Klinkt inderdaad wel mooi als ik zeg: probeer suikers zoveel mogelijk te vermijden! Maar als je wat etiketten naleest… Dan sta je ervan versteld dat bijna alle producten suiker bevatten.

Suiker kun je op verschillende manieren opvatten. Grof genomen kun je een onderscheid maken tussen enerzijds suikers die van nature voorkomen in voedsel en anderzijds geraffineerde suikers. Geraffineerde suiker zou je moeten proberen zoveel mogelijk te vermijden, natuurlijke suikers niet.

 

Geraffineerde suiker

Je hebt  suikerbieten en suikerriet. Het sap daaruit wordt ‘gezuiverd’: alle vitamines en mineralen die zich in de substantie bevinden worden eruit gefilterd tot er alleen nog zuivere suiker (sacharose/sucrose) overblijft. Dat wordt vervolgens verkocht als de suiker die wij kennen. Ook wordt deze (in fabrieken) in heel wat van ons voedsel verwerkt. Van kant-en-klaarmaaltijden en vruchtensappen tot verwerkte vleeswaren en soepen uit blik. Deze “versuikering” is dus zeker niet alleen te vinden in snoepgoed, frisdrank, gebak en ijsjes.

Een van de redenen waarom deze niet goed zijn voor je lichaam is dat je lichaam die natuurlijke ‘onzuiverheden’ (de mineralen en vitamines in de suikerplanten) nodig heeft om de suiker goed te verwerken. Als die ontbreken in de suiker gaat je je lichaam ze bij de vertering uit je eigen reserves halen. Je raakt dus waardevolle bouwstoffen onnodig kwijt.

 

Natuurlijke suiker

Van nature komt suiker in veel planten voor: vruchten bevatten veel natuurlijke suikers en ook in groenten komen natuurlijke suikers voor. Daarmee is helemaal niets mis. De suikers uit fruit en groenten zijn juist heel gezond voor je lichaam. Daarom is het ook zo belangrijk voldoende fruit en groenten te eten. Natuurlijk ook om andere redenen (vele vitamines, vezels, etc.). De suikers in fruit hebben zelfs een zuiverende werking op je spijsverteringskanaal.

Goed om weten: in vijf grote appels zitten minder koolhydraten dan in één kleine Mars.

 

De vuistregel: vermijd zoveel mogelijk toegevoegde suikervormen

Dat wil zeggen: niet door ons met de hand toegevoegd (dus geen tafelsuiker, poedersuiker, basterdsuiker enz.) en niet door de fabriek of voedselproducent toegevoegd.

Wil je dit echt nauwgezet uitvoeren kan je bijna niet anders dan etiketten te lezen.Suiker kent allerlei gedaantes op het etiket in de winkel, dat is dus iets om te leren herkennen. Voor het gemak maar even een lijstje met benamingen van toegevoegde suiker die wij herkennen op ingrediëntenlijstjes:

  • Suiker
  • Kristalsuiker
  • E-nummers
  • Basterdsuiker
  • Kandij(-suiker)
  • Geleisuiker
  • Vanillesuiker
  • Glucosestroop
  • Fructosestroop
  • Glucose-fructosestroop
  • Dextrose
  • Druivensuiker
  • Sacharose
  • Sucrose
  • Melasse(-stroop)
  • Invertsuiker
  • Rietsuiker

Dit is zelfs nog geen volledige lijst… Vind je deze terug op je etiket, denk je beter 2 maal na vooraleer je dit koopt!

Loop maar eens door de supermarkt en ga het maar eens na. Kijk ook in de gangen zonder koekjes en snoepjes. Huiveringwekkend bijna…

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar