Hey WordFit'er,
Dat omega 3-vetzuren belangrijk zijn voor onze gezondheid is geen nieuws. Zo dragen ze bij tot het in stand houden van een normaal gezichtsvermogen, normale cholesterolgehaltes en ondersteunen ze de hersenfunctie.
Met WordFit raden wij mensen aan om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Door twee keer per week bij voorkeur vette vis op het menu te zetten, krijg je al heel wat omega 3-vetzuren binnen via je voeding.
Plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren, zoals lijnzaad(olie), koolzaadolie en noten, bevatten vooral het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur. Dit wordt slechts beperkt in het lichaam omgezet tot het broodnodige EPA en DHA.
Daarom is het vaak beter om omega 3-vetzuren te halen uit dierlijke bronnen. Denk aan:
- Vette vis (zalm, poon, forel, paling, sardines, verse tonijn, makreel, ansjovis)
- Schaal- en schelpdieren
Terwijl men vroeger vooral omega 3 haalde uit vis en krill, komt daar nu een nieuwe bron van omega 3 bij, namelijk plankton. Voordeel is dat er hiervan meer dan voldoende is...
Wel is het zo dat de Hoge Gezondheidsraad (het hoogste adviesorgaan van de Belgische regering inzake gezondheid) in 2015 een rapport uitbracht waarin werd gesteld dat de consumptie van omega 3-vetzuren in ons land eigenlijk te laag ligt.
Blijkbaar komen velen, door 'gewoon' gevarieerd te eten, dus niet aan de de aanbevolen hoeveelheid omega 3.
Voor deze mensen kan het dus helpen om dit op te nemen via supplementen.
Nieuwe of oeroude ontdekking?
Voedingssupplementen met visolie bestaan al een tijdje. Sinds enkele jaren haalt men ook omega 3 uit krill. Dat zijn kleine ongewervelde garnaalachtige zeedieren. Tot voor kort vond je dus enkel supplementen met vis- of krillolie. Die dus als aanvulling kunnen dienen op de hoeveelheid omega 3-vetzuren die we via onze voeding binnenkrijgen.
Recent werd er echter nog een nieuwe bron van omega 3 ontdekt...
In de Noordelijke Atlantische Oceaan zwemt al miljoenen jaren een heel klein beestje rond. De Calanus finmarchicus.
Dit kreeftachtig schaaldiertje, van ongeveer een halve centimeter groot, maakt deel uit van het zoöplankton en komt in enorme hoeveelheden voor in de Noordelijke Atlantische Oceaan.
Daarnaast heeft Calanus finmarchicus een hoge biomassa en vermeerdert het zich zeer snel. De jaarlijkse productie wordt geschat op zo’n 300 miljoen ton. Dit is vele malen groter dan de totale biomassa van vis in diezelfde wateren. De Noorse bevolking beschouwt Calanus als hun "grootste onuitputtelijke bron van energie".
Betere opname en bredere werking
Het speciale aan de omega 3-vetzuren uit Calanus is dat ze in de natuur voorkomen in de vorm van wax esters.
Het verschil met visolie is dat die wax esters ervoor zorgen dat de vetzuren trager verteerd worden en pas vrijkomen in het laatste deel van de dunne darm en in de dikke darm. Deze lager gelegen darmgebieden zijn het rijkst aan specifieke vetzuurreceptoren die de vetzuren makkelijk aan zich kunnen binden. Doordat de vetzuren in calanusolie deze receptoren activeren, verkrijgt de calanusolie een bredere werking in het lichaam.
Een studie bij gezonde vrijwilligers [1] toonde aan dat het EPA-gehalte (één van de omega 3-vetzuren) in het bloed aanzienlijk meer toenam bij het innemen van calanusolie in vergelijking met een omega 3-vetzuurproduct uit visolie. En dit ondanks het feit dat er bij de visolie een tweemaal hogere innamedosis was.
De vorm van omega 3-vetzuren blijkt dus zeker zo belangrijk te zijn als de hoeveelheid die wordt ingenomen.
Bijzonder is dat calanusolie ook stearidonzuur (SDA) bevat. Stearidonzuur is ook een omega 3-vetzuur en wordt door het lichaam gemakkelijk omgezet in EPA.
De vorm van omega 3-vetzuren blijkt dus zeker zo belangrijk te zijn als de hoeveelheid die wordt ingenomen.
Karakteristieke dieprode kleur
Calanusolie heeft een karakteristieke dieprode kleur, door de aanwezigheid van astaxanthine. Dit is een bestanddeel dat onder andere gemaakt wordt door plankton, algen en bepaalde planten. Astaxanthine beschermt de olie tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof.
Van nature de zuiverste olie
Calanus finmarchicus wordt geoogst in de Noordelijke Atlantische Oceaan en staat onder controle van het Institute of Marine Researchen the Directorate of Fisheries in Noorwegen. Calanus f.staat laag in de voedselketen, lager dan krill. Gifstoffen, metalen en plastics hopen zich op in de voedselketen. Hoe hoger in de voedselketen, des te hoger de vervuiling.
NourSea Calanus® Olie is dus van nature vrijwel vrij van zware metalen en andere verontreinigingen. Tijdens het verwerkingsproces, van oogst tot softgel, wordt geen gebruik gemaakt van chemische stoffen.
Hieronder zie je Jelle D’Helft, distributeur van NourSea Calanus® Olie in België, wat extra uitleg geven over deze vorm van zoöplankton.
Ecologische impact?
De jaarlijkse biomassa productie van de Calanus finmarchicus varieert tussen de 200 en 400 miljoen ton, wat een enorme hoeveelheid is in vergelijking met bijvoorbeeld vis of krill.
Om het ecosysteem niet te verstoren werd er door de Noorse overheid een reglementering opgelegd. Hierdoor mag er maximaal 10% van de jaarlijkse biomassa gevangen worden. Deze begrenzing is echter nog lang niet bereikt. Het afgelopen jaar werd 165.000 ton geoogst, wat neerkomt op slechts 0,01% van de totale biomassa. We dienen dus absoluut niet te vrezen voor overbevissing.
Voor het oogsten hoeft geen speciale apparatuur te worden gebruikt; vissers kunnen de calanus oogsten als nevenactiviteit. Het levert dus ook geen onnodige bijvangst op!
Op deze manier staat NourSea Calanus® Olie garant voor doeltreffendheid én duurzaamheid.
NourSea Calanus® Olie...
- ... wordt beter opgenomen in de darmen en heeft een bredere werking in vergelijking met de klassieke en meer gekende vis- en krillolie
- ... heeft een duurzame en ecologische bron
- ... is goed voor zowel mens als natuur.
En is te verkrijgen via:
- Springfield
- de gezondheidswinkel in je buurt
- of bij de apotheek (CNK-code Belgie: 3758-075)
Bronnen
[1] Wax Ester Rich Oil From The Marine Crustacean, Calanus finmarchicus, is a Bioavailable Source of EPA and DHA for Human Consumption - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27604086
NOOT
Dit is een gesponserde post. We maakten namelijk met WordFitMedia een reportage over dit product. Niet tegenstaande is de informatie in dit artikel wel degelijk correct en wetenschppelijk onderbouwd.
Ook interessant...
Reactie toevoegen