Hey WordFit'er,

 

Doe jij het nooit? Je plastic flesje hervullen met (kraantjes)water?

 

Het opnieuw vullen van je flesje water lijkt op het eerste zicht alleen maar positieve dingen met zich mee te brengen. Door niet elke keer weer een ander flesje te nemen ga je de afvalberg wat minder groot maken en dat is op zich goed voor ons milieu. Plus het is ook nog eens goed voor je portemonnee.

Maar soms word wel eens beweerd dat het hergebruiken van zo'n flesje ongezond zou zijn. Wat is er nu van waar?

Uit onderzoek zou blijken dat zo'n 65 procent van de mannen en ruim 86 procent van de vrouwen zijn of haar flesje regelmatig hervult. De helft van de vrouwen zou zelfs het zelfde flesje meer dan zes keer hervullen. Sommige mensen beweren dus dat dit ongezond of zelfs gevaarlijk zou zijn. Is dit effectief zo? En zo ja, ligt dit dan aan de bacteriën die ontstaan of aan bijvoorbeeld chemicaliën in het plastic? WordFit zet even wat dingen voor je op een rij.


Twee soorten plastic

Het materiaal van plastic waterflesjes geeft geen schadelijke stoffen af. Bronwater zit meestal in of recycleerbare flessen of wegwerpflessen. Beide soorten zijn qua materiaalsamenstelling gelijk. Het verschil zit daarin dat de wegwerpflessen dunner zijn. We hebben het bij bijvullen van flessen vaak over de laatste categorie.


Geen weekmiddelen

De flessen die we dus het vaakst hervullen zijn van zogenaamd stabiel kunststof gemaakt. Ze bevatten dus geen weekmiddelen. Het plastic waarvan flesjes gemaakt zijn bevat geen schadelijke chemicaliën. Bij het recycleren worden de materialen blootgesteld aan verhitting tot zeer hoge temperaturen. Hoge buitentemperaturen hebben dan ook geen invloed op het materiaal. Ook het water in de flesjes heeft geen invloed op het materiaal.


Bacteriën

Sowieso is het zo dat water maar ook alle andere zaken bacteriën bevat. Bacteriën in bron- en kraantjes zijn wel niet schadelijk of gevaarlijk.


Algen en schimmels

Bij hergebruik van het flesje gaan andere factoren een rol spelen. Denk maar aan je mond, omgeving, tijdsduur en mate van schoonmaken. Bij hergebruik kunnen andere bacteriën, algen en soms schimmels in het water komen. Wanneer het water lang blijft staan kunnen deze micro-organismen een bepaald niveau van toxines afgeven en daardoor dus schadelijk worden. Dit is echter afhankelijk van al die externe factoren en gebeurt niet bij twee of drie keer op een dag bijvullen.


Regelmatig eens uitwassen

Om te weten of hergebruik schadelijk is voor de gezondheid en bij welke hoeveelheden of binnen welke tijd bijvoorbeeld, is eigenlijk een uitgebreid microbiologisch onderzoek nodig. In ieder geval is het verstandig om bij hergebruik van flesjes deze regelmatig goed uit te wassen. Een andere mogelijkheid is je flesje af en toe eens uit te spoelen met zuiveringszout (soda).

 

Wel wil ik je sowieso aanraden om dagelijk voldoende water te drinken!! Daarover lees je in dit artikel meer.

 

Hervul jij je flesje regelmatig en was je het dan regelmatig uit? Laat je REACTIE HIERONDER na. Op die manier kan ook jij andere inspireren... Alvast bedankt daarvoor!

 

Fitte groeten,

Fré Heylen, uw fitheidscoach

 

[promo-banner-1]

 


Lees ook:

Bron:
 
Artikel van Franca van Dalen voor Gezondheidsnet.nl

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar