Beter concentreren tijdens het studeren WordFit.be

In dit artikel geven we heel wat tips of weetjes mee voor meer energie en concentratie tijdens het studeren.

Ken jij iemand die op dit moment in de blok zit?

Deel dan even dit artikel via je social media en noem zijn of haar naam.

De student in kwestie zal je dankbaar zijn ;-)

 

1. Ontbijt!

Het ontbijt wordt vaak aanzien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch zien we uit onderzoeken en bevragingen dat slechts 3 op de 10 studenten ontbijten. 5 procent doet het zelfs nooit. Laten we even uitleggen waarom het ontbijt nu zo belangrijk is. 

Na een nacht rusten hebben we al een hele tijd niet meer gegeten. De energie die we opdoen bij het ontbijt is niet enkel goed voor belangrijke mentale en fysieke prestaties in de voormiddag, het zorgt ook voor de juiste energieverdeling en minder dipjes doorheen de volledige dag. 

 

 

Moe tijdens het studeren WordFit.be

2. Neem je tijd om te eten

Tijd nemen om te eten tijdens het studeren WordFit

Belangrijk is om tijd te nemen om te eten. Probeer dus niet te eten terwijl je aan het studeren bent. Neen, stop daar bewust even mee en zet je, indien dit kan, zelfs even aan een andere tafel dan je bureau. Al beseffen we natuurlijk wel dat dat op vele studentenkoten misschien niet mogelijk is...

Ook al stop je even met blokken om te eten, probeer je bewust te concentreren op de handeling van het eten. Als je tijdens het eten bijvoorbeeld op je gsm zit te zien of toch maar even snel de krant doorbladert, eet je al snel meer dan wat nodig is. Het gevolg van dit overeten is dat er veel energie moet gaan naar je spijsvertering en sneller vermoeid zal raken. Dit is een effect wat je als student net niet wil hebben, toch?

Neem dus bewust even de tijd om te eten, eet met mate en focus op wat je eet!

 

3. Genoeg vocht opnemen doorheen de dag

Probeer allereerst al om een groot glas water te drinken vlak na het opstaan. Tijdens de nacht verlies je best wel wat vocht… En laat je hersenen nu eenmaal het orgaan zijn dat het snelst uitdroogt. Dat is natuurlijk niet echt handig als je wil studeren...

Vervolgens is het de bedoeling voldoende vocht op te nemen doorheen de dag. Meestal wordt gezegd 1,5 tot 2 liter op te nemen. Meer specifiek kan je als regel nemen om ongeveer 0,03 liter per kilogram lichaamsgewicht vocht op te nemen. 

Het kan echt wel helpen om een grote fles op je bureau te zetten. Dit gaat je er makkelijk aan herinneren om regelmatig te drinken.

 

4. Kies voor water (of thee)

Eender wat drinken? Neen. Best kies je voor water of thee. Frisdranken bevatten geen nuttige voedingsstoffen… Een groot aantal calorieën daarentegen wel. En doordat je veel zit, is dat natuurlijk niet ideaal. De energiebalans gaat dan al snel de verkeerde richting opgaan.

Om je vochtbalans op pijl te houden drink je best gewoon water. Water bevat heel wat mineralen, magnesium, ijzer, sulfaat, calcium, bicarbonaat en natrium. 

Ook thee kan zeker. Groene thee bijvoorbeeld zou een stimulerend effect hebben op het geheugen en concentratievermogen verbeteren. Ook een tas munt- of kamillethee kunnen perfect. Maar voeg hier dan ook niet teveel suiker toe hé… 

 

Water drinken WordFit.be

5. Vermijd energiedranken!

Veel studenten grijpen tijdens de blok al snel naar energiedranken. Deze dranken bevatten een hoog cafeïne en suikergehalte. Die geven in de eerste plaats wel een energieboost. Maar…. 

Het hoog suikergehalte in deze dranken zorgt echter voor een constante afwisseling van pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Het resultaat is dat het lichaam net sneller vermoeid zal geraken doorheen de dag. 

De cafeïne in de eneergiedranken heeft een uitdrogend effect. Denk aan die hersenen…

Als je dan toch een oppepper wil, kies je nog beter voor een tas koffie. Belangrijk is echter om dit met mate te drinken. Een 4 tot 5 per dag is zeker genoeg. Een teveel aan koffie kan een gespannen gevoel met zich meebrengen. Net als suikerpieken kunnen cafeïneboosts uiteindelijk ook voor een uitputtend effect zorgen. In extreme gevallen kan cafeïne er ook zorgen datje je angstig en gepannen gaat voelen. Iets dat je ook wel kan missen tijdens de examenperiode.  

Weet ook dat cafeïne tot 8 uur na het drinken doorwerkt. Houd hier dus rekening mee als toch nog wat wil slapen…

 

6. Gezond eten voor optimale concentratie en energie

Blauwe bessen Gezond leren eten WordFit.be

Sowieo is het heel belangrijk om zoveel mogelijk te variëren in datgene je eet. Best kies je voor natuurlijke en onbewerkte producten. Maar er zijn natuurlijk nog enkele voedingsmiddelen die je nog wat extra energie zouden geven en je concentratie zouden bevorderen.

