Je wou je opnieuw beter in je vel gaan voelen, terug fitter worden en terug meer energie hebben zodat 2014 een schitterend jaar zou worden. In het begin was je super enthousiast om er opnieuw in te vliegen… We zijn nu 3 maanden verder en wat blijft er over van je goede voornemens? Het is zeker nog niet te laat om er een schitterend jaar van te maken!

Hier zijn negen aandachtspunten om je doelstellingen toch nog te halen. Wanneer je ze goed toepast mag je op het einde van het jaar met een trots gevoel terugkijken en er een glasje champagne op drinken. 

 

1. Specifieke doelen zijn beter dan algemene doelen.

Specifiek betekent dat het exact omschreven is. Gebruik dus geen algemene termen, maar wees concreet. Als je bijvoorbeeld een bepaalde afstand in ‘een goede tijd’ wil afleggen met het lopen of fietsen is dit niet specifiek genoeg. Maak dus concreet wat je met ‘een goede tijd’ bedoelt.

 

2. Doelen moeten zo worden beschreven dat ze meetbaar zijn.

Meetbaar betekent dat je het kunt bijhouden, registreren en vastleggen in feiten of cijfers. Bijvoorbeeld: ik wil 10km kunnen lopen in 50 minuten.    

 

3. Het doel moet door jou geaccepteerd worden om effectief te zijn.

Simpele vraag: sta je er zelf helemaal achter? Zie je het echt als jouw doel en niet dat van iemand anders?

 

4. Moeilijke doelen zijn beter dan makkelijke of “doe je best” doelen.

Daagt het doel je uit om je talenten en kwaliteiten volop aan te spreken? Haalt het doel het beste in je naar boven?

 

5. Korte termijn doelen helpen bij het behalen van lange termijn doelen.

Korte termijn doelen zijn ‘stepping stones’ om je lange termijn doelen te behalen. Ze helpen je steeds een stapje verder. Breek een lange termijn doel dus op in hapklare brokken. Dat werkt veel beter. Organiseer je eigen succes door ‘quick wins’ te formuleren. Iets dat je op korte termijn het gevoel geeft dat je iets hebt bereikt. Ze zijn op de korte termijn zijn te realiseren. Dat is de manier om jezelf te blijven motiveren.

 

6. Procesdoelen zijn te prefereren boven resultaatsdoelen.

Je  kunt een berg beklimmen om de top te halen of om te genieten van het klimmen zelf. Het eerste doel is resultaatgericht, het tweede doel is procesgericht. Uit onderzoek blijkt dat procesgerichte doelstellingen leiden tot meer voldoening en minder terugval. Dit betekent dat je stabieler presteert, beter met tegenslag en teleurstelling weet om te gaan en niet meteen vervalt  tot kritiek en zelfbeklag wanneer het onverwachts tegenzit.

Moraal van het verhaal? Geniet vooral van het doen en staar je niet blind op het resultaat.

 

7. Stel vier keer de vraag: ‘OK mar wat ga je daarvoor doen?’

Bijvoorbeeld:

“Ik ga volgend jaar mijn conditie verbeteren.”

OK, maar wat ga je daarvoor dóen?

“Ik ga wat  vaker naar de fitness.”

OK, maar wat ga je daarvoor dóen?

“Ik ga vanaf januari twee keer per week trainen.”

OK, maar wat ga je daarvoor dóen?

“Ik ga op dinsdag en donderdag twee uur bodypump en pilates doen.”  Dat is tenminste duidelijk!

 

8. Visualiseer je doelstellingen.

Geloof het of niet: mentale training door het inbeelden en visualiseren van situaties, is net zo belangrijk als het opdoen van concrete (trainings)ervaring. Door je mentaal te focussen op de handelingen die je wilt verrichten, ontwikkel je dezelfde hersenpatronen als door het fysiek te oefenen en concreet te ervaren.

Ga er dus mee aan de slag. Gebruik al je zintuigen om een wenselijke situatie in te beelden. Zie de situatie voor je, hoor de bijbehorende geluiden, voel de emotie en raak dingen in gedachten aan, ruik de omgeving  en proef in gedachten iets wat met de omgeving te maken heeft. Belangrijk: beleef de situatie actief. Kijk niet naar jezelf, maar beleef het vanuit jezelf. Je bent de acteur en niet de toeschouwer.

 

9. Schrijf je doelen op en houd ze in de gaten. 

Door dit te doen behouden ze hun motivationele waarde.

Geschreven doelstellingen zijn veel effectiever dan doelstellingen die je voor jezelf in gedachten houdt. Dat laatste is veel te vrijblijvend en werkt dus niet. Goede doelstellingen staan op papier of in je computer, zodat je ze dagelijks kunt zien. Daarnaast is het belangrijk om je dagelijkse vorderingen te noteren in een soort dagboek. Op die manier zie je patronen ontstaan en ontwikkel je meer inzicht in je eigen functioneren.

Aan de slag ermee… Succes!!

 

Heb jij dat laatste duwtje in de rug nodig om fit te worden?

Iemand die je helpt opnieuw te bruisen van energie?

KLIK HIER en laat je gegevens achter.

Zo kan WordFit je informeren over de mogelijkheden die we je bieden om te gaan bruisen van energie.

Gratis & vrijblijvend.

 

Gerelateerd artikel: Maak je goede voornemens dit jaar wel waar. Lees deze tips tegen uitstelgedrag.

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar