Groene thee is niet alleen lekker, het biedt ook heel wat voordelen voor de gezondheid.
De groene thee heeft een lange en indrukwekkende geschiedenis, zo is groene thee na een kruidenthee ook een van de eerste en oudste theesoorten.
Zo hebben de Chinezen en Japanners deze geneeskrachtige eigenschappen ontdekt en maken daar tot heden nog steeds gebruik van. Velen van hen drinken namelijk nog steeds heel wat groene thee gedurende de dag.
Ik geeft je in dit artikel mee waarom groene thee nu zo gezond is. Een leuk idee zet misschien voor het lezen van dit artikel eerst een lekker kopje thee... En lees dan met veel smaak dit artikel.
Santé!
Waarom is groene thee anders dan andere soorten?
Andere soorten thee worden geoxideerd. Oxideren van de blaadjes gebeurt om kleur en aroma te geven aan de thee. De theeblaadjes worden enkele uren in een oxidatiekamer gebracht, waar de in de thee aanwezige enzymen hun werk kunnen doen. Dit leidt dan tot allerlei smaakstoffen in de thee en dus tot de verschillende vormen van thee. Zwarte thee bijvoorbeeld is volledig geöxideerd.
Groene thee wordt dus niet geoxideerd. In plaats van deze oxidatie worden de bladeren in een hete pan gebakken of gestoomd. Daarna worden de bladeren heel langzaam gedroogd om de bijzondere eigenschappen van de groene thee te behouden.
Wat zit er nu precies in groene thee dat zo gezond is?
De stoffen die groene thee zo gezond maken zijn de anti-oxidanten. Meerbepaald 2 soorten polyfenolen, namelijk flavonoïden en catechinen. Deze gaan vrije radicalen (schadelijke, ongezonde deeltjes in je lichaam) helpen afbreken. Groene thee bevat een groot gehalte van deze stoffen.
Naast deze anti-oxidanten bevat groene thee ook nog eens heel wat vitamines zoals vitamine C, K, B6, B12 en E. Ook bevat deze drank vele mineralen zoals kalium, mangaan, calcium, magnesium en fluoride.
Ook tref je aminozuren waaronder L-theanine aan in de groene thee.
Hierna geef ik je een overzicht van wat deze stoffen kunnen betekenen voor je gezondheid als je regelmatig groene thee drinkt.
- Groene thee en stress
Van de beschikbare aminozuren in de groene thee is meer dan de helft L-theanine. Uit een Japans onderzoek is gebleken dat deze L-theanine de hersenen kan beïnvloeden en daardoor rust en ontspanning kan bevorderen. Het zijn de chemische stoffen dopamine en serotonine die beïnvloed worden door de L-theanine. Beide stoffen beïnvloeden je stemming.
Ook is aangetoond dat L-theanine de concentratie verhoogd en dit zonder het neveneffect van slaperigheid. Het geeft een gevoel van verhoogde energie en algemene rust.
-
Groene thee en je mond
Het verzorgen en beschermen van je mond en je gebit is belangrijk. De hierboven vermelde flavonoïden helpen bij je mondhygiëne. Deze antioxidanten helpen om tandplak te verminderen. Dit verlaagd de kans op tandvleesaandoeningen en ontstekingen (bv. aftjes).
Ook het hoge gehalte aan fluoride in de groene thee ondersteund gezond tandglazuur waardoor je beter beschermd bent tegen tandbederf.
-
Groene thee en het immuunsysteem
Groene thee bevat onder andere aminozuren. Eén van die aminozuren, L-theanine, helpt je lichaam in de strijd tegen bacteriën, virussen en infecties. Dit blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken die werden uitgevoerd door onder andere de Harvard University in Cambridge en het Brigham and Women’s Hospital in Boston.
-
Groene thee en gezonde botten
Uit een ander onderzoek bleek dat de flavonoïden die in de groene thee zitten de mogelijkheid hebben om de botten sterker te maken. Ook speelt deze antioxidant een rol in het voorkomen van osteoporose. De mineraaldichtheid van de botten zou beter worden onderhouden en de botvorming wordt gestimuleerd.
-
Groene thee en hart- & vaatziekten
De eerder genoemde vrije radicalen kunnen hart- en vaatziektes veroorzaken. De aanwezigheid van antioxidanten in de groene thee gaan de vrije radicalen tegen en zouden dus ook de op kans op hart- en vaatziekten verminderen.
De flavonoïden dragen bij aan gezonde bloedvaten en een goede bloeddoorstroming. Ook heeft de groene thee een positief effect op de verlaging van het cholesterolgehalte.
-
Groene thee en kanker
Dezelfde vrije radicalen zijn ook een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van kanker. Door de aanwezigheid van antioxidanten in de groene thee worden de vrije radicalen bestreden waardoor ook ongecontroleerde celgroei wordt tegengegaan. Een Japans onderzoek heeft uitgewezen dat groene thee vooral effect zou hebben op het verminderen van de kans op maagkanker.
Vooral de aanwezigheid van tannine en catechine zorgt ervoor dat de kans op maagkanker kleiner wordt. Een onderzoek van professor Shu-Jun Cheng (aan het kankerinstituut in Peking) wees uit dat een extract van groene thee het aantal gevallen van maagkanker met de helft heeft doen verminderen.
-
Groene thee en gewicht
Hierover zijn tegenstrijdige onderzoeken maar uit sommige onderzoeken komt naar voor dat groene thee mee kan helpen om het lichaamsgewicht te verlagen. Bij een onderzoek onder 200 mensen met een matig overgewicht bleek dat het drinken van 2 tassen groene thee (met een hoog catechine-gehalte) tot significante gewichtsafname leidde. Dit liet zich vooral zien in de afname van buikvet.
-
Groene thee en diabetes
Uit nog een ander wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd bij 17.000 mensen, bleek dat het drinken van groene thee het risico op diabetes type 2 zou verlagen.
-
Groene thee en hydratatie
Vaak wordt gezegd dat alle dranken die cafeïne bevatten, zoals thee en koffie, moeten worden vermeden omdat dit vochtuitdrijvende dranken zijn. Ik schreef eerder al een artikel over veelvuldig koffie drinken. Dat kan je HIER lezen.
Thee zou dus niet bijdragen aan de dagelijks benodigde vochtinname. Klopt dit wel? Onlangs kwam er uit een bepaalde studie naar voren dat groene thee het vochtuitdrijvende effect niet vergroot tenzij je meer dan 5 à 6 tassen per dag dronk...
-
Groene thee en je haar
Als je regelmatig groene thee drinkt gaat je haar meer glanzen. Maar je kunt nog een stapje verder gaan door de groene thee te mengen met je shampoo.
Hoe maak je een extract van groene thee? Kook 200 ml water en laat het een paar minuten afkoelen. Giet dit water op 5 theelepels groene thee blaadjes. Dek het mengsel af en laat het een kwartier trekken.
Na dit kwartier zeef je het mengsel en laat het overgebleven extract heel goed afkoelen. Hierna kun je het extract mengen met je bestaande shampoo.
-
Groene thee en je huid
Het zijn de tanninen (of looistoffen) in de groene thee die kunnen zorgen voor een steviger en mooiere huid. Deze stoffen werken namelijk samentrekkend. Sommige mensen merken dit als ze bijvoorbeeld groene thee drinken. Dan hebben ze het gevoel dat hun mond zich samentrekt.
Heeft groene thee ook negatieve bijwerkingen?
Tja, ook groene thee heeft bijwerkingen. Al wegen deze niet op tegenover de voordelen. Zoals met zoveel dingen zijn er geen bijwerkingen als je groene thee met mate drinkt. WordFit geeft dit zo vaak mee: alles met mate!! Als je heel grote hoeveelheden per dag drinkt kan je last krijgen van slapeloosheid, maagklachten en/of angstaanvallen. Dit zou dan komen door de aanwezigheid van cafeïne in de groene thee. Een tas thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne. Bij een tas koffie is dit gemiddeld 75 milligram.
Er is een cafeïnevrije versie van groene thee verkrijgbaar maar deze heeft naast een laag cafeïne gehalte ook een laag catechine-gehalte. Hierdoor vallen heel wat gezondheidsvoordelen dan weer weg...
Hoeveel groene thee moet je drinken om deze voordelen te verkrijgen?
Het is niet precies bekend hoeveel tassen groene thee je per dag zou moeten drinken om het gezondheidseffect maximaal te benutten. Wel kunnen we een richtlijn halen uit het feit dat de meeste onderzoeken gebaseerd zijn op het aantal tassen men in Japan en China drinkt. Daar zou men gemiddeld iets meer dan 3 tassen per dag drinken.
Wetenschappers hebben op basis daarvan aanbevolen om 3 tot 5 tassen per dag te drinken. Dit komt ongeveer overeen met iets meer dan een liter thee. Op deze manier krijg je ongeveer 250 mg catechine per dag binnen. Belangrijk is wel de inname ervan te spreiden over de hele dag!
Drink jij geregeld een tas groene thee? Geef het onderaan dit artikel even mee...
Laat het je smaken en alvast veel succes met fit worden!
Fitte groetjes,
Frédéric Heylen, uw fitheidscoach
Reactie toevoegen