Een lightproduct moet minstens 30 % minder energie, suiker, vet of zout bevatten dan de ‘gewone’ versie. Je merkt het: of, of, of… Dus het is niet omdat er minder vet in zit dat er daarom minder suiker inzit. Of omdat er minder suiker in zit dat er daarom niets anders inzit dat minder gezond is.

Je kan natuurlijk altijd het etiket raadplegen voor meer informatie. De fabrikant is namelijk verplicht op de verpakking te vermelden op welk bestanddeel de term ‘light’ van toepassing is. Je kan altijd wel eens nagaan hoeveel energie de producten aanleveren en dit vergelijken met de gegevens van de originele producten.

Hou er ook rekening mee dat minder vet niet gelijk is aan vetarm. Met een doos lightkoekjes of een zak lightchips krijg je nog altijd behoorlijk veel vet en calorieën binnen.

Nog enkele toepassingen:

  1. Lust je bijvoorbeeld graag kaas of salami als broodbeleg? Dan kan je door het kiezen van de lightvarianten de energieaanvoer beperken. Maar ook als je ze in lightversie eet blijven het calorierijke producten en eet je ze het best met mate. Weet dat bijvoorbeeld kippewit nog steeds een gezondere optie blijft.

    Kies je bijvoorbeeld voor een sneetje lightkaas in plaats van een sneetje vette kaas? Dan doe je hiermee wel je voordeel. Neem je twee sneetjes lightkaas i.p.v. één sneetje vette kaas? Tja, dan krijg je mogelijk wel meer vet binnen…

  2. Light chips bevatten dertig procent minder vet maar hier worden dan weer extra koolhydraten toegevoegd. Ook koolhydraten brengen energie aan zodat light chips uiteindelijk meestal niet veel minder calorieën bevatten dan gewone chips.

Velen hebben vaak de neiging om meer te eten van de light-variant. Hierdoor krijg je waarschijnlijk toch leer calorieën binnen dan wanneer je een normale portie zou eten van de gewone variant. Dus: als je voor light kiest, neem er dan niet meer van!

Er is nog een theorie die zegt dat je zelfs dikker zou worden van light-producten omdat je lichaam ‘gefopt’ wordt. Het denkt suiker en energie binnen te krijgen maar dat is niet het geval. Je lichaam interpreteert dit als ‘crisis’ (tijd van hongersnood) en zet zich in een soort van spaarstand. Gevolg hiervan is dat je energiehuishouding op een lager pitje gaat draaien (lees: je verbranding mindert)en je lichaam hetgene het nadien binnenkrijgt zeker opslaat. Als je het dan niet voldoende beweegt en hetgene je opneemt verbruikt, ga je vet aanmaken in plaats van dat je afvalt! Ook niet echt de bedoeling lijkt me.

Wat met aspartaam? De EFSA (European Food Safety Authorithy) zegt dat dit wel degelijk ‘veilig’ is. (zie link). Over ‘gezond’ wordt niet gesproken…

Zoals met alles raadt WordFit je aan met niets te overdrijven en zoveel mogelijk te variëren!

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar