Hey WordFit'er,
Sinds enkele weken breng ik met WordFit elke woensdag een vergeten groente onder de aandacht. Telkens met een bijhorend receptje! Op die manier kunnen deze ‘vergeten groentes’ misschien opnieuw een plaatsje krijgen in jouw voedingsgewoontes… Want zoals je weet: variëren blijft nu eenmaal één van de belangrijkste peilers in de WordFit-manier van eten. Laat het smaken!
Na vorige week aardpeer te hebben besproken... Deze week: rammenas!
Rammenas wordt ook wel eens een zwarte radijs genoemd. De smaak is dan ook te vergelijken met deze kleine rode groente. De smaak van de rammenas is wat te vergelijken met radijzen. Maar zelfs nog een klein beetje pittiger. Naar het pikante toe… Dit komt door de aanwezigheid van mosterdolie.
Je hebt zowel ronde als langwerpige rammenassen. Dat wat de vorm betreft…
Als ik het over de zwarte rammenas heb, bedoel ik de winterrammenas. Je hebt ook witte varianten. Deze behoren tot dezelfde kruisbloemfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae) als de zwarte rammenas maar zijn eigenlijk de ‘zomervarianten’. De witte worden ook wel eens daikon of rettich genoemd. Ze smaken meestal iets zachter dan hun zwarte soortgenoten.
Rammenas is een eeuwenoude groente. Zelfs de piramidebouwers uit het oude Egypte aten rammenas. Uit afbeeldingen uit die tijd konden geschiedkundigen afleiden dat de rammenas als offer werd gebruikt. In de tempel van Apollon (in Delfi) werd er zelfs een gouden beeld van een rammenas teruggevonden. Dit toont aan dat de oude Grieken dit een heel belangrijk voedingsmiddel vonden… Maar wij kennen deze groente bijna niet meer. Daarom dus dat ik ze vandaag terug wat extra onder de aandacht wil brengen…
Hoe is rammenas het lekkerst?
De bereidingsmogelijkheden van rammenassen zijn heel uiteenlopend.
Rauw zijn ze zeker ook lekker. Dan kan je ze raspen of in schijfjes snijden en dan zo in een slaatje gebruiken. Met heel wat andere groentes. Twee belangrijke basisregels in het WordFit-voedingsplan zijn nu eenmaal om voldoende groentes te eten en zoveel mogelijk te variëren… Dus voeg ook maar eens rammenas bij je slaatje. Hieronder met sla, rucola, tomaten, venkel, wortel, garnalen en wat pijnboompitten. Afwerken met wat olijfolie, peper en nog wat kruiden (in dit geval bieslook en wat groen van de venkel). Lekker lekker! Smaakt altijd een slaatje... Lees hier een artikel over het eten van rauwe groentes.
Ook lekker is om de schijfjes rammenas op je boterham te leggen. Net zoals met radijsjes met wat platte kaas, afkruiden met wat peper en zout en dit geheel eventueel afwerken met wat bieslook. Of zoals je hieronder ziet afgebeeld is het ook heerlijk om in plaats van platte kaas enkele sneetjes kaas (bv. gruyère, cheddar, …) op een boterham te leggen en deze enkele minuutjes in de over te verwarmen, zodat de kaas smelt. Hierop leg je dan enkele schijfjes rammenas en wat walnoten. Ook dit werk je dan af met peper en wat fijngesneden bieslook. Heerlijk lekker! Wel raad ik je sowieso aan om een (donker) bruine boterham omdat deze minder pieken in je bloedsuikerspiegel gaat veroorzaken (dan een witte boterham) en je dus veel langer een voldaan gevoel gaat geven.
Een derde mogelijkheid om rammenas koud te eten is ze te serveren als bijgerecht bij een warme maaltijd.
Maar ook warm is de rammenas heel lekker. Dan doet de smaak ervan wat denken aan raapjes. Wat aanstoven, bijvoorbeeld met een teentje knoflook. Ook kan je ze bijvoegen in een stoofpotje. Aan te raden is dan wel om de rammenas niet mee te koken. Voeg die op het einde toe want gekookte rammenas is, vind ik persoonlijk, minder lekker!
[promo-banner-1]
Hoe kan je ze best bewaren?
De witte en dus zomerse varianten bewaar je best in de ijskast. Dit is niet nodig met de zwarte variant. Als je die op een koele plaats bewaart kan je ze normaal wel enkele weken bewaren. Een alternatief is om de rammenassen in een gesloten zak in de koelkast te stoppen. Op die manier vermijd je dat ze uitdrogen.
Extra
Rammenas wordt ook medicinale voordelen toegedicht. Zo zou deze groente versterkend en zuiverend werken voor onder andere je lever en gal. Ook zou het de spijsvertering bevorderen.
Bovendien zou rammenas een gunstig effect hebben op je luchtwegen. Dit komt doordat bepaalde stoffen in de rammenas ontstekingsremmend en slijmoplossend zouden werken. Je kan zelfs een hoeststillende siroop maken van rammenas. Hiervoor snij je van boven een stuk van de rammenas en boor je er een gatje, van boven tot onder doorheen. Hol de rammenas een klein beetje uit en schep er een lepel honing in. Zet dit op een glas of tas en laat dit een ganse nacht uitlekken door het gaatje onderaan. ’s Morgens heb je hoestsiroop…
[promo-banner-2]
Laat het smaken!
Fitte groeten,
Fré Heylen, ook uw fitheidscoach
Lees ook:
- Vergeten groentes terug onder de aandacht brengen
- Vergeten groenten deel 1: Maak eens pastinaak
- Vergeten groentes deel 2: Maak eens schorseneren
- Vergeten groenten deel 3: Maak eens aardpeer
- Vergeten groenten deel 5: Maak eens koolraap
- Recept Moussaka-variant
Abonneer je op m'n podcast-kanaal
Goed in je Vel-podcast
Wist jij dat...
- Fitheid de belangrijkste voorspeller is voor een lang leven.
- Ik al sinds 2011 mensen help fitter te worden.
- Alles wat je hier leest wetenschappelijk onderbouwd is.
- Ik al sinds 2015 online cursussen aanbied.
- De vraag voor een boek er al kwam in 2016 maar ik toen weigerde :-)
- Ik vind dat het leven te kort is om je moe en futloos te voelen.
- Mijn belangrijkste drijfveer om fit te blijven is om mijn kleinkinderen nog geboren te zien worden (en hopelijk ook nog met hen te kunnen spelen).
Wil ook jij fitter worden?
Reactie toevoegen