Hey WordFit'er,

 

Ik, Frédéric Heylen (oprichter van WordFit.be en uw fitheidscoach), liep in 2012 mijn eerste marathon. Deze van Istanbul. Dit was een prachtervaring maar toch vraagt het wel wat voorbereiding om dit avontuur tot een goed einde te brengen.

Tijdens mijn voorbereiding hield ik een dagboek bij waarin ik zowel algemene gegevens (zoals gelopen afstand, hartslagwaardes en dergelijke) maar ook mijn gevoelens bij dit alles, hoe m'n lichaam reageerde op de trainingen en ook heel wat nuttige tips. Deze laatste publiceer ik hieronder nog eens omdat ik echt geloof dat deze wel van pas kunnen komen als je zelf aan het trainen bent voor een bepaald sport-doel.

Heb jij wel zin in een uitdaging maar weet je niet goed hoe dit allemaal aan te pakken? WordFit kan je hierbij helpen. Dit kan gaan van het opstellen van een trainingsschema of sportvoedingsadvies maar even goed het aanbieden van specifieke spierverstevigende oefeningen. Deze gaan ervoor zorgen dat je beter zal  gaan lopen maar ook dat je minder snel geblesseerd geraakt (want draai of keer het zoals je wil: lopen blijft nu eenmaal wel een blessuregevoelige sport).

Tips uit mijn Dagboek marathonvoorbereiding "The Road to Istanbul: the Diary" :

  • Je laatste volwaardige maaltijd 3 uur voor de start van de wedstrijd tot je nemen.
  • Ga naar de natuurwinkel. Koop verschillende soorten zaden en meng deze in een grote kom. Mix deze (een 3-tal eetlepels) bij je fruit en yoghurt als ontbijt. Soorten zaden: pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad, … Waarom? Ze bevatten vele goede vetten, mineralen en vitaminen (vit. B en E, alsook calcium en magnesium). Lijnzaad bevat ook de goede omega 3-vetzuren (goed voor cholesterol, hart, celgroei en hersenfunctie). Bovendien zijn ze goed voor je darmflora.
  • Wissel af qua trainingsvorm. Loop dan eens een lange afstand aan lage hartslag, dan een 25-tal minuten aan zeer stevig tempo, intervaltraining, …
  • Het doet er uiteindelijk niet toe met welke muziek je loopt. Het belangrijkste is het tempo van de muziek. Als je zoals ik vandaag op een rustig tempo wil lopen, luister je best naar een gezapig muziekske. Als je er eens stevig tegenaan wil gaan, kan een ‘beatje’ (of de betere gitaarriffs) bijvoorbeeld wel helpen.
  • Loop af en toe op het strand. Dit is een super goede training om kracht op te bouwen in je voeten en onderbenen. Maar loop geen al te grote afstanden en niet te snel. Loop zeker niet enkel op het strand want dan kan het al snel belastend worden voor je achillespezen en gewrichten.
  • Als je langer dan een uur loopt moet je toch wel water voorzien om onderweg te drinken. Je moet toch zien dat je niet te veel vocht verliest. Check maar eens je gewicht voor en vlak na een inspannende training. Een acceptabel gewichtsverlies is 2%. Verlies je meer gewicht dan treedt er ook prestatievermindering op. Plus: als je (tijdens een wedstrijd) een dorst-gevoel krijgt is het te laat! Dus preventief drinken is de boodschap.
  • Probeer af te wisselen, eventueel ook qua sport. Vermijd absoluut dat er verveling optreedt wat betreft trainingen, trainingsvormen en eventueel van sport.
  • Loop links van de weg zodat je de wagens op je ziet afkomen. In het slechtste geval kan je nog op het laatste nippertje wegspringen. Als je rechts van de weg loopt kan je zomaar langs achter gegrepen worden.


Wil ook jij je loopprestaties verbeteren? Bekijk dan zeker even onderstaande video.

 

Meer info over het Fit to Run-programma van WordFit vind je HIER.

 

Fitte groeten,

Frédéric Heylen, uw fitheidscoach

 

Lees ook:

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar