Hey WordFit'er,

 

Ik zet dit artikel nu in het bloggedeelte rond bewegen maar had dit even goed in dat omtrent voeding kunnen zetten natuurlijk. Onlosmakelijk horen die 2 dingen ook bij elkaar als je wil gaan sporten. Zonder energie (die je uit je voeding haalt) geen fysieke inspanningen. Over de verhouding tussen beide, zeker als je wat kilootjes kwijt wil, kan je trouwens HIER een artikel lezen. Het handelt over de energiebalans. Dit is de verhouding tussen wat er in gaat en datgene verbruikt wordt.

Is het volgende 'fenomeen' ook voor jou herkenbaar? Ik heb in het verleden als heel wat mensen begeleid die me dit zeiden: "Ik sport heel regelmatig en toch geraak ik geen kilo kwijt". Als ik dan wat door vroeg naar bepaalde gewoontes bleek in vele gevallen dat ze na het sporten allemaal een sportdrankje à la Isostar, AA Drink, Aquarius of iets dergelijks dronken. De meeste overschatten het aantal calorieën dat ze verbranden met te gaan sporten en onderschatten het aantal calorieën dat zo'n sportdrankje bevat... Je moet de oorzaak dus vaak niet verder gaan zoeken!

In dit artikel wil ik het met jou even hebben over het feit dat dat sportdranken al dan niet werken voor recreatieve sporters.

Recreatieve sporters die bijvoorbeeld een paar keer per week drie kwartier tot anderhalf uur gaan lopen moeten geen geld spenderen aan sportdrankjes. Deze zorgen er niet voor dat je een bepaalde afstand (tot 20 kilometer) in een snellere tijd gaat afhaspelen. Tot deze conclusie kwamen voedingswetenschappers van de University of Tennessee-Knoxville. Ze publiceerden hun bevindingen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Volgens vele studies helpen sportdrankjes duursporters beter presteren. Maar nogmaals, ik zeg het zo vaak, je moet niet alle 'wetenschappelijke onderzoeken' en de media die daarover berichten zomaar geloven! Vooral producten die bovenop de snel opneembare koolhydraten ook eiwitten bevatten (ongeveer in de verhouding 3:1) zouden resultaten opleveren omdat deze naast energie leveren ook je spierherstel zouden bevorderen.

De overgrote meerderheid van die studies is echter verricht in laboratoria. De onderzoekers besloten daarom om sportdrankjes uit te testen in twaalf getrainde recreatieve hardlopers. Allen mannen tussen 18 en 55 jaar. Ze moesten allen buiten 19,2 km lopen.

Vijf minuten voordat de mannen starten kregen ze 120 ml sportdrank. Na elke 4 km die ze hadden afgelegd kregen ze dezelfde hoeveelheid sportdrank. In totaal dronken de proefpersonen dus 600 ml sportdrank.

De onderzoekers herhaalden de test 4 maal. Elke keer gaven ze de lopers een andere sportdrank. Wat hierbij wel moet gezegd worden is dat het hier gaat om sportdranken die voornamelijk op de Amerikaanse markt te verkrijgen zijn.

Het ging om volgende 3 drankjes:

  • Crystal Light: een light-product zonder kcals. Gebruikt als placebo.
  • Gatorade: een sportdrank met 6 procent snel opneembare koolhydraten. Per inname 25 kCal.
  • Accelerade: een sportdrank met 6 procent snel opneembare koolhydraten plus 1.4 procent eiwit. Per inname 40 kCal.

Omdat Gatorade minder kilocalorieën bevatte dan Accelerade lieten de onderzoekers hun proefpersonen ook nog een keer lopen met een wat harder geconcentreerde Gatorade-sportdrank. Die leverde de lopers net zoveel energie als de Accelerade-sportdrank.

 

[promo-banner-1]

 

De sportdrankjes hadden geen effect op de totale tijd die de mannen nodig hadden om de 19,2 km af te leggen. Ook leverde het geen verschil op dat de drankjes enkel koolhydraten bevatten of een mix van koolhydraten en eiwitten. Beide werkten ze even goed als een product zonder kilocalorieën. Water dus...

De onderzoekers hadden de mannen gevraagd of ze de laatste 1,92 km van de afstand een eindsprint wilden inzetten. Zelfs op de sprinttijden hadden de sportdrankjes geen invloed.

Ook op de hartslag en het gevoel van vermoeidheid hadden de sportdrankjes geen effect.

In veel studies naar sportdrankjes laten de onderzoekers hun proefpersonen lopen met nuchtere maag (over nuchter trainen schreef ik ook al eerder een artikel. Lees het HIER). De proefpersonen uit dit onderzoek hadden, zoals het in de praktijk ook meest voorkomt, wel gewoon gegeten. Waarmee ik wil zeggen dat de omstandigheden waarin dit onderzoek plaatsvonden redelijk goed aansluiten bij werkelijke omstandigheden.

HIER kan je trouwens lezen over het verschil tussen verschillende sportdrankjes en hoe je ze zelf kan maken.

 

Hopelijk heb ik je wat kunnen informeren met deze info? En ben je weeral wat wijzer om zo fit (= gezond en energiek) door het leven te gaan?!

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, ook uw fitheidscoach

 

[promo-banner-2]

 

Lees ook:

 

Bron: The National Center for Biotechnology Information (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23537142)

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar