Hey WordFit'er,
Een nieuwe trend die de laatste tijd meer en meer ter sprake komt als het aankomt om betere duurprestaties te leveren is ‘laag slapen’.
Wat is dat, dat ‘laag slapen’?
Het komt er op neer dat je 's avonds nog traint en nadien zonder nog te eten gaat slapen. Waarom het ‘laag slapen’ wordt genoemd? Je gaat met zo goed als lege glycogeenvoorraden de nacht in. Als je dan ’s morgens een lichte training afwerkt heb je natuurlijk geen glycogeenvoorraad meer in je spieren. Dit zou, net als nuchter trainen trouwens, je vetverbranding optimaliseren. Na die ochtendtraining kan je dan weer wel terug volop koolhydraten tot jou nemen. ’s Avonds herhaal je dan weer hetzelfde als de avond ervoor. Of dit effectief leidt tot betere duurprestaties is nog maar de vraag (er is nog te weinig onderzoek naar gedaan) maar het is wel met zekerheid beter dan je vetverbranding proberen te stimuleren door gewoon alle koolhydraten compleet van je menu te schrappen. Want daarvoor zijn er wel bewijzen dat dit leidt tot slechtere duurprestaties (onderzoek zie onderaan).
Het gaat trouwens om veel meer dan vetten of koolhydraten eten. Vetten hebben zelfs koolhydraten nodig om te verbranden maar dat is een andere kwestie. Het draait erom dat je lichaam de keuze van energieleverancier optimaal weet af te stemmen op de energievraag. Dit noemt men ‘metabole flexibiliteit’ van de energiefabriekjes in onze cellen (mitochondriën). Door regelmatig een duurtraining in te lassen kan je die ‘metabole flexibiliteit’ verhogen. En dat brengt wel enkele gezondheidsvoordelen met zich mee.
- Je onderhoudt er je brein mee. Je hersenen werken namelijk enkel op glucose (koolhydraten).
- Als de mitochondria goed kunnen wisselen tussen glucose of vetzuren als energiebron dan kunnen ze daarmee bijdragen aan het voorkomen van extreme schommelingen in glucose en vetzuurspiegels in het bloed. Spieren met flexibele mitochondriën dragen dus bij aan het voorkomen van een te hoge bloedsuikerspiegel.
- Ook draagt een goede metabole flexibiliteit bij aan het reduceren van circulerende vetten in het bloed en daarmee aan het voorkomen van aderverkalking.
Misschien toch wel een interessant om eens te experimenteren met dat ‘laag slapen’… Als je tenminste uit de ijskast kan blijven tijdens de nacht!
Test jij het eens uit?? En laat me dan maar weten wat jouw ervaringen zijn met dit 'leeg slapen'... Gewoon door hieronder even te reageren ;-)
Fitte groeten,
Frédéric Heylen, uw fitheidscoach
Lees ook:
- Is nuchter trainen nuttig?
- Tips om beter bergop te lopen
- 6 redenen waarom touwtjespringen deel uitmaakt van een goede loopopwarming
- Ontdek wat het 'Fit-to-Run'-programma van WordFit inhoudt om een betere loper te worden
- Is brood ongezond en/of een dikmaker?
- Havermout als onderdeel van een gezonde voeding
Genoemd onderzoek in dit blogartikel:
• Capelli C (2011), Ferretti G. Physiological determinants of best performance in marathon running. J Appl Physiol (1985). 2011 Jan;110(1):283-4; discussion 294.
Reactie toevoegen