Hey WordFit'er,
Gezond eten draait niet enkel om wat je eet. Zeker niet! We hebben met WordFit de laatste jaren al heel wat mensen begeleid naar een gezonder eetpatroon. Vaak bleek daarbij dat deze mensen best wel wisten wat wel en wat niet gezond is.
Alleen bleek dat er nog een verschil zit tussen weten wat gezond is en dan ook nog effectief gezond eten...
Gezond eten draait dus om meer dan datgene wat je in je mond steekt.
Ten eerste is er bij vele mensen een gebrek aan inspiratie. Vaak maken ze telkens opnieuw maar hetzelfde klaar... Daarvoor hebben we met WordFit trouwens wel een goede oplossing. We posten namelijk elke dag foto's van gerechtjes op onze Instagrampagina.
Gewoon al het zien van de gerechtjes kan er voor zorgen dat jij extra inspiratie krijgt ;-).
Een gebrek aan tijd is, naast een gebrek aan inspiratie, vaak een andere reden waarom velen niet zo gezond eten...
"Ja, maar daar heb ik geen tijd voor hoor!"
Om dat argument de prullenbak in te kunnen kieperen is het voorbereiden van een gezonde maaltijd heel belangrijk. En dan bedoelen we niet per se de minuten voor je effectief gaat eten. Het gaat verder dan het bereiden van je maaltijd...
Het begint eigenlijk al met wat je in huis haalt. Het doen van je boodschappen is dus bijvoorbeeld een belangrijk gegeven als je gezonder wil gaan eten.
Of snij op een vrij moment (bijvoorbeeld een zondagavond) al heel wat groenten in kleine stukjes. Ook dat kan al helpen.
Hier vind je tips om beter voorbereid een gezonde maaltijd op tafel te toveren.
Zo hoef jij niet elke middag een broodje te bestellen op je werk. Of hoef je niet twee keer per dag boterhammen te eten. Al is er op zich niets mis met het eten van brood...
Maar goed... We gaan je dus tips meegeven over 'meal preppen'. De term mealprepping is afgeleid van de term ‘meal preparation’. Dit betekent net zoveel als het voorbereiden van je maaltijden.
Je kan de onderstaande tips zien als een soort van stappenplan. Als je ze stap per stap toepast, ga je merken dat het ook jou kan lukken om je maaltijden veel beter voor te bereiden en uiteindelijk ook gezonder te eten.
Veel succes ermee!
Stap 1: Boodschappen
Het begint eigenlijk al bij het doen van je inkopen. Als je geen ongezonde dingen in huis hebt, kan je ze natuurlijk ook niet eten. Voor mensen die voldoende karakter hebben om slechts af en toe eens aan die lekkere koekjes in de kast te komen, vormt dit minder een probleem. Het hoeft dus zeker niet zo drastisch... Maar ken jezelf! Wat geldt in de ene richting geldt uiteraard ook andersom. Als je voornamelijk (of alleen) gezonde en natuurlijke dingen in huis hebt, kan je moeilijk anders dan deze ook te bereiden. Tenzij je ze slecht laat worden natuurlijk...
Allereerst ga je best maar één maal per week naar de winkel en koop je ineens genoeg voor een hele week.
Last minute en dan nog vaak met honger naar de supermarkt gaan is meestal niet zo'n verstandig plan als je gezond wil (leren) eten...
Het openen en naar binnen spelen van een Snickers of een zak chips duurt natuurlijk minder lang dan het ineensteken van een maaltijd. Al is een kerstomaatje, wat druiven of een rauwe wortel bijvoorbeeld ook niet zo moeilijk om te bereiden. Maar tja...
“Probeer de momenten dat je in de verleiding kan komen om ongezonde dingen te kopen, te beperken.„
Fré Heylen, oprichter WordFit
Daarnaast is het ook belangrijk om je gezond verstand te gebruiken als je gaat boodschappen doen.
Koop enkel (of toch zoveel mogelijk) natuurlijke en onbewerkte producten. In het WordFit-voedingsplan geven we hieromtrent 2 goede stelregels mee.
Want wat koop je nu wel en wat best niet? "Wat bedoel je met natuurlijk en onbewerkt eten?"
- Als je (over)grootmoeder het niet zou herkennen als voeding… Laten liggen!
- Iets dat langer dan 14 dagen goed blijft… Ook best laten liggen!
Ook het online kopen van je boodschappen kan een goed idee zijn. Dit geraakt meer en meer ingeburgerd en zorgt ervoor dat je niet in de verleiding komt om ongezonde zaken te kopen. Je bestelt enkel de producten die je nodig hebt en die haal je dan op of worden zelfs aan huis geleverd. In dezelfde trend zit natuurlijk ook het laten leveren van maaltijdboxen...
Wat ook kan helpen is om sommige dingen ineens in wat grotere hoeveelheden te kopen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan noten. Die toch redelijk prijzig zijn hé?! Het voordeel van ineens grotere hoeveelheden kopen, is dat de prijs dan vaak ook wat zakt.
Kortom, op een verstandige manier boodschappen doen kan er dus voor zorgen dat je beter kan weerstaan aan voeding waarvan je eigenlijk wel weet dat je ze best niet koopt. Ook tijd en geld zijn dus zaken die je wint door maar één keer per week boodschappen te gaan doen.
Stap 2: Op voorhand nadenken over datgene je gaat eten
Het is belangrijk op voorhand na te denken over wat je gaat eten.
Als je zoveel mogelijk wil variëren, natuurlijk producten wil eten en met niets wil overdrijven, kan op voorhand nadenken over hetgeen je gaat eten echt wel helpen. Als je jong was werd dit voor jou gedaan. Jouw ouders beslisten voor je wat je ’s middags ging eten. Brooddoos openen en hopen dat hetgeen je had meegekregen lekker was... Als het goed zat leerde je van jongs af aan al om gezond te eten. Recentelijk werd jammer genoeg in Koppen op Eén aangetoond dat de brooddozen van de meeste kinderen veel te veel (geraffineerde) suikers bevatten…
Terug naar het heden. Nu ben je zelf verantwoordelijk voor hetgeen je (’s middags) eet… En daar knelt vaak het schoentje. Zoals juist al aangegeven, eten velen dan maar een broodje omdat dit nog het dichtst aanleunt bij hetgeen ze denken dat gezond is ("Er zitten toch groenten op…") en omdat ze anders helemaal niets hebben gegeten.
Hoe vaak kom jij op je werk zonder dat je iets bij hebt om als lunch te eten? Denk er maar eens over na.
En hoe vaak werk je dan totdat je niet meer kan van de honger? En hoe vaak ga je dan maar snel iets uit de automaat op de gang halen? Of bijvoorbeeld een croissant uit de cafetaria?
Veel beter is dus om ’s avonds al na te denken over hetgeen je de volgende dag ’s middags gaat eten. Op die manier ga je er in ieder geval voor zorgen dat je de volgende dag niet met een knorrende maag moet gaan beslissen wat je eet.
Een bijkomende tip is: ‘Bereid, terwijl je kookt voor vandaag, je eten voor morgen voor!’
Het kan alleen al helpen om hetgeen je ’s avonds klaarmaakt in een iets grotere portie te maken. En niet om je ermee te overeten... Want laat dat nu net een van de meest ongezonde dingen zijn die er bestaan.
Maar dus wel om de volgende dag (gedeeltelijk) te gebruiken als lunch. En als je dan, terwijl je aan het koken bent, wacht tot bijvoorbeeld je worteltjes gaar zijn, kun je even goed nog iets doen waar je morgen alleen maar plezier aan gaat beleven… Voor bij de overschot van de kipfilet van die avond nog wat knabbelgroentjes snijden, een eitje koken, …
Wil je gezond eten, dan is een goede voorbereiding en dus nadenken over hetgeen je gaat eten dus al een serieuze stap. En wat geldt voor je middageten kan natuurlijk ook voor je tussendoortjes en/of avondeten van de volgende dag hé!
Stap 3: Houd je aan de gemaakte planning
Simpel maar wel belangrijk! Je kan wel bijvoorbeeld een slaatje mee naar het werk nemen, maar als je het dan alsnog in de vuilbak kiepert en een broodje bestelt...
Je houden aan de gemaakte planning is uiteraard ook wel aan te raden. Daarom werkt het vaak beter om gewoon de dag voordien na te denken over wat je de volgende dag gaat eten. En dus niet per se direct een weekplanning op te stellen. Het maken van een weekplanning kan ook goed werken, maar wat blijkt in de praktijk? Oei, dan komen er onverwacht vrienden langs… Of heb ik toch geen zin om iets klaar te maken. Ook een onverwacht etentje komt je ongetwijfeld herkenbaar voor?
Stap 4: Keep it simple
Als het voorbereiden van je maaltijden nieuw voor je is, raden we je echt aan om het jezelf, zeker in het begin, niet te moeilijk te maken. Gebruik bijvoorbeeld de overschot van de avond ervoor. Voeg daarbij nog enkele extra dingen. Simpele dingen.
Een simpele voorbereiding is in het begin vaak al een grote uitdaging. Enkele voorbeelden zijn:
- Het klaarzetten van een potje yoghurt of kwark met wat noten en rozijnen.
- Toch al groenten aan het snijden? Snij wat extra en doe ze in een potje.
- Schil wat fruit… Dan hoef je het de dag nadien alleen maar mee te nemen.
- Ineens al wat meer havermout bereiden en bewaren in een potje.
- Een pot soep of bijvoorbeeld een stuk vlees uit de diepvries halen en al in de koelkast zetten. Op die manier is het de volgende dag ontdooid en kan je ermee aan de slag!
- Een sausje of dressing bereiden.
- …
Laat het niet aan het toeval over zodat je de volgende dag op je werk (of gewoon thuis) kan genieten van een maaltijd die je in enkele minuten op tafel ‘tovert’.
Ook kan het helpen om al enkele dingen ‘klaar te zetten’. In het zicht! Zo is de kans groter dat je het ’s morgens niet vergeet mee te nemen! Deze tip klinkt misschien evident maar werkt natuurlijk wel... Wat je niet bij hebt, kan je ook niet opeten. Maak het jezelf dus niet te moeilijk! Via allerlei social media zie je misschien soms een supersmakelijk uitziende pannenkoek verschijnen. Met vaak heel wat ingrediënten en erbovenop nog heel wat ‘toppings’… Daar is niets mis mee, maar als het voor jou niet haalbaar is omdat je bijvoorbeeld sowieso al heel vroeg moet opstaan, probeer dan creatief te zijn en voldoende aandacht te besteden aan een goede voorbereiding! Het gaat je echt wel helpen gezonder te eten.
Hopelijk heb je iets aan deze tips?!
Ook interessant:
Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".
WIL JIJ GEZONDER GAAN ETEN? JE HUIDIGE VOEDINGSPATROON AANPASSEN?
Ben jij op zoek naar…?
- Een overzicht dat mythes weerlegt en je correcte info in verband met gezond eten geeft?
- Eenvoudige instructies die je makkelijk kan integreren in je dagelijkse leven?
- Een plan waarbij je ook leert om te gaan met mindere momenten? Niemand zegt dat jij het altijd perfect hoeft te doen…
- Een proces waarbij je in 7 fases van 10 dagen je gewoontes leert aanpassen en zo leert gezond te eten?
- Iemand waarbij je terechtkan met je vragen?
- Een systeem waardoor je gemotiveerd blijft en ook effectief aan de slag blijft met de info die je meekrijgt?
Dan is het online WordFit-voedingsplan hetgeen jij zoekt!
Hieronder vind je meer info:
“Ik ben me doorheen het programma bewuster gaan focussen op hetgeen er in m'n mond ging. Wat, wanneer, hoeveel, ... „
Wendy De Vos, die ons WordFit-voedingsplan volgde
Reactie toevoegen