Ideaal dus voor zowel je gezondheid als je studiegedrag…

Wat kan je zoal eten als tussendoortje?

Laten we beginnen bij blauwe bessen. Naast het feit dat deze de krachtsignalen van onze hersenen versterken, zorgen ze ook voor een verlangend effect op de bloeddruk. Dit zorgt voor een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten.

 

Zoals eerder aangehaald kunnen we door een te grote hoeveelheid aan cafeïne gespannen en onrustig worden. Noten en zaden zorgen net voor een vermindering van het stressgehalte. Daarnaast helpen ze om helder na te denken.

Ook goed nieuws voor de chocoladefans onder ons. Pure chocolade met meer dan 75% cacao biedt enorm veel gezondheidsvoordelen. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie wat de zuurstof in de hersenen alleen maar ten goede komt. Daarnaast bevatten cacaobonen van nature een portie cafeïne. Belangrijk is wel hiermee niet te overdrijven. Beperk de dagelijkse opname tot 2 blokjes van een reep.

Alle bovenstaande gezonde snacks kunnen heel de dag door gegeten worden maar natuurlijk wel met mate!

Wat ook zeker aan te raden is, is het af en toe eten van havermout. Havermout bevat een hoge concentratie aan complexe koolhydraten. Doordat ze langzaam worden verteerd zorgt dit vlevert dit een extra lange efficiënte energielevering.

 

7. Neem af en toe de tijd om even te bewegen


Elke dag een halfuurtje bewegen
tijdens de blokperiode komt de examenresultaten ten goede. Tijdsgebrek is slechts een excuus want je verlies aan tijd haalt een fit brein ruimschoots in omdat je gedurende een duidelijk langere tijd geconcentreerder kan werken. Dit bleek uit een Duits wetenschappelijk onderzoek. 

In Groningen (Nederland) deed men gedurende 10 jaar een soortgelijk onderzoek in verscheidene scholen. Daarbij ontdekte men dat jongeren die dagelijks één uur sporten duidelijk beter presteerden dan degene die dit niet deden. 

Uit dit onderzoek bleek dat zij die wel dagelijks sporten problemen beter oplosten, bewuster keuzes maakten en doelgerichter gedrag vertoonden. Dit zou komen doordat de doorbloeding van de hersenen verbetert. Bij complexe bewegingen gebruiken we namelijk dezelfde hersengebieden (cortex) als bij moeilijkere intellectuele taken.

In Japan ontdekten onderzoekers ook dat je mentaal scherper wordt van 2 tot 3 keer per week een half uur te lopen. Voor het fitter maken van je brein moet je hartslag wel flink omhoog. Bij voorkeur 30 minuten aan een stuk.

Heb je een gevoel van stress en angst dat je niet zal rondkomen? Dan is het aan te raden minimaal 30 minuten te bewegen. Lichaamsbeweging kalmeert namelijk het brein en beperkt de symtomen van stress

Sowieso kan het ook helpen om gewoon af en toe eens terecht te komen van die bureaustoel en even de benen te strekken. Of je kan ook altijd even de WordFit-break uitvoeren. Gewoon vanop je stoel... En toch kan je ermee de nadelen van het vele zitten compenseren!

Bewegen tijdens de examens WordFit.be

Wil jij een pdf met de 5 oefeningen van de WordFit-break...

... om zo de nadelen van het vele zitten te compenseren?
VRAAG ZE AAN

9. Rust voldoende

Hoeveel je ’s nachts best slaapt is afhankelijk van mens tot mens. Maar 6 uur slaap is toch een minimum. Met minder bewijs je jezelf en je examenresultaten geen dienst! 

Heb je overdag het gevoel dat je creativiteit op is en je niet meer productief kan werken? Dan kan een powernap een perfecte oplossing bieden. Voor een snelle herstart en een nieuwe dosis alertheid is een dutje van 10 tot 25 minuten al genoeg.

Wil je alle cognitieve processen een boost geven? Dan moet je al meer richting een uur gaan… Al bestaat de kans dan dat je redelijk suf wakker wordt. Anderhalf uur is dan beter. Waarom? Elke volle slaapcyclus van lichte naar diepe en terug naar lichte slaap duurt 90 minuten. 

Je kan natuurlijk proberen wat het best voor jou werkt…

Het beste moment voor een powernap zou tussen half 2 en half 4 ’s middags zijn.

Het komt er dus op aan om op de juiste manier te pauzeren. Nadat je al uren met je neus in de boeken hebt gezet, is nog wat zitten turen op je smartphone meestal niet het best idee. Want dan moeten je hersenen nog werken…

 

 

KEN JIJ IEMAND DIE OP DIT MOMENT IN DE BLOK ZIT?

Deel dit even via je social media en noem zijn/haar naam

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar