeding moet gaan wegen.
In grote lijnen verandert er niet veel met wat we de afgelopen jaren al wisten namelijk:
- eet meer plantaardige producten
- gebruik volle graanproducten
- eet af en toe peulvruchten
- beperk vlees
- vermijd zoveel mogelijk kant-en-klare producten en frisdranken
- melk is een prima bron van mineralen, eiwitten en vitaminen
Ook nog interessant...
Ontvang je gratis versie van de
"Lekkere LUNCH-recepten".
Reactie toevoegen