Je zou effectief minder lang leven door overmatige consumptie van rood vlees. Dit werd aangetoond door onderzoekers van Harvard, onder leiding van Walter Willett en Frank Hu. Hun studie werd gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine. Uit hun onderzoek kan je ook afleiden welke gezondere alternatieven er zijn voor rood vlees (dat wel heel wat eiwitten bevat).
Het organische ijzer in rood vlees is voor veel volwassenen een beetje teveel van het goede. Ook de stoffen die ontstaan als vlees tijdens het bakken verbrandt zijn redelijk ongezond. Onderzoekers weten al jaren dat een hoge inname van rood vlees de kans op darmkanker en hart- en vaatziekten verhoogt en de levensduur verkort. Dat blijkt o.a. uit een onderzoek waarover je hier meer info vindt. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19307518
Maar leef je ook langer als je rood vlees vervangt door gezondere eiwitrijke voedingsmiddelen? Voor het eerst werd er hiernaar onderzoek gedaan.
De onderzoekers van Harvard gebruikten gegevens uit de Health Professionals Follow-up Study en de Nurses Health Study. In het eerste onderzoek werden veertigduizend mannen tussen 1986 en 2008 gevolgd. In het tweede onderzoek volgde men tachtigduizend vrouwen in de periode van 1980 tot 2008. Toen de onderzoekers alle gegevens samenvoegden zagen ze dat voor elke roodvleesconsumptie per dag de kans op sterfte met 16 procent toenam. Vooral samengesteld vlees (bv. boterhamworst, frikadellen, knakworsten, …) verhoogden de sterftekans.
De verbanden die de onderzoekers van Harvard konden leggen berusten alvast zeker niet op toeval, ook al zijn de gevonden risico’s niet enorm groot. Alcoholmisbruik, roken en overgewicht zijn stuk voor stuk riskanter. Maar aan de andere kant: als alle deelnemers aan de studies niet meer dan 42 gram rood vlees per dag hadden gegeten, dan was 9,3 procent van de overleden mannen en 7,6 procent van de overleden vrouwen in 2008 nog in leven geweest.
De onderzoekers konden berekenen wat het effect is van vervanging van rood vlees door noten, kip, vis, magere zuivelproducten en andere voedingsmiddelen. Uit de hieronder afgebeelde grafiek blijkt dat noten de gezondste vleesvervangers zijn. Noten zijn wel geen goede eiwitbronnen. Kip dan weer wel!
Bron: The National Center for Biotechnology Information (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22412075)
Reactie toevoegen