Je wil fit(ter) worden... Je bent eigenlijk wel goed bezig. Maar dan zijn er plots die feestdagen...

Met WordFit geven we regelmatig de tip om ongezonde dingen of je grootste verleidingen gewoon niet in huis te halen…

Maar tijdens de feestdagen zit je dagen na elkaar met je familie en vrienden bij elkaar en zie je grote hoeveelheden ‘lekkers’ voorbij komen. Dan is deze tip alvast niet haal- en toepasbaar!

Hoe ga je nu wél om met die verleidingen? Hoe voorkom je dat je de eindejaarsperiode start als slanke denneboom en eindigt als Michelin-mannetje met brandend maagzuur?

Kortom: hoe voorkom je overeten?

 

 Overeten tijdens feestdagen vermijden WordFit.be

 

 

 

1. Dit blijft belangrijk: neem een goed ontbijt

Het kan erg verleidelijk zijn om je ontbijt over te slaan als je

  1. de avond ervoor teveel hebt gegeten

  2. weet dat je weer een dag omringd wordt door verleidelijke hapjes.

Maar sla het ontbijt onder geen voorwaarde over. Overeten gebeurd vooral als je heel veel honger hebt. Eet daarom een goed vullend ontbijt dat je een voldaan gevoel geeft. Moeite met ontbijten? Eet gerust wat later tijdens de feestdagen, bijvoorbeeld om 10.00 uur.

 

2. Wees voorbereid

Bereid jezelf voor en maak concrete afspraken met jezelf. Bijvoorbeeld: ik mag x glazen alcohol drinken, het dessert sla ik vandaag over, ik neem maximaal één lepel frietjes, ik geef de helft van mijn biefstuk aan iemand anders, ... Jij weet zelf het beste wat je zwakke punten zijn. Anticipeer daarop en kom met oplossingen voor je valkuilen. Het helpt dit op voorhand te beslissen EN met iemand te delen want eens je aan de feesttafel zit en een paar glaasjes wijn binnen hebt vervagen je normen… 

 

3. Wees nog beter voorbereid

Eet voordat je naar je sociale eetfestijn gaat een yoghurtje of een appel bijvoorbeeld. Zo kom je alvast niet met een lege maag aan op het volgende feest en verminder je je eetlust al wat. Zo voorkom je vaak ook overeten.

 

4. Goesting, honger, te veel gegeten, …

Maak gebruik van een schaal voor de mate van je honger (of goesting) en evalueer van tijd tot tijd waar je zit op deze schaal.

  1. Honger: lege maag, zwak gevoel

  2. Verzadigd: geen honger, prettig gevoel

  3. Vol: het eten smaakt niet zo goed als toen je aan de maaltijd begon en je buik begint op te zwellen

  4. Te vol: oncomfortabel gevoel, oprispingen (de fase van overeten is bereikt)

Voorkom dat je eindigt in fase 4 en stop met eten zodra je in fase 3 komt. Dat kan ook bij snacks: als het eerste handje noten geweldig smaakte, maar het 3e handje zijn smaak eigenlijk al heeft verloren… Dat is een belangrijk signaal. Negeer het niet!

 

5. Een frisse mond…

En bedoelt WordFit niet enkel om toch voldoende te slapen en dus fris te zijn… Neen, ben je op een heel-veel-gangen-diner of worden er continu verschillende hapjes geserveerd? En staat er tussendoor nog steeds brood of ander ‘lekkers’ op tafel? Neem dan tussen de gangen/hapjes door een kauwgom of muntje. Als je de gelegenheid hebt kan je zelfs even je tanden poetsen. Dit helpt ook vaak om je zin naar zoet te onderdrukken als je al heel wat zoetigheid hebt naar binnen gewerkt.

 

6. Train je kaakspieren

Een andere strategie om met de voortdurende aanvoer van voedsel om te kunnen gaan is door op iedere hap bewust en veel te kauwen. Omdat je langzamer eet kan je minder eten en omdat het voedsel langer in je mond blijft ben je eerder verzadigd. Hou er sowieso rekening mee dat je verzadigingsgevoel pas na 20 minuten komt…

 

7. Scoor punten

Wees een voorbeeldige gast en help mee met opruimen/afwassen tussen de gangen door. Zo hou je jezelf bezig. Als je in een restaurant bent kan je jezelf afleiden door met jezelf af te spreken om met al je tafelgenoten even gesproken te hebben. Sociaal contact is gezonder en prettiger dan overeten.

 

8. Zorg voor gezonde alternatieven

Ben je zelf gastheer/gastvrouw: zorg voor gezonde alternatieven op tafel. Als je toch ergens op wil kauwen: rauwkost en fruit doen het altijd goed. Voor de rauwkost kan je een lekkere dip maken.

  

9. Adem in…

Goed ademhalen is belangrijk voor je gezondheid. En ook hier kunnen ademhalingstechnieken van pas komen. Voordat je aan een gerecht of snack begint: adem eerst een paar keer in en vooral lang uit. Wellicht kom je tot de conclusie dat je eigenlijk helemaal niet zo veel honger (meer) hebt.

 

 

Hier alvast tips om het goede jaar in te zetten: TIPS OM JE GOEDE VOORNEMENS VOL TE HOUDEN

 

Wil jij in het nieuwe jaar je doelen waarmaken maar weet je dat je hiervoor nog wel wat hulp kan gebruiken?

Laat je dan begeleiden door een online coachingstraject van WordFit!!

 

[promo-banner-1]

 

 

 

 

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar