Eerste stap: ‘Wees aardig tegenover jezelf’
Nog te vaak gaan we onze gevoelens negeren. Ook dat is dus in strijd met zoveel mogelijk ‘naar je lichaam luisteren’. We zijn zeker specialisten in het negeren van onze emoties op momenten als je ergens onder lijdt of wanneer je je voelt falen of tekortschieten. Zelfcompassie betekent dat je op z’n momenten warm en begripvol bent tegenover jezelf. In plaats van je gevoelens te negeren of telkens jezelf neer te sabelen met zelfkritiek zou je jezelf telkens moeten inprenten dat het ervaren van problemen, niet perfect zijn of mislukkingen ervaren nu eenmaal bij het leven horen en dus onvermijdelijk zijn! Mensen met zelfcompassie kunnen dat. Of toch het merendeel van de tijd. Want hey, nobody is perfect hé ;-). Dat soort mensen zijn veel vaker zachtaardig tegen zichzelf. En dus ook als ze iets vervelends meemaken. Dit in plaats van dan te sakkeren dat het leven hard of oneerlijk is en hier boos om te worden. Je moet accepteren dat het leven niet altijd is wat je je had voorgesteld. Je kan nu eenmaal niet alles hebben wat je wilt of denkt te kunnen zijn. Dit is gewoon de realiteit. Als je je daar niet kan bij neerleggen en tegen deze gedachte blijft vechten, ga je sowieso meer frustratie, stress en zelfkritiek ervaren. Ik zou je dus echt willen aanraden om deze realiteit gewoon te accepteren. Dit gaat je echt helpen meer emotionele stabiliteit te ervaren.
Tweede stap: ‘Allemaal zijn we menselijk’
Jezelf frustreren omdat dingen niet zijn zoals jij ze oorspronkelijk had voorgesteld leidt vaak tot een irrationeel maar wel hardnekkig gevoel van isolement. Mensen die niet voldoende zelfcompassie aan de dag kunnen leggen hebben vaak het gevoel dat ze de enige zijn die fouten maken, imperfect zijn of het moeilijk hebben. Maar dat is natuurlijk niet zo… Iedereen lijdt wel eens ergens onder. ‘Humaan’ of ‘menselijk’ betekent zelfs letterlijk dat je je sterfelijk, kwetsbaar en onvolmaakt bent. De definitie van ‘zelfcompassie’ luidt dan weer: ‘Voor jezelf erkennen en aanvaarden dat leed en onvolkomenheden een deel zijn van de menselijke ervaring’. Stop dus te denken dat het alleen jou overkomt! Neen, bezie het eerder als iets dat we allemaal wel eens meemaken.
Derde stap: ‘Stop met jezelf beoordelen’
Als je negatieve emoties op een gebalanceerde manier kan benaderen heb je zelfcompassie.
Je moet die gevoelens dus niet onderdrukken maar ook niet overdreven uitvergroten. Deze balans kan je vinden door je eigen emoties naast die van anderen te ‘leggen’ en op die manier je eigen situatie in een ruimer perspectief te gaan zien. Je eigen negatieve gevoelens met een open geest bekijken is dus ook een teken van zelfcompassie. Met die heldere kijk ga je er dan bewust je aandacht op richten zonder jezelf hierin te verliezen. Op een niet-oordelende maar beschouwende manier naar je eigen gevoelens en gedachten kijken en deze niet per se willen veranderen of al helemaal niet willen onderdrukken is dus de sleutel. Je niet identificeren met je negatieve gevoelens en emoties en je er al helemaal niet door laten opslokken… Stop dus met jezelf te be- of al zeker te veroordelen. Dat zullen anderen al wel doen. Maar weet je wat, fuck them! Jij bent OK zoals je bent. Ga jij zeker aan de slag met deze info? Al was het maar door het af en toe eens nemen van een (extra) pauze. Dit is een hele simpele vorm van zelfzorg en zelfcompassie! Veel succes ermee!
Fitte groeten,
Ook interessant...
Ontvang je gratis versie van de
"40 tips voor een fitter leven".
Reactie toevoegen