Witte of donkere koolhydraten voor duursportets?

 

Hey WordFit'er,

 

Algemeen wordt aangenomen dat het gezonder is om, als je koolhydraten eet, vooral de volkoren varianten te eten. Behalve dan voor sporters. Zij zouden het meest energie halen uit de witte varianten. Wit brood of witte pasta bijvoorbeeld. Deze bevatten namelijk meer koolhydraten en minder vezels.

Pasta eten om beter te lopen? Fit to Run van WordFit.be

Uit een wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door sportwetenschappers aan de University of Hull (Groot-Brittannië) zou nu toch het tegenovergestelde blijken...

Dat vraagt om een extra woordje uitleg, lijkt me zo?!

 

Als voedingsmiddelen je suiker- en insulinespiegel de hoogte in jagen, zoals de witte varianten van koolhydraten doen, zeggen we dat deze een hoge glycemische index hebben.

Algemeen wordt dan ook aangenomen dat voedingsmiddelen met zo’n  hoge glycemische index ongezond(er) zijn. Ben je een beetje met je gezondheid bezig, vervang je deze zo vaak als kan door de varianten met een lage glycemische index. Deze bevatten meer vezels waardoor de suikers minder snel zouden worden opgenomen en dus minder extreme pieken in je bloedsuikerspiegel zouden veroorzaken.

Nog steeds is de sportwetenschap er van overtuigd dat duursporters het best zouden presteren als ze veel koolhydraten opnemen. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zouden dus aan te raden zijn voor duursporters die maximale prestaties willen neerzetten. Maar klopt dit effectief?

De studie van de Britten, die eerder verscheneen in de Journal of Science and Medicine in Sport, zegt van niet.



Hoe verliep dit onderzoek?

Proefpersonen waren 10 goed getrainde mannelijke wielrenners die gemiddeld 150 km/week reden. Zij kregen twee keer een ontbijt voorgeschoteld met halfvolle melk en ontbijtgranen van Kelloggs (neen, dit onderzoek werd niet betaald door deze voedingsproducent). Eén ontbijt bestond naast de melk uit de klassieke Cornflakes, de andere keer kregen ze Branflakes. De klassieke variant heeft een hoge glycemische index, de andere een lage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een uur na het ontbijt moesten de testpersonen een afstand van 40 km fietsen. Na het ontbijt met de lage glycemische index deden de fietsers gemiddeld 93 minuten over hun tijdrit. Na het ontbijt met de hoge glycemische index hadden de mannen daarvoor 96 minuten nodig.

De onderzoekers kwamen er dus achter dat de Branflakes de onderzochte sporters duurzamer energie leverden dan cornflakes. Dit konden ze achterhalen door te berekenen hoeveel glucose de renners verbrandden en door in hun bloed de concentratie glucose te meten.

Er bleek bovendien nog iets uit dit onderzoek. Namelijk dat de testpersonen na het eten van het ontbijt met de lage glycemische index minder vet verbruikten. 

 

Wat ervaar jij bij je trainingen? Laat het hieronder even weten door te reageren ;-) 

 

Fitte grtn,

Fré Heylen (ook uw fitheidscoach)

Fitheidscoach Fré Heylen aan het lopen WordFit.be

 

Lees ook:

 

 

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19230767

   

Test CTA met afbeelding

Abonneer je op m'n podcast-kanaal

Goed in je Vel-podcast
Cover Fit zonder fitness Boek Fré Heylen van WordFit

 



 

Laat je verrassen en geef jouw leven een positieve boost.

 

Bestel hier je exemplaar