Hey hey,

 

Ik zie het dagelijks. Mensen die perfect willen zijn... Een perfecte partner, een perfecte moeder of vader. Of een perfecte collega. De druk wordt zo groot dat ze zich helemaal verliezen en vaak niet meer weten wie ze zijn. Vaak durven ze niets meer uit angst om iets fout te doen. Stress en perfectionisme gaan dan ook hand in hand.

 

 

Druk, druk, druk...

De druk ligt dan ook vaak heel hoog... Ik zie het in het mijn eigen leven. 

's Morgens vroeg uit de veren. Boekentasjes klaarmaken, snel nog wat was insteken, ... Daarna de kindjes klaarmaken en hopen dat ze op tijd op school zijn. Vervolgens trotseren we de files en beginnen we aan ons werk. De ene deadline volgt de andere op. 

's Avonds begint de race naar huis. Nog vlug even stoppen in de winkel want als 'perfecte mama' wil je dagelijks een verse maaltijd op tafel te toveren. Je helpt de kinderen met hun huiswerk terwijl je de patatjes schilt en ook nog een zwemzak klaarmaakt. Je zorgt dat iedereen op zijn hobby's geraakt en uiteindelijk steek je de kindjes in bad en bed en wacht er beneden nog een hele mand strijk op je... Herkenbaar?

Burnout

Als je op dit tempo alles perfect wil doen, luurt de burnout om de hoek. Ik heb geleerd dat ik best eens wat minder snel mag gaan en dat er al eens iets mag fout lopen. Ik word daar zeker geen minder goede moeder door. Integendeel. Toch zie ik in mijn coachingpraktijk dat er hier bij veel moeders nog een taboe op rust. Het idee dat men perfect moet zijn om succesvol te zijn, blijft leven. Met alle gevolgen van dien.

Maar hoe laat je die drang naar perfectie dan los?

  1. Opsolute perfectie is onmogelijk

    Het kan namelijk altijd beter. En niemand verwacht dat je alles perfect moet doen. Dat is een idee of een paradigma dat in jouw hoofd zit en zelf bent gaan geloven. Je zal dat zien als er eens iets niet perfect loopt. De wereld vergaat niet, integendeel: het maakt je menselijk. Leer dat 'good enough' inderdaad goed genoeg is!

  2. Je bent je prestaties niet!

    Zorg voor jezelf en besef dat je prestaties je zelfwaarde niet bepalen. Hoeveel werk je ook verzet, hoe perfect alles gestreken is, het heeft niks met je persoonlijkheid te maken. Je bent echt als je iemand bent die fouten durft maken en dat durft toegeven.

  3. Weet dat perfectionisme je tegen houdt.

    Als je nooit tevreden bent, ga je dingen uitstellen en dat remt je creativiteit af. En als je niet creatief kan zijn, probeer je nooit iets nieuw. Je blijft stilstaan. Een mens wil van nature vooruit, dus leef in het nu en ga ervoor!

  4. Durf fouten maken.

    Als je beseft dat fouten maken bij het leven hoort en je telkens een kans bieden om iets te leren, kan je gemakkelijker naar alles kijken. Die angst voor wat er gebeurt als je fouten maakt, verdwijnt want je weet dat je leert en vooruit gaat. En dat is altijd beter dan blijven stilstaan.

Nog enkele tips...

 

  • Maak een lijstje met dingen die je vroeger leuk vond en energie gaven, maar door de drukke agenda niet meer lukken? Doe dit ook met dingen die je nog nooit gedaan hebt. Iets nieuw doen is spannend en geeft energie. Zo geniet ik enorm van mijn koffiekletsmomentjes met mijn vriendinnen en ben ik beginnen lopen.

  • Plan rustmomenten in. Geef je lichaam en geest de rust die het zo hard nodig heeft om te herstellen van de stressprikkels. Probeer goed te ademen en zorg voor een goede nachtrust.

  • Verdeel de druk en vraag hulp. Dit vinden vrouwen vaak een lastige opdracht. We vinden dat we alles zelf moeten kunnen bolwerken. Maar dat is niet realistisch. Ga na wat veel energie vraagt en zoek daar hulp bij. Je onderschat vaak wie er allemaal klaar staat om bij te springen. Een goede poetshulp of babysit kan wonderen doen. Je krijgt terug meer energie en je bent veel beter voorbereid om de drukte van alledag te trotseren!

 

 

 

Gastblogger worden bij WordFit?

 

Dit blogbericht werd geschreven door Ilse Franssen van Ilse coaching. Zij is gastblogger voor WordFit. 

 

Wil ook jij bloggen voor WordFit en zo helpen om gans Vlaanderen fit te krijgen? 

HIER vind je er wat meer info over. Je mag ons altijd even contacteren. Of door een mailtje te sturen naar info@wordfit.be of door onze contactpagina in te vullen.

Gastblogger worden bij WordFit?

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar