Hey WordFit'er,
We weten allemaal hoe weinig er vaak van onze goede voornemens terechtkomt. We lachen er dikwijls zelfs al mee op de moment dat we ze uitspreken. Hoe komt het dat we zo snel opgeven? Dikwijls heeft het te maken met het feit dat we eigenlijk helemaal niet genoeg motivatie hebben. Het uitspreken van onze goede voornemens lijkt bijna een soort verplichting in de eindejaarsperiode.
Als je jezelf echt hebt voorgenomen om iets aan uw leven te veranderen, zou het jammer zijn als je het dan snel opgeeft. Vind je zelf niet?
Hierbij kan het echt wel helpen een stok achter de deur te hebben om je goede voornemens en het doel dat je jezelf hebt vooropgesteld nu wel degelijk waar te maken. De online begeleidingsprogramma's van WordFit kunnen je daar sowieso bij helpen! HIER lees je alvast 6 dingen die van jouw online coaching gegrandeerd een succes gaan maken...
Maar of je je nu online laat begeleiden of niet, ik wil sowieso dat zoveel mogelijk mensen zich goed in hun vel voelen, bruisen van energie en dus fit worden. Daarom hier enkele gratis tips die je al op gang helpen.
Ga jij ermee aan de slag?
Tip 1: Houdt je doelen bescheiden en werk stap per stap naar je doel toe
Het is beter de lat iets lager te leggen en te slagen dan erg ambitieus te zijn en te mislukken. Wil je meer kans op succes hebben bij een moeilijk te bereiken doel leg jezelf dan tussentijdse doelen op die realistisch en haalbaar lijken op een redelijk korte termijn. Je bouwt in kleine stapjes aan het grotere doel dat je wilt bereiken. Op die manier kan je langzaam een routine opbouwen in de uitvoering van je voornemenen het ook blijvend volhouden. Een perfecte voorbeeld hiervan is het meest uitgebreide onlinebegeleidingsprogramma dat ik ontwikkelde, het Voel je goed in je Vel-programma. Ook daar leer je stap per stap dingen aan die jou uiteindelijk fit laten worden (lees: je goed in je vel doen voelen en laat bruisen van energie). Beginnen met je ademhaling, correcte lichaamshouding, luisteren naar je lichaam, ... En zo telkens en stapje verder.
[promo-banner-1]
Tip 2: Gun jezelf een beloning
Zorg dat je jezelf af en toe kan belonen als je je aan je goede voornemens houdt. Het einddoel is natuurlijk het belangrijkst. Het behalen van je vooropgestelde doel op zich is een geweldige beloning. Maar als je bijvoorbeeld jezelf echt goed in je vel wil voelen en wil bruisen van energie, dan heeft dit zeker meerdere maanden nodig. Dat merk bij mensen die het online Voel je goed in je Vel-programma volgen. Alle info die die mensen meekrijgen is gebundeld in 6 maanden. Maar door de geïntegreerde pauzefunctie kunnen ze hun ultieme doel op hun eigen tempo waarmaken. En dan blijkt dat ze soms meer dan een jaar nodig hebben. Als je einddoel dus ver(der) weg ligt, kan het echt wel helpen om je van tijd tot tijd een tussentijdse beloning te gunnen. Dit kan er voor zorgen dat je zeker gemotiveerd blijft voor het vervolg.
Let hier wel op voor compensatiegedrag. Er zijn nog te veel mensen die, als ze bijvoorbeeld gezond aan het leren eten zijn, in het weekend alle inspanningen die ze in de week gedaan hebben naar de vaantjes helpen door te compenseren. "Ja, maar... Ik heb het nu heel de week zo goed gedaan. Dan mag dit nu toch wel hé?!". Misschien ook wel voor jou herkenbaar? Ik eet zelf ook een hele week gezond en eet op vrijdag graag een frietje. Maar ik ga dan wel niet he ganse weekend ongezond eten... Een ander voorbeeld zijn mensen die beginnen met lopen omdat ze wat willen afvallen. Als ze dan een half uurtje onderweg zijn geweest, drinken ze nadien dan een super zoet sportdrankje die meer calorieën bevat dan ze verbruikt hebben. Overdijf dus niet met dit compensatiegedrag!
Durf wel trots te zijn op datgene je al bereikt hebt. Niets is zomaar alles of niets. Zie het toewerken naar jouw specifieke doel als een proces. De boog kan niet altijd gespannen staan en veranderingen aanbrengen in je levenswijze kost nu eenmaal wel wat tijd en energie. Het is zo dat wanneer je gedrag beloond wordt, je dat bepaalde gedrag om den duur gaat koppelen aan die bepaalde beloning. En daardoor ga je makkelijker dat gedrag nog eens uitvoeren. Voorbeelden van een tussentijdse beloning kunnen zijn:
- een 'dagje vakantie van je goede voornemen'
- een dagje naar een welnesscentrum
- een wandeling maken
- een dagje shoppen
- een frietje op vrijdag- of zondagavond
- één koekje per dag
- jezelf iets kopen waar je al naar uitkijkt
- een avondje naar de film
- ...
Tip 3: Vertel andere mensen over je goede voornemens
Als andere mensen op de hoogte zijn van je goede voornemens zal dit er toe leiden dat ze je zullen proberen te steunen in het bereiken van je doel(en). Dat deze vorm van 'sociale controle’ echt werkt, merk ik ook heel erg bij mensen die een online begeleidingsprogramma volgen. Zij kunnen een bepaalde les delen op hun Facebookprofiel. Daardoor weten hun vrienden naar welk doel zij aan het toewerken zijn. En zo kunnen zij de persoon in kwestie hier af en toe eens aan herinneren. Want dat is tenslotte wat echte vrienden doen... Iemand steunen om te slagen in zijn of haar doel. Wil jij niet dat anderen die je echt graag hebt, hun doelen kunnen waarmaken? Als je dus de juiste (positief ingestelde) mensen, die het beste met je voorhebben, bij je goede voornemen betrekt zal je zowel mentale maar ook op praktische steun krijgen. Bovendien verplicht je jezelf, door dit uitspreken van je voornemens, wat meer om er effectief werk van te maken en mee aan de slag te gaan.
Hopelijk helpen deze tips je om op het einde van volgend jaar niet dezelfde goede voornemens te moeten uitspreken. En je kan natuurlijk ook altijd hulp inschakelen door je te laten begeleiden door een online coachingsprogramma... Zoals al vele honderden mensen je voordeden!
Fitte groeten,
Fré Heylen, ook uw fitheidscoach
Lees ook:
- Leer om minder hoge eisen te stellen aan jezelf!
- Je moet het echt niet altijd perfect willen doen hoor...
- Hoe omgaan met een slechte dag?
- Gewicht verliezen? Het schrappen van koolhydraten is niet de oplossing!
[promo-banner-2]
Abonneer je op m'n podcast-kanaal
Goed in je Vel-podcast
Wist jij dat...
- Fitheid de belangrijkste voorspeller is voor een lang leven.
- Ik al sinds 2011 mensen help fitter te worden.
- Alles wat je hier leest wetenschappelijk onderbouwd is.
- Ik al sinds 2015 online cursussen aanbied.
- De vraag voor een boek er al kwam in 2016 maar ik toen weigerde :-)
- Ik vind dat het leven te kort is om je moe en futloos te voelen.
- Mijn belangrijkste drijfveer om fit te blijven is om mijn kleinkinderen nog geboren te zien worden (en hopelijk ook nog met hen te kunnen spelen).
Wil ook jij fitter worden?
Reactie toevoegen