Hey hey,
Heel veel mensen willen ook wel iets doen aan hun gewicht. Dat merken ik toch in het persoonlijk van mensen.
In dit artikel ga ik iets dieper in op het verband tussen het jezelf opleggen van hoge eisen en het 'blijvend regelen van je gewicht'.
Om op een blijvende manier je gewicht onder controle te houden speelt hetgene je eet (maar bijvoorbeeld ook wanneer en waarom je eet) een belangrijke rol. Dit lijkt evident.
Maar er zijn ook andere zaken die een rol spelen. Misschien minder voor de hand liggende dingen. Denk aan:
- Intrinsieke motivatie. Jij zelf moet het willen... Eerder schreef ik al een blogartikel over het feit dat als je aanpassingen wil in je leven (wat je doel ook is), je dit voor jezelf moet doen en niet om wat anderen van je denken.
- Een positief zelfbeeld. Daarom gaf ik je ook al eerder eens mee dat jij eigenlijk meer dan OK bent...
- Flexibel 'diëten'... Daar wees ik je eigenlijk al eens op bij 'Stop met het streven om het perfect te willen doen'. Dat je best al wel eens een foutje mag maken zolang je dat maar weer goedmaakt. De gulden middenweg zoeken en gewoon met niets overdrijven.
- En last but not least... Zelfregulatie. Dit slaat op op het feit in welke mate jij zowel op cognitief en emotioneel gebied maar ook qua motivatie je eigen gedrag kan bijsturen. Dit is dus uiterst belangrijk wil jij blijvend je levensstijl aanpassen!
Wat betreft die zelfregulatie zjn er ook weer enkele dingen van belang. Eén ervan is dat jezelf niet te hoge eisen mag stellen. Dit leidt enkel tot stress... Dit heeft alleen maar een negatieve invloed op jouw mate van zelfregulatie. Daarom wil ik het hierover vandaag nog even met jou hebben. Bij het persoonlijk begeleiden van mensen merk ik vaak dat mensen zichzelf ongelooflijk hoge eisen stellen. Over hetgene ze zouden moeten kunnen, wat ze allemaal moeten gedaan krijgen, … En dit gaat dan zeker niet alleen over het uitvoeren van een bepaalde oefening of dergelijke. Neen, veelal ook in hun dagelijkse leven.
Dit moeten, dat moeten, ... Vanalles moeten.
Soms leidde het stellen van zo’n hoge eisen zelfs tot burn-outachtige klachten. Het stellen van zo’n hoge eisen aan zichzelf vormde op den duur vaak een echte belemmering in hun levenskwaliteit.
Een bepaalde overtuiging stuurt je gedachten, gedrag en gevoelens waardoor je na een tijdje geen rust meer lijkt te vinden. En je weet hoe belangrijk rust en ontspanning zijn in de WordFit-levensstijl hé?! Maar deze mensen willen het telkens perfect doen.
Stel jij ook zoveel regels en verplichtingen op aan jezelf?
En ‘oei oei’ als je ze dan niet kan waarmaken… Ook brengt het met zich mee dat deze mensen heel moeilijk kunnen ontspannen.
Kan jij je moeilijk ontspannen? Ondanks het feit dat:
Allemaal goed en wel. Maar als je geen rust vind in je hoofd...
Laat me dit zeggen: de meeste mensen die ik tot nu begeleidde en die met dit soort dingen zaten, hielden dit 'opleggen van zo'n hoge eisen aan zichzelf' meestal gewoon zelf in stand...
En hoe extremer de eisen die ze aan zichzelf stellen stelden, hoe meer ze het gevoel hadden dat ze ‘moesten’.
Met als gevolg dat ze vaak het gevoel hadden om den duur achter de feiten aan te hollen. Daardoor moeten ze nog meer… Althans dat is wat zij denken. Ze kunnen niet voldoen aan hun eigen overtuigingen en doen er daardoor nog een schepje bovenop. Je voelt het zelf ook wel al komen zeker…? De stress neemt steeds grotere proporties aan. Zowel lichamelijk als mentaal raken ze hierdoor steeds vermoeider.
Is dit herkenbaar?
Tijd om dit patroon te doorbreken!
Ga maar aan de slag met onderstaande 'truc'. Om zo voor jezelf in de toekomst minder hoge eisen te gaan stellen...
Schrijf voor jezelf op hoe jij hoge eisen stelt.
- Doe je dit vooral in thuissituaties of op je werk? Doe je dit in de rol als collega, leidinggevende, ouder, vriend, broer, …?
- Kan je een verschil benoemen tussen de eisen die je voor jezelf stelt in de verschillende rollen?
- Welk zijn de verplichtingen die je jezelf oplegt?
Dat is een eerste stap. Dat inzicht is belangrijk.
- Nu schrijf je per situatie, rol en verplichting de voor- en nadelen die jij hierbij ervaart, op.
Als je dat hebt gedaan, lees je dit na.
- Hoe voelt het lezen van de nadelen? Beschrijf je gevoelens hierbij.
- Wat voor gevoel geeft het je als je voordelen leest?
Bedenk nu voor jezelf wat het zou betekenen als je al die verplichtingen die je voor jezelf stelt met 25% zou terugschroeven.
Schrijf op hoeveel tijd en energie je dit zou opleveren.
En beantwoord voor jezelf:
- Hoe vaak moet iets echt?
- Moet het echt of is het misschien enkel iets dat jij jezelf oplegt?
- Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je iets niet zou doen of het op een later moment doet?
Lees hetgene je hebt opgeschreven nu eens heel aandachtig door. Ik ben ervan overtuigd dat je tot bepaalde inzichten gaat komen. Die giet je nu in een soort van actieplan. Hoe?
- Wat is de eerste eis, regel of verplichting waarbij je 25% lager gaat mikken? Maak daar deze week bewust werk van!
Herhaal dit zoveel weken als dat je eisen, regels of verplichtingen in je actieplan hebt staan. Het kan dus zomaar zijn dat je wel enkele weken bezig bent met deze opdracht!!
Op die manier ga je dus uiteindelijk meer tijd overhouden. Reserveer die bewust voor ontspanning en genieten!!
Belangrijk is ook om te onthouden dat in de toekomst niet alles ‘af’ of ‘perfect’ hoeft te zijn.
Perfectie bestaat namelijk niet!
Dat beseffen kan je echte rust schenken. Kies er bewust voor wat meer ‘in het nu’ te leven in plaats van altijd bezig te zijn met hetgene je in de toekomst nog allemaal moet gaan doen. Met andere woorden: kies bewust voor een betere kwaliteit van leven. Als er één ding in het leven is dat belangrijk is, is het misschien dat wel… Neen?
Reactie toevoegen