Tussen de oren moet het ook goed zitten om je fit te voelen WordFit.be

 

Hey hey,

 

Heel wat mensen beseffen wel dat er iets moet veranderen. Ze voelen zich helemaal niet zo goed in hun vel en energie hebben ze al helemaal niet. Maar…  Velen hebben bang om dingen te veranderen. Maar laat het nu net angst zijn die een grote beperking vormt in  je leven. Het maakt het leven algemeen minder leuk en het bezorgt je ook nog eens stress. En die kan je wel missen als je wil fit worden.

Angst is niet abnormaal. Misschien is dat al een geruststelling?! Angst is een heel primaire en dus vaak nogal overheersende functie van je hersenen.


Maar hoe kan je je angsten onder controle houden?

Om te beginnen kan het je al helpen om te beseffen dat angsten niet meer zijn dan constructies van je eigen gedachten. Angst is niet echt. Angst is enkel een gedachte. Vaak komt onze angst voort uit de gedachte dat er iets kan gaan gebeuren in de toekomst. Het is helemaal niet zeker of het ook echt gaat gebeuren… En hoe je je gaat voelen als er ook effectief iets verandert, weet je ook niet…

 

Laat je niet tegenhouden door je angsten WordFit.be Online lifestylecoaching



Voel je het zelf aan? Veel gespeculeer. En laat dat nu net iets zijn dat heel energie-rovend is. En WordFit heeft net de bedoeling om je te laten bruisen van energie. Dus stop met te denken in termen zoals: “Ja maar, als dat… dan dat… “. Je verspilt energie aan pure speculatie. Stop daarmee!

In plaats daarvan kan je er bewust voor kiezen om je angstige gedachten even ‘on hold’ te zetten. Bekijk de situatie dat er dingen gaan moeten veranderen in je leven met een andere ingesteldheid. Eentje van: “Ik sta open voor veranderingen, laat het over me heen komen en ik maak me pas druk als er een concrete reden is om me druk te maken.” Dat is al en heel andere gedachte…

 

 


Wees niet bang voor het onbekende!

Van zodra dat je zelf beseft dat het zo niet langer kan, dat er echt iets moet veranderen in je leven komt er wat weerstand de kop op steken. Je hier tegen verzetten kost je ook alleen maar energie… Weet dit: mensen die bang zijn voor verandering belemmeren zichzelf. Verandering is goed!

Interessant om weten is dat je eigenlijk niet bang bent voor de verandering zelf. Het zijn niet de nieuwe dingen die je moet gaan toepassen die je een angstig gevoel geven. Over het algemeen vinden we het geen probleem om ons te begeven in het ‘onbekende’. Dit komt omdat we van nature wezens zijn die graag op verkenning gaan. Nieuwe en dus onbekende zaken vormen dus, in de meeste gevallen, niet de oorzaak van onze angst en onrust.


Hetgene je al had of gewoon was achterlaten

Zoals ik hierboven al aangaf draait het dus niet over de nieuwe dingen maar juist om de oude, bekende dingen (als het gaat over gedrag: gewoontes) te veranderen. Angst om hetgene je al wel had achter je te laten…

Het zit in onze natuur om te beschermen wat we hebben. Dat kwam ons vroeger goed van pas toen we echt moesten zien te overleven. In de maatschappij van vandaag komt dit echt bijna nooit meer voor en brengt deze menselijke eigenschap moeilijkheden met zich mee als we moeten veranderen (of beseffen dat dit eigenlijk het beste is). Juist omdat we zo beschermend zijn over hetgene we hebben (of gewoon zijn) doet het pijn om onzekerheid te verliezen. Dat doet ons veel meer dan het feit dat je er iets nieuws voor in de plaats krijgt.


Misverstand: belangrijk de oorzaak van je angst te kennen

Als het gaat over het aanpakken van angsten wordt er vaak beweerd dat het belangrijk is te weten waar deze angst vandaag komt. Dit klopt echter niet!
Het 'waarom' van een bepaalde angst is in vele gevallen helemaal niet zo interessant. Het levert misschien wel stof tot nadenken en gespreksstof op maar in de praktijk zorgt dit er meestal niet voor dat je angsten ook daadwerkelijk worden aangepakt.

Sterker nog: soms houdt ‘weten’ je tegen er iets aan te doen. Er valt natuurlijk altijd meer te weten. Een goed voorbeeld zijn mensen met mentale ‘issues’. Als je ze laat vertellen kunnen ze je vaak ‘exact’ vertellen wat er met hen aan de hand is. Dit weten ze vaak al een heel tijdje, zonder er ook effectief iets aan te doen.  Al naar gelang het laatste boek dat ze lazen, therapeut die ze zagen of workshop die ze volgden, hebben ze dan een nieuwe theorie over waarom ze zo zijn en wat ze zouden moeten doen om te veranderen. Maar uiteindelijk gebeurt er vaak helemaal niets…

Er is dus geen betere methode om verandering uit te stellen dan het zoeken naar ‘het waarom’ van je angsten. Dit rechtvaardigt alleen maar waarom je ‘nu nog niet’ moet veranderen. Als je onbruikbare gewoonten, oude angsten en storende gedachten wilt veranderen dan heb je meer aan een andere strategie. Die komt neer op een wel heel simpel gebod...

Verander je gedrag en stop met vermijden.

Door je gedrag te veranderen, verandert ook je gevoel er over en kijk op jezelf.

Denken en praten over verandering betekent grof gezegd uiteindelijk niks meer dan: ‘vermijden te veranderen’. Praten, denken en uitlokken van nieuwe inzichten heeft alleen nut als het er ook voor zorgt dat je daadwerkelijk ‘iets nieuws doet’ . Enkel en alleen als jij je gedrag verandert ga je nieuwe dingen leren. 

 

 

 

Fitte groeten,


Fré Heylen (ook uw fitheidscoach)

Fitheidscoach Frédéric Heylen WordFit.be

 

Lees ook:

 

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